"'Ya Kanal Ya İstanbul' diyoruz, 'İlle de Rant' diyorlar"

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekci, "Doğaya karşı yapılan her talan planı İstanbul'un idam fermanıdır. Biz İstanbul'dan yanayız. Kentimize ve ülkemize sahip çıkmaya devam edeceğiz." dedi.​

Yayınlanma: 18.09.2017 - 13:53
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekci, Başbakan Binalı Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Kanal İstanbul etüd projesi için yapılan ihaleye neden sadece bir firmanın katıldığını sordu.

Yedekci, "Doğaya karşı yapılan her talan planı İstanbul'un idam fermanıdır. Biz İstanbul'dan yanayız. Kentimize ve ülkemize sahip çıkmaya devam edeceğiz." dedi.?

“Çılgın Proje” olarak dillendirilen Kanal İstanbul Projesi’nin etüd projesi için yapılan ihale tek firmanın katılımıyla gerçekleşmiştir. Öncesinde Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Metroları, Ordu-Giresun Havaalanı, Bursa Atıksu Arıtma Tesisleri ve üç katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin de ihalelerini alan firma Kanal İstanbul Projesi ihalesinde tek katılımcı olmuştur. İhale öncesinde ihaleyi kazanan firma ve onunla bağlantılı iki firmanın daha dosya aldığı ama ihaleye sadece tek firmanın katıldığı görülmüştür.

Bu bağlamda;

Ülkemizde, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’nca 3 Temmuz 2017’de imzalandığı duyurulan Kanal İstanbul proje etüdü için yapılan ihaleye katılım sağlayacak ihaleyi kazanan firma ile eşdeğer büyüklükte başka firma yok mudur? Var ise neden ilgili firmalar ihaleye çağrılmamıştır?

Kanal İstanbul Projesi’nin etüd çalışmaları ihalesinde, neden tek katılımcı büyük projelerin ihalesinin verildiği aynı firmadır?

Daha önce Kanal İstanbul Projesi’nin tanıtımında kanal güzergahının belirlenmiş olduğu belirtilmesine karşın ihaleye kapsamında çevresel mühendislik ve ÇED etki analizi, geoteknik, jeolojik, hidrojeolojik, jeofizik çalışmaları ile kanal kesiti ve kesin güzergâhını belirleyeceği belirtilmiştir. Kanal İstanbul güzergahı belirlenmiş ise bu madde niçin ihaleye eklenmiştir? Öncesinde Kanal İstanbul güzergahı olarak bilinen bölge rant odağı halinde imara açılmış ve büyük gayrimenkul projeleri hayata geçirilmiştir. Güzergahın değiştirilmesi ihtimali ile yeni bölgelerin rant alanı haline getirilmesi mi amaçlanmaktadır?

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler