Barış Yarkadaş: Kızlı - erkekli oyunları yasaklamak sapıklıktır

CHP'li Yarkadaş "Kendilerine 'Yerli ve 'Milli' diyenler 'Yerli' ve 'Milli' dansımızı yasakladılar. Sapık zihniyet, kızların ve erkeklerin el el oyun oynamasından korkuyor." dedi.

Yayınlanma: 23.08.2017 - 08:09
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Halk Eğitim Merkezleri'ndeki folklor yasağına sert tepki gösterdi.

 "TEK DERTLERİ..."

 CHP'li Yarkadaş, "Bir folklor oyununda, sevinçte, mutlulukta kadınla erkeği bir arada görmeye katlanamıyorlar. Yasak, sapık zihniyetin dışa vurumudur" ifadesini kullandı.

 Konuyu TBMM gündemine taşıdığını kaydeden CHP'li vekil, şöyle konuştu:

 "Halk oyunları, yüzyıllardan beri halkın oynadığı geleneksel milli danslardır. Türk halk oyunlarının, gerek hareket gerek müzik gerekse kıyafet olarak diğer ulusların halk oyunları arasında önemli bir yeri vardır. Toplumun özelliklerini taşıyan halk oyunları kültürel kimliğin bir öğesi olarak bize geçmişimiz ve geleceğimiz ile ilgili bilgiler verir. Toplumsal ve bireysel gelişimi de sağlar.

 "TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİRKEN..."

 Gelenek ve göreneğimiz olan halk oyunlarının teşvik edilmesi gerekirken anlaşılmaz bir şekilde kurslar ikinci bir emre kadar durduruluyor. Nesilden nesile aktarılan ve her öğesinde bir anlam barındıran halk oyunlarımızın gelecek kuşaklara aktarılmasından rahatsız olur anlamış değilim.

 HAREM - SELAM TOPLUM ANLAYIŞI

 Halk oyunları kurslarının durdurulmasının altında yatan asıl neden harem-selam bir toplum yaratma çabası mıdır? Toplu ulaşım araçlarında bile pembe otobüs uygulamasına giden bir zihniyetten her şey beklenir. Malatya'da bir okul müdürünün folklor oynayan çocuklarımız için sarfettiği cümleler hala akıllarda.

 Kız ve erkek çocuklarının el-ele tutuşarak bir gösteri sunmasını bile ağır sözlerle eleştirmişti o öğretmen. Bir eğitimcinin bu düşüncede olması, geldiğimiz noktanın ne kadar korkutucu olduğunun da delili.

 'CEMAAT VAKIFLARINA BÜTÇE VAR, FOLKLORA YOK!'

 Milli Eğitim Bakanlığı'nın çeşitli cemaatlarla yaptıkları protokoller ortada. Cinsel taciz iddialarıyla gündemden düşmeyen vakıflara gösterilen hoşgörü, halk oyunlarını ve kültürünü tanımak isteyen genç ve çocuklarımıza gösterilmiyor. Kamu spotlarıyla bu tarz etkinliklere karşı halkı teşvik etmesi gereken MEB ne yazık ki; karanlık politikalara teslim olma yolunda hızla ilerliyor. Umarım bir an önce bu saçma uygulamadan dönülür, bizim ülkemiz ve insanımız bu karamsar tabloyu hak etmiyor.

Kızlı erkekli oynanan, kimi zaman el ele tutulan, kimi zaman sırt sırta verilen oyunları yasaklamak, Sapık zihniyetin dışa vurumudur. Kadın ve erkeğin bir araya gelmesinden korkan ve bunu engellemeye çalışan Sapık zihniyete karşı mücadelemizi sürdürecek ve halk oyunlarının yokedilmesine izin vermeyeceğiz."?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler