Soma’da AKP mitingi tarifesi

Madenciler araca 150 TL benzin, yemek parası ve 30 TL yevmiye verildiğini söyledi.

Yayınlanma: 10.06.2014 - 19:32
Abone Ol google-news

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasından sağ kurtulan işçiler TBMM Soma Komisyonu’na verdikleri bilgilerde AKP’nin miting tarifesini de açıkladı. İşçiler, siyasi mitinglere zorla götürüldüklerini, şirketin otobüsüyle giden işçilere günlük 30 TL yevmiye verildiğini kaydetti. İşçiler kendi aracıyla mitinge giden işçilere ise 100 TL ile 150 TL arası yakıt parası ödendiğini söyledi. Madendeki yangına tanık olan bir işçi de söz konusu bölgede uzun zamandır ısı arttığı için yanma olduğunun bilindiğini ve facianın olduğu gün burada dinamit patlatıldığını ifade etti. TBMM Soma Komisyonu dün Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi’nde faciadan sağ kurtulan işçilerden madendeki eksiklikler ve kazanın yaşandığı güne ilişkin önemli bilgiler aldı. Bazı işveren temsilcilerinin salonda yer aldığının görülmesi üzerine bu kişiler işçilerin rahat konuşması için dışarı çıkarıldı. Komisyon işçilere baskı gelmemesi için işçilerin isimlerinin gizli tutulmasını gazetecilerden de rica etti. Komisyon toplam 13 işçiyi yaklaşık 5 saat dinledi.

AKP’li vekille işçi tartıştı

Komisyona bilgi veren işçi T. Y’nin günlük yevmiyeleri olan 20- 30 TL karşılığında bazı siyasi parti mitinglerine götürüldüklerini söylemesi üzerine AKP’li Selçuk Özdağ bunu kanıtlamasını istedi. İşçi T.Y. “Bizi mitinge servisle götürüyorlar” dedi. Başka bir işçi S.Ş. de örneğin Manisa’nın Selendi ilçesindeki AKP’nin mitingine benzeri şekilde şirket talep ettiği için gittiğini söyledi. AKP’li Özdağ, işçinin bu ithamını ispat etmesini istemesi üzerine işçi S.Ş., geri adım atmayarak şunları dile getirdi: “Şirket tarafından madencilere servis dışında çevresindekileri de mitinge getirme çağrısı yapıldı. Hafta sonu izinli olanlar bile götürülüyordu. Şirket benzinli araçlara 150 TL, gazlı araçlar için 100 TL ödüyordu.Mitinglerde yediğimiz yemek bedelini de faturasını verip muhasebeden alıyorduk. Günlük yevmiyede 30 Türk Lirası veriliyordu.” Vekillerin, “Gitmezseniz ne olur” sorusu üzerine 2 işçi de “İşten atarlar” yanıtı verdi. Bu sözler üzerine Özdağ, “Sendika zorla sizi Cumhuriyet mitinglerine de götürdü mü?” diye sordu. İşçi S.Ş., “Yok, hayır” yanıtı verdi.

Maden eksiklerle dolu

Komisyona 5 saati aşkın bilgi veren işçiler, hem iş güvenliği hem işçilerin tırpanlanan özlük hakları konusunda şu önemli bilgileri verdi:

Çocuk yardımı yok: Maaş  bordrolarının tamamında çocuk sayısı “sıfır” yazılıyor. Hiçbir işçi çocuk yardımı alamıyor.

Megafon yok: Dışarı bizim haber verme şansımız yok. Ulaşım ve ses düzenimiz yok. Telefon hattı yangınlı bölgeden geçerken kabloları yanmış. Maç soruluyor diye kaldırıldı. Megafon yok; olsaydı daha kolay iletişim kurulurdu. Bas konuş telefonlar vardı ama kablolar yandı, çünkü adi kalitede bir mal.

Sıcaklık arttı: Madende son 1 aydır sıcaklık arttı, yangın olduğu biliniyordu. Betonlama ile önlem alındı ama üretim durmadı. Söyledik ama “Siz işinize bakın” denildi.Yarım saatte çizmemiz dolacak kadar terliyorduk. İş güvenliği burada sıfır. Üretim alanlarında köle olarak kullanılıyoruz.

Dayıbaşılar en yetkili: Eksiklikleri emniyet amirlerine iletiyoruz. Ancak dayıbaşılar mühendislerden daha yetkili olduğundan bir anlamı olmuyordu.

Plastik boru: Yangınlı bölgelerde plastik boruların kullanılmaması gerekiyor ama maalesef plastikti. Plastik değil metal olsaydı biz kaldığımız geniş alanda o basınçlı havaları açar, hiçbir tehlike yaşamazdık.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler