Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanını hangi kritere göre seçti?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Mehmet Görmez'in istifasının ardından başkanlığa Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş atandı. Gülen cemaati tarafından kurulan Kültürlerarası Diyalog Platformu'nda (KADİP) bir dönem yönetim kurulu üyeliği yaptığı ortaya çıkan Erbaş'ın göreve nasıl seçildiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 17.09.2017 - 14:02
Abone Ol google-news

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Mehmet Görmez'in istifasının ardından başkanlığa Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş atandı.

FETÖ'nün eski dernek yöneticisi Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'na atandı

Erbaş hakkında en dikkat çekici detay ise Kültürlerarası Diyalog Platformu'nda (KADİP) bir dönem yönetim kurulu üyeliği yapması. Fethullah Gülen cemaati tarafından kurulan KADİP, cemaatin "dinlerarası diyalog" adı altında yürüttüğü faaliyetlerin en önemli araçlarından birisiydi.

 Bu süreçte KADİP'in yönetim kurulu başkanlığını ise 1993-1995 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde dekanlık yapan ve adı Adil Öksüz ile anılan Suat Yıldırım yapmıştı.

ERDOĞAN'LA TANIŞIKLIĞI ESKİYE DAYANIYOR

Diyanet İşleri Başkanlığına atanan Prof. Dr Ali Erbaş'ın 1996 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği fotoğraf paylaşıldı.

Mustafa Kamacı tarafından paylaşılan fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Diyanet İşleri Başkanı Erbaş yan yana görülüyor.

Fotoğrafı paylaşan Mustafa Kamacı fotoğrafın 1995 veya 1996 yılında Sakarya'da çekildiğini belirtti.

ERDOĞAN 20 İSMİ ÇAĞIRIP KURAN OKUTMUŞ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyanet İşleri Başkanı olarak  Prof. Dr Ali Erbaş'ı nasul seçtiği hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı. 

Dini Haberler sitesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı için düşünülen 20 ismi çağırarak tek tek görüştü ve onlara Kuran okutarak mülakata tabi tuttu.

Sitede yer alan iddia şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık olarak 20 aday ile birebir görüşme yaptı. Kimisiyle sohbet etti, kimisinden Kur'an tilaveti dinledi, kimisiyle de şartları konuştu. Hiç bir adaya ümit vermedi ve teşekkür ederek uğurladı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, bir kaç gün öncesine kadar 2 aday üzerinde derin derin düşünmeye başladı. Bunlardan biri Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş diğeri ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saffet Köse.

 Prof. Dr. Saffet Köse, Türkiye'nin yetiştirdiği nadir fıkıkçılarından biri. Mütevazi ve olgun tavırlarının yanında eline almış olduğu bütün işleri en güzel şekilde hem temsil hem de en iyi yapmaya çalışan bir bilim adamıydı.

 Prof. Dr. Ali Erbaş ise yakın bir zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevini yürüttüğü sırada Yalova Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

 Devlet erkanı iki aday arasında bir seçim yakmak zorunda kalmış ve Prof. Dr. Ali Erbaş'ın Diyanet İşleri Başkanlığına atanmasını uygun gördü. Sayın Erdoğan bu kararını saat 20:00 sularında verdi.

ALİ ERBAŞ KİMDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylanan ve Bakanlar Kurulu kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na atanan Erbaş'ın, akademik kariyerinin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatından gelen bir isim olduğu belirtildi. Erbaş, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde okuduğu yıllarda ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görev alarak, İstanbul'daki camilerde din görevlisi olarak çalıştı. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 2011 yılında Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne atandı ve 6 yıl süreyle bu görevi yerine getirdi. Prof. Dr. Erbaş, toplam 17,5 yıl Diyanet teşkilatında görev yaptı.

 DİNLER TARİHİ UZMANI

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın dinler tarihi alanında yaptığı araştırmalar ve çalışmalar da dikkat çekti. Erbaş'ın Namaz Rehberi, Kur'an'daki Tekrarlar ve Sırları, Melekler Alemi, Yaşayan Dünya Dinleri, Hıristiyanlık'ta Reform ve Protestanlık Tarihi isimleriyle kitapları yayımlandı.

 FRANSIZCA'DAN ÇEVİRİLERİ VAR

İyi deredece Arapça ve Fransızca bilen Prof. Erbaş'ın, Fransızca'dan Türkçe'ye çevirdiği Michel Lelong'un İslamla Yüzleşen Batı, Guy Testas-Jean Testas'ın Ortaçağ Hıristiyan Dünyasında Dinsel Şiddet, Engizisyon ve Mircea Eliade'nın Dinler Tarihi Sözlüğü isimli eserleri de yayımlandı.

 GÜZEL EZAN OKUMA UZMANI

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın, güzel ezan okuma uzmanı olduğu da öğrenildi. Erbaş, 1987 yılında İstanbul Haseki Eğitim Merkezi'nde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği 3 aylık Ezanı ve Kur'an'ı Güzel Okuma Kursları'nda eğitimcilik yapma seminerine katıldı ve sertifika aldı. Din görevlilerine güzel ezan okuma eğitimleri veren Erbaş, İmam Hatip Liseleri arası Güzel Kur'an ve Güzel Ezan Okuma Yarışmaları'nda jüri başkanlığı da yaptı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler