TBMM'de üçlü zirve: Soğukkanlı olmak gerek

Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli TBMM’de bir araya geldi. Başbakan Yıldırım, Barzani’den geri adım beklediklerini söyledi, Kemal Kılıçdaroğlu “Dikkatli ve soğukkanlı olmak gerek” dedi.

Yayınlanma: 23.09.2017 - 18:30
Abone Ol google-news

Meclis’te kabul edilen Irak ve Suriye’ye yönelik sınırtötesi operasyon tezkeresinin görüşmeleri sırasında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın davetiyle gerçekleşen “mini zirve”nin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Kısa süren görüşmede Başbakan Binali Yıldırım referandumla ilgili; her kesimle görüşmelere devam ettikleri bilgisini vererek, son ana kadar iptal veya erteleme beklediklerini aktardı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da Yıldırım’ı sözlerine karşılık “dikkatli ve soğukkanlı’’ olunması yönünde uyarıda bulunduğu öğrenildi.

Meclis’te Irak ve Suriye’ye sınır ötesi askeri operasyon için hükümete yetki veren tezkere AKP, MHP ve CHP’nin oylarıyla önceki gün Meclis’ten geçti. Kahraman, görüşmelere verdiği kısa arada Başbakan Yıldırım’ın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi çaya davet etti. Görüşmeye Grup Başkanvekilleri de katıldı.

Edinilen bilgiye göre; Başbakan Yıldırım, tezkereye destek vereceklerini açıklayan Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye teşekkür etti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapacağını duyurduğu bağımsızlık referandumuna ilişkin bilgi verdi. Görüşmede tüm kesimlerle diyalog halinde oldukları bilgisini aktaran Yıldırım, son ana kadar referandumun ertelenmesi veya iptali yönünde bir adım beklediklerini iletti. Yıldırım’ın sözleri üzerine Kılıçdaroğlu’nun da referanduma karşı atılacak adımlarda “dikkatli ve soğukkanlı olunması gerektiği’’ uyarısında bulunduğu öğrenilirken, Bahçeli’nin görüşmede yorum yapmadığı öğrenildi.

Ofis yaptırımı

CHP, tezkere görüşmeleri sırasında Grup Başkanvekili Engin Altay’ın önerilerini sıraladığı 9 madde çerçevesinde, hükümete atılacak adımlar konusunda uyarı ve tavsiyelerine devam edecek. CHP’nin önerilerinde, askeri seçeneğin düşünülmemesi ilk sırada yer alıyor. CHP; etnik kimliğe dayalı, ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı ve ötekileştirici siyaset dili kullanılmaması gerektiğini, aksi durumda bu dilin Türkiye içinde oluşacak olumsuz yansımalarını her fırsatta dile getirecek. CHP’nin öneri listesinde; bugüne kadar bölgedeki konulara ilişkin tehdit dili kullanılırken, herhangi bir yaptırım uygulanmamasının Türkiye’nin prestijini sıfırladığı, bundan sonra daha net adım ve yaptırımların olması gerektiği de yer alıyor. CHP’nin önerilerinde ticari yaptırımların yanı sıra, Barzani’nin Ankara’da bulunan ofisinin de bir an önce kapatılması gerektiği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler