'Cihad'a davet

Yeni müfredatta yer alması ile çok tartışılan ‘Cihad’ kavramı ders kitaplarına ‘Her zaman var olması gereken ibadet’ tanımlamasıyla girdi.

Yayınlanma: 03.09.2017 - 21:05
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yeni öğretim programlarında yer alması ile çok tartışılan “cihad” kavramının ders kitaplarında nasıl işlendiği ortaya çıktı. Tüm liselerde seçmeli olarak okutulan “Temel Dini Bilgiler” dersi ile imam hatip okullarında zorunlu olan “Fıkıh” dersinin kitaplarında cihad, “Allah’ın dinini yüceltip yaymak için elden gelen çabayı göstermek, Allah için yaşamak ve fedakârlık” olarak tanımlandı. Kitapta cihad, “ülkenin işgal altında olması sebebiyle seferberlik kararı alınması durumunda her Müslüman’ın yapması zorunlu olan şey” ifadeleri ile anlatıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı kitapta, ‘silahlı cihad’ın yalnız devletin hakkı olduğu ifade edildi. Temel Dini Bilgiler dersinin kitabında, cihadın İslam dinindeki en önemli ibadetlerden biri olduğu vurgulanarak, bu ibadetin de farz olduğu kaydedildi. Kitapta, “Günümüzde cihat kavramı İslam karşıtları tarafından kötü örneklerle özdeşleştirilerek uzak durulması gereken bir şeymiş gibi gündeme getirilmektedir. Ancak hadislerde cihat edenler övülmekte, Allah yolunda canlarıyla ve mallarıyla cihat edenler cennetle müjdelenmektedir. Hz. Peygamber, müminleri cihada teşvik etmiştir. Cihat ibadeti, hak ile batıl mücadelesi kıyamete kadar süreceği için her zaman var olması gereken bir ibadettir” tanımlaması yapıldı.

‘Silahlı mücadele’

İmam hatip okullarında zorunlu olarak okutulan “Fıkıh Dersi” kitabında “cihad” kavramına tam 6 sayfa ayrıldı. Kitapta kavramın tanımı, “çaba sarf etmek, gayret göstermek, zahmet çekmek, ilahi mesajı insanlara duyurmak, Allah’ın dinini yüceltip yaymak için elden gelen çabayı göstermek, Allah için yaşamak ve fedakârlık” ifadeleri ile yapıldı. Kitapta, “Cihad, Allah yolunda canla, malla, sözle, fiille mücadeleyi içermektedir. Cihad, hem ekonomik hem kültürlerarası hem de silahla yapılan mücadeleyi içermektedir. Dar manasıyla Allah yolunda savaşmayı ifade etmektedir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler