Adalet ayağa kalk

Bugün törenle başlayacak yeni adli yılda OHAL mağdurları, tutuklu gazeteciler, milletvekilleri başta olmak üzere toplumun birçok kesimi adalet arayışında olacak.

Yayınlanma: 04.09.2017 - 20:24
Abone Ol google-news

Yeni adli yıl, OHAL koşulları altında, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı tartışmaları ve muhalefetin adalet talebi ile başlıyor. Tutuklu milletvekilleri, gazeteciler ile binlerce ‘OHAL’zede’ yüksek yargı başkanlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile çay toplamaya gittiği, Erdoğan’ın önünde eğildiği bir görüntü veren yargının önünde adalet bekliyor.

Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen, hâkim ve savcıların Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ayakta alkışlaması ile “yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı” tartışmasını alevlendiren Adli Yıl Açılış Töreni, bu yıl tekrar Yargıtay’a alındı. Törende Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit adli yıl açılış konuşması yapacak. Ardından Cirit ve Yargıtay üyeleri Anıtkabir’i ziyaret edecek. Akşam ise TBMM havuzlu bahçede adli yıl açılış kokteyli verilecek. Daha önce Erdoğan ile tartıştığı için mevzuat düzenlemesi ile açılış törenlerinde konuşması engellenen savunmanın temsilcisi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bugünkü törene dinleyici olarak davet edildiği için “Sırf alkışlamak için gitmeyiz” açıklamasını yaptı. Yeni adli yıl, geçmiş yıllarda başlayan “yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı” tartışması başta olmak üzere şu büyük sorunlarla karşı karşıya: AYM, OHAL’i hükümet komisyonlarına havale etti: Anayasa Mahkemesi, OHAL KHK’lerini denetlemedi. Yüksek Mahkeme, 1 yılı geçen OHAL sürecinde KHK işlemleri ile ilgili 70 bin 771 bireysel başvuruyu, yine OHAL KHK’si ile Başbakanlık bünyesinde kurulan OHAL Komisyonu’na havale etti. Binlerce kişinin mağduriyet iddiasının havale edildiği komisyon ise aylardır göreve başlamaması ile “idari yargı”nın sorunlu alanı oldu.

Gazeteciler hapiste: Cumhuriyet gazetesinin 7 yöneticisinin tahliye edilmesinin ardından 4 gazete yöneticisinin yargılandığı davanın görülmesine 11 Eylül’de devam edilecek. Çağlayan Adliyesi’nde yapılan ilk duruşmanın ardından ikinci duruşma Silivri Cezaevi yerleşkesine alındı. Muhasebe çalışanımız Emre İper ise aylardır duruşma gününü bekliyor. Cumhuriyetçilerle birlikte çok sayıda gazeteci aylardır hapiste. Milletvekilleri hapiste: Aralarında Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın da olduğu 10 HDP milletvekili ile CHP milletvekili Enis Berberoğlu tutuklu. Demirtaş’ın yargılanmasına Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu hafta devam edilecek.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un ise “terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan yargılanmasına Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Muhalefetin adalet talebi: CHP’li Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde CHP, Ankara’dan İstanbul’a 25 gün boyunca “Hak, Hukuk, Adalet” sloganı ile yürüdü. Yürüyüşün sonunda düzenlenen Adalet Mitingi’nde de, daha sonra Çanakkale’de düzenlenen Adalet Kurultayı’nda da toplumun sorunlu her alanında adalet talep edildi. Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı vurgulandı.

Gazetecileri serbest bırakan hâkim açıkta: HSYK, aralarında Atilla Taş ve Murat Aksoy’un da bulunduğu 21 gazeteci için tahliye kararı veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile duruşma savcısını geçici olarak görevden uzaklaştırdı. Haklarında tahliye kararı verilen 21 sanıktan 13’ü bir başka soruşturma kapsamında, 8’i ise savcının itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı. Darbe davaları devam ediyor: 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndaki, Akıncı Hava Üssü’ndeki, 28. Mekanize Tugayı’ndaki olaylara ilişkin davalar sürecek. 28 Şubat davasına Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek. Gülmen ve Özakça davası: KHK ile açığa alınan, 6 aydan fazla süredir açlık grevinde bulunan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın davası ise 14 Eylül’de Ankara Adliyesi’nde görülecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler