HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay Sur'da konuştu: Leş kargaları gibi üşüşmüşler

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Feleknaz Uca, Sibel Yiğitalp, insan hakları savunucusu Eren Keskin, 78’liler Girişimi Diyarbakır Sözcüsü Gani Alkan ile birlikte Diyarbakır’da 17 Eylül günü gerçekleştirilecek olan “Vicdan, Adalet ve Demokrasi Mitingi” için bildiri dağıttı. Esnafla sohbet edip sorunlarını da dinleyen Kemalbay, daha sonra kentsel dönüşüm çalış

Yayınlanma: 12.09.2017 - 20:23
Abone Ol google-news

Yıkılan evlerin molozları arasında dolaşan Kemalbay, geçen hafta evinin yıkımına itiraz ettiği için çocukları gözaltına alınan ve polisin müdahalesine maruz kalan Gün ailesinin evine de gitti.

Kemalbay’ın ziyareti sırasında TOKİ’den gelen bir yetkili, mahalleliye evlerine karşılık yeni yapılan TOKİ konutlarından satmak istedi. Yetkiliyle tartışan HDP’li Yiğitalp, mahallelinin evlerinin yıkılmasını istemediğini söyledi. Bu sırada mahalleli de TOKİ yetkilisine “Biz sizden ev satın almak istemiyoruz, yıktığınız evin yerine ev istiyoruz” dedi. Mahalleli yeni ev satın alacak güçlerinin olmadığını anlattı. Sur’daki incelemelerinin ardından açıklama yapan Kemalbay şunları söyledi:

Kemalbay şunları söyledi: “Bugün aynı zamanda 12 Eylül’ün yıldönümü. 12 Eylül ve sonrasında yaşanan savaş politikalarıyla köylerden insanlar göç ettiler ve kentlere geldiler. Zorunlu göç sonucunda bu mahallele yerleştiler. Aradan geçen yıllar içinde şartlar Kürt halkı için daha iyiye gitmedi. Zorunlu göç ve savaş politikaları sonucu yıllardır süren tarihin yok edilmesi süreciyle karşı karşıyayız. Son iki yıl içinde bu coğrafyadan yüzbini aşkın zorunlu göç gerçekleşti. Bu da savaşın ne kadar derinleşip keskinleştiğini gösteriyor. Burada talan ve rant var. Burada TOKİ’den gelen memurlar var. Leş kargaları gibi buraya üşüşmüşler. Halkın elektriksiz, susuz kaldığı bir zamanda onlar burada hesaplar yapıyorlar. Buraları insansızlaştırmak için bu zorunlu göçe razı etmeye çalışıyorlar. Sandıklarda baş edemedikleri sonuçları panzerlerle, askerlerle ve polislerle sonuç almaya çalışıyorlar. 12 Eylül paşaları ve 90’larda katliam yapanlar tarih çöplüğüne atılmışsa bugün de bunu yapanlar tarih çöplüğüne atılacaktır. Mutlaka kazanacağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler