‘Uyum’la engellenme endişesi yaşanıyor

Akşener ve ekibi yeni partinin, uyum yasaları kapsamında yapılacak değişiklikle önünün kesilebileceği ihtimalini göz önünde bulunduruyor.

Yayınlanma: 13.09.2017 - 19:23
Abone Ol google-news

MHP’den ihraç edildikten sonra Ümit Özdağ ve Koray Aydın ile birlikte yeni parti kurma çalışmalarını başlatan Meral Akşener’in, “Siyasi Partiler Yasası kapsamında yapılacak değişikliklerle AKP’nin kendilerini engelleyebileceği” olasılığına karşı, partinin kuruluşu için “Meclis’ten geçecek uyum yasalarını beklediği” belirtiliyor. Bu tarihin de kasım ayı içinde olacağı belirtirilirken, ekip “her türlü tedbiri hesaplayarak, yoluna devam etmek istiyor.” Akşener ve ekibinin daha önce “kuruluşunu hızlandırdığı” yönündeki açıklamalarına karşın, yeni partinin açılışı için en erken tarih kasım ayı olarak öngörülüyor. Çünkü Akşener ve ekibi yeni parti için önce “Meclis’ten geçecek uyum yasalarını” görmek istiyor. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde uyum yasalarının çıkması gerektiğine dikkat çeken ekip, uyum yasaları kapsamında Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak bir düzenleme ile kurulacak yeni partinin “iktidarca doğmadan öldürülebileceğini” düşünüyor. Bu 6 aylık süre de 26 Ekim’de doluyor. Ancak iktidar, 6 ay gibi bir sürede uyum yasalarının çıkarılmasının “zorunlu” olmadığını belirtiyor. Buna karşın yeni parti cephesi bu 6 aylık süreyi baz alıyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı etkilemez

Mevcut Siyasi Partiler Yasası’nda, “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM’de grubu bulunması şarttır” hükmü bulunuyor. Yeni parti ekibi ise mevcut yasada yapılacak bir düzenleme ile bu 6 ay önce kurulan yeni partiler için sürenin “bir ya da iki yıla çıkarılabileceğini, bu durumda da partinin genel seçimlere katılmasının önünde engel oluşturulacağını” hesaplıyor. Ancak, 6 aylık sürenin 1 ya da 2 yıla uzaması Meral Akşener’in Cumhurbaşkanlığı adaylığını etkilemiyor. Keza anayasada bir kişinin Cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için 100 bin seçmenin imzası yeterli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler