AKP şerh sevmiyor

TBMM Darbe Komisyonu’nun raporunun; AKP ile FETÖ arasındaki ilişkilerin sıralandığı CHP’nin ek şerhi olmadan basıldığı iddia ediliyor.

Yayınlanma: 08.10.2017 - 22:34
Abone Ol google-news

TBMM Darbe Komisyonu’nun raporuna muhalefetten habersiz bir şekilde CHP ile FETÖ’nün işbirliği yaptığı suçlamalarının eklenmesinin ardından CHP, AKP ile FETÖ arasındaki ilişkileri tek tek sıraladığı ek şerh sundu. Ancak komisyon raporunun CHP’nin yaklaşık 70 sayfadan oluşan ek şerhi çıkartılarak basım aşamasında olduğu belirtiliyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TBMM’de tüm partilerin desteğiyle kurulan Darbe Komisyonu’nun resmen çalışmalarına başladığı 4 Ekim 2016 tarihinin üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine karşın komisyon raporu resmen TBMM kayıtlarına girmedi. TBMM kayıtlarında görev süresinin 3 ay olduğu belirtilmesine karşın komisyonun hâlâ çalışmalarını sürdürdüğü ifade ediliyor. Geçen yasama yılında komisyon önce taslak raporu kamuoyuna açıklamış ardından da muhalefetin haberi olmadan rapora yapılan eklemelerle rapor TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Rapora yapılan eklemelerde CHP ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu suçlayıcı ifadelere yer verilmiş, CHP’nin FETÖ’yle aynı amaç birliği içinde olduğu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da FETÖ’nün mesajları doğrultusunda söylem geliştirdiğine yönelik iddialar yer almıştı. TBMM teamüllerine aykırı bir şekilde muhalefetten habersiz eklenen ifadelere karşı CHP’li komisyon üyeleri TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmüş ve rapora yaklaşık 70 sayfadan oluşan ek şerh sunmuştu.

CHP’den belgeler

CHP’nin “AKP - FETÖ Kardeşliği” başlığıyla sunduğu ek şerhte; AKP ile FETÖ arasında yıllar itibarıyla gerçekleşen ilişkiler bir bir belgeleriyle sıralanırken, FETÖ lideri Fethullah Gülen ile AKP yöneticilerinin fotoğrafları, Gülen hakkında AKP sözcülerinin açıklamaları, gazete kupürleri, AKP’lilerin terör örgütü lideri Fethullah Gülen’i öven görüntülerine ilişkin internette yer alan videoaların bağlantı adresleri yer almıştı. CHP’nin ek şerhi AKP’de büyük rahatsızlık yaratmış ve komisyonun raporunu basarak resmen TBMM kayıtlarına girmesi gerekirken, temmuz ayından bu yana raporun basım aşaması sürüncemede bırakılmıştı. Edinilen bilgiye göre AKP içinde bir süredir CHP’nin AKP ile FETÖ arasındaki ilişkileri tek tek sıralaması nedeniyle ek şerhin rapordan çıkarılmasının yolları aranıyordu. Bu kapsamda komisyon, raporu TBMM Başkanlığı’na 12 Temmuz 2017 tarihinde sunduktan sonra CHP’nin ek şerhi 20 Temmuz 2017 tarihinde sunmasını bahane ediyor. Kulislerde raporun basım aşamasında olduğu ve CHP’nin sunduğu ek şerhin raporun içinde yer almadığı ifade ediliyor Komisyon raporunun ek şerh olmadan basılması TBMM İçtüzüğü’ne açıkça aykırı bir işlem oluşturuyor. Komisyonun CHP’li üyeleri TBMM Başkanı İsmail Kahraman’la 14 Temmuz 2017 tarihinde görüşmüş ve ek şerhin rapora ekleneceği konusunda söz almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler