Üzüm üreticisi için de adalet

CHP lideri Kılıçdaroğlu, fındık üreticisinden sonra dün üzüm üreticisiyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Manisa Alaşehir’deki mitingde üreticinin alın terinin karşılığını alamadığını söyledi. Taban fiyatın bir yıl önce açıklanması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu “Bu işin makul fiyatı 2 dolardır. Elin oğluna dünyanın parasını veriyorsun da çiftçiye neden vermiyorsun?” dedi.

Yayınlanma: 28.09.2017 - 18:10
Abone Ol google-news

Manisa Alaşehir'de partisinin düzenlediği üzüm mitinginde konuşan Kılıçdaroğlu, hükümetin son vergi ve zam paketini “Milletin ağzından lokmayı da alsam bunlar nasıl olsa bize oy verecekler” düşüncesiyle getirdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Öyle bir noktaya geldik ki Türkiye yönetilemiyor. Ekonomi politikaları, malı götürme politikası. İğneden ipliğe vergiler zamlar geliyor. Biz birleşe birleşe
kazanacağız. Ben bu millete güveniyorum. Sen bu milletin alınterini çalarsan, millet sana sırtını
dönecektir” diye konuştu.

OĞLAN ASKERDE

Miting öncesinde “üzüm çalıştayını” toplayan Kılıçdaroğlu, bağa girip üzüm de kesti. Atatürk'ü 4 kez gördüğü, 104 yaşında olduğu olduğu açıklanan Ayşe Şencan'ı ziyaret edip elinden öpen Kılıçdaroğlu, Ayşe Teyze'nin çocuklarını sorması üzerine “Oğlan askerde, diğerleri de çalışıyor. İşlerinde güçlerindeler” yanıtını verdi. TARİŞ üzüm işletmesini de gezen CHP Lideri, burada kadın işçilerle aynı masada yemek yedi, çalışma koşulları hakkında sohbet etti. Mitingte eski CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'i anan Kılıçdaroğlu, onun “Ne ezen, ezilen, insanca hakça düzen” söylemini yineledi. Kimseye kul hakkı yedirtmeyeceklerini söyledi. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi üzümde de üreticinin alınterinin karşılığını alamadığını belirterek üzümde fiyatın 2 dolar karşılığı olması gerektiğini söyledi. Bağbuzumlarının yeniden şenlik olması için çalışacaklarını belirtti. Miting öncesindeki üzüm kurultayında yaşlı bir üreticinin “2 sene önce üzümün kilosunu 6 liradan veriyordum. Şimdi 4 lira fiyat verildi. Biri bana bunun nedenini anlatsın” dediğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Neden üretici alınterinin karşılığını almıyor?” diye sordu. Üreticilerin hatırlatması üzerine gerçek fiyatın açıklananın da altında olduğunu kaydetti. Girdi maliyetlerinin de arttığını örneklerle açıklarken, çiftçiler hükümeti yuhalaldı. Mazottaki adaletsizliği anlatırken, “Marinaya vereceksiniz bir buçuğa, çiftçiye 5 lira. Batsın sizin adaletiniz!” diye konuştu. Üreticiler, “Böyle bir adaletsizliği kabul edecek misiniz?” sorusuna, hep bir ağızdan “hayır” diye yanıt verdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün “Köylü bu milletin efendisidir” sözünü anımsatan Kılıçdaroğlu, “Bunu neden söylüyor? Ürettiği için. Geldiğimiz noktada çiftçi neredeyse köle olacak. Size sözüm söz, çiftçiyi bu memleketin efendisi yapacağız” dedi. 126 ülkeden tarım ürünü ithal edildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, devletin yurt dışında kiraladığı arazilerle kendi çiftçisine rakip olduğunu söyledi. Seçimlerde hükümete ders verilmesi için üreticilerden söz alırken, alınterinin her damlasının hakkını vermek için de söz verdi. Ülkenin tarım topraklarının namuslu, alınterini düşünen siyasetçiler olmadığı için değerlendirilemediğini belirtti.

SERMAYEYE VAR ÇİFTÇİYE YOK

Kılıçdaroğlu, “üzüme adaleti birlikte getireceğiz” diyerek üzüm üreticisinin sorunlarıyla ilgili yapacaklarını şöyle açıkladı: “Gerçekçi bir maliyet hesabını üzerine makul bir kar koyacaksınız, bir yıl önceden taban fiyatı açıklayacaksınız. TARİŞ, çiftçinin üreticinin dostu olmak zorundadır. Destekleme alımlarını yapacak, üreticiye sırtını dönmesine izin vermeyeceğiz. TARİŞ yönetimini siyasetten arındıracağız. Bu işin makul fiyatı 2 dolardır. Tarım Kanunu, 'Çiftçile milli gelirin yüzde 1'i oranında teşvik verilir' der. Bu rakam 8 milyar dolardır. Her çiftçinin bu hükümetten 40 bin lira alacağı var. Buradan açıkça meydan okuyorum. 'Çiftçinin hakkını ödedim” diyorsan karşıma çıkarsın. Sen Londra'daki bir avuç sermayedere 247 milyar dolar faiz ödedin, çiftçiye 1 milyar dolar ödemedin. Ahırdaki inek de, kapıdaki traktör de bankada rehin. Üreticinin bankalara faizlerini sileceğim. Elin oğluna dünyanın parasını veriyorsun da çiftçiye neden vermiyorsun? Onlar sizi cezalandırıyor, biz ödüllendireceğiz. Lisanslı depoculuğu getireceğiz. Üretici, ürününü teslim ettiği anda karşılığını alacak. Tarımda sağlıklı bir üretim planlaması yapacağız. Üretici kooperatiflerinin ortak olduğu bir kooperatifler bankası kuracağız. Çiftçi ucuz faizle buradan kredi alıp üretimini yapacak. Üzümü her ülkeye ihraç edeceğiz.”

SEN KİMSİN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la “Sen kimsin?” atışmasını sürdüren Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı'nı bir kez daha canlı yayına çağırdı. Kılıçdaroğlu, “Bin 100 yataklı saray yaparsın para var. 300 odalı yazlığa para var. FETÖ'ye her istediğini verirsin, Suriyelilere 30 milyar verdin, çiftçiye gelince para yok. Üreticiye alınterinin karşılığını vereceğiz. Ülkemizi, bayrağımızı seviyoruz. Huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bunun bir tek yolu var, CHP iktidarı. Çünkü biz kimseyi dışlamayız” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler