Savaş çığlığı

Bahçeli “En az beş bin ülkücü Kerkük ve Türkmenlerin yaşadığı Türk kentlerindeki mücadeleye katılmak üzere hazır bekliyor” dedi.

Yayınlanma: 27.09.2017 - 22:19
Abone Ol google-news

MHP yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin pazartesi günü Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği bağımsız Kürdistan referandumu için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın söylediği “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözünün devamını bekliyor. MHP’de, AKP’ye yönelik “Kuzey Irak’ta, özellikle de Kerkük’te atılacak adımların gecikmesi nedeniyle Barzani’nin referandumu gerçekleştirdiği” eleştirisi yapılıyor. MHP, gerek askeri gerekse diğer tedbirler konusundaki uyarılarının “hükümet tarafından ciddiye alınması gerektiğine” işaret ediyor. Referandum öncesi Türkiye’nin Barzani’ye göstereceği tavırda “geç kalındığını” düşünen MHP yönetimi, bu sürecin ardından “Türkiye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması için atılacak adımlarda da netlik bekliyor.” Bu noktada yaşanacak hak kayıplarının “Türkiye’nin kaybına ve bölünmesine dönüşeceği” uyarısını yapan MHP’li yöneticiler, Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı sözlerinin “birbiriyle çeliştiğine” de dikkat çekiyor. Başbakan Yıldırım’ın “Vatandaşlarımız rahat olsun, savaşa falan girdiğimiz yok” ifadelerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” ifadelerini kullandığına işaret edilirken, “bu konuda çelişkiye düşülmemesi gerektiğine” de dikkat çekiliyor. AKP’yle “koalisyon ortağı” gibi görüntü verdiği için eleştirilen MHP’de, IKBY’deki referandumun faturasının partiye kesilmemesi için strateji arayışına girdi. Parti sözcüleri, MHP’nin sadece “Türkiye’nin beka sorunu” nedeniyle AKP’ye destek verdiği savunması yapılırken, bu durumun 2019 seçimlerine yansıması konusunda ise şu değerlendirme yapılıyor: “MHP, en başından bu yana, çözüm sürecinin başlangıcında ve sonrasında hükümete bu konuda uyarılarda bulundu. Ancak hükümet, ne yazık ki o günlerde MHP’nin bu uyarılarını deyim yerindeyse görmezden geldi. Dolmabahçe’de toplantı yapılırken keza MHP görüşlerini hiç çekinmeden kamuoyu ile paylaşmıştır. Kamuoyu bunun farkında. Dolayısıyla bu süreç 2019 seçimlerinde MHP’den çok AKP’nin elini zorlar.”

‘Korsan referandum’

MHP lideri Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamayla, “korsan referandum” olarak nitelendirdiği Kuzey Irak’taki referandumla ilgili hükümetten gelen açıklamalara da tepki gösterdi. Bahçeli, “Türkiye’nin askeri, ekonomik, siyasi ve diplomatik caydırıcılık vasıflarını kullanma ihtimal ve ilanının dikkate alınmaması bir diğer ağır sorundur. Devlet yönetiminden yapılan kafa karıştırıcı ve çelişkili açıklamalar Barzani’nin değirmenine adeta su taşımış, elini güçlendirmiş, manevra alanını genişletmiştir” görüşünü dile getirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de referanduma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “25 Eylül’deki referandumu korsan referandum” olarak nitelendirerek, “bu referandumun bölgesel dinamiklerin seyrini kaosa sabitlediğini” dile getirdi. Irak toprak bütünlüğü ve Türkmeneli’nin tarihsel hak ve hayati çıkarlarının daha da zedelendiğini ve iyice zayıfladığını söyleyen Bahçeli, “Barzani ve çetesinin referandum kanalıyla bağımsızlık yolunda attıkları kirli ve karanlık adım felaket ve sıcak çatışma ihtimalini fazlasıyla günyüzüne çıkarmıştır. Bundan sonra hiçbir şey 25 Eylül öncesi gibi olamayacaktır” dedi. “Tartışmalı alanlar da dahil olmak üzere, Irak topraklarının yüzde 34’ünü ambargo altına alan ve dört ayaklı Kürdistan için bahane ve basamak görülen 25 Eylül komplosunun Türkiye’nin milli güvenliğine de büyük bir tehdit, hatta darbe” olduğunu kaydeden Bahçeli, Barzani’nin ısrarla ateşle oynadığını ve yanmayı da göze aldığını vurguladı. Irak’ın kuzeyinde küresel güçlerin “tavşana kaç, tazıya tut politikası izlediğini” dile getiren Bahçeli, “Göstermelik, sanal ve sahte diklenmeler doğal olarak bir işe yaramamış, Barzani’yi durduramamıştır. Karşımızdaki tablo her yönüyle düşündürücü ve kaygı vericidir. Bahçeli, Irak Türkmen Cephesi ve başkanı Erşat Salihi’nin direnişi ve haklı çağrılarını Türk milleti ile MHP’nin karşılıksız bırakmayacağını da söyledi. Bahçeli, “Bu kapsamda ‘en az beş bin Ülkücü gönüllü’ başta Kerkük olmak üzere, Türkmenlerin yaşadığı Türk kentlerindeki varlık, birlik ve dirlik mücadelesine katılmak üzere hazır beklemektedir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler