CHP'li Akın: Kaçak olan maden değil iktidar

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın Şırnak’ta 7 işçinin hayatını kaybettiği kömür madeninde meydana gelen göçük hakkında açıklamada bulundu.

Yayınlanma: 20.10.2017 - 11:08
Abone Ol google-news

Akın, Enerji Bakanlığı’nın madenin kaçak olduğuna dair yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 11 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete ilanıyla ihaleye çıktığın belirtti.

Bakanlık yalan söylemiş... "Şırnak'taki maden ocağı ihale ile özel şirkete verildi"

CHP'li Tanrıkulu: Kaçak kömüre kimse kaçak sigara muamelesi yapmasın

Madenciler öldü, sorumlu yok

Akın’ın açıklamaları şu şekilde;

Bir bakan düşünün ki çıkıp basına rahatlıkla sorumluğu olmasına rağmen 7 kişinin ölümü sonrasında rahatlıkla “maden kaçaktı” diyebiliyor. Demezler mi “Ey kardeşim sen nasıl konuşuyorsun bu ülke senin babanın çiftliği değil, burası kaçaktı da senin elin armut mu topluyordu”. Şırnak'taki bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü verilmiyor mu? 2017 yılının Mart'ında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi almadı mı? Ey Bakan sen Bakanlığı yanlış anlamışsın bakan derken havaya bakmayacaksın işine bakacaksın "Bu ocak kaçak" deyip kaçamazsınız. Bu kazalara, özelleştirme ve taşeronlaştırma ile birlikte denetimsizlik neden oluyor. Şırnak’taki bu ocak yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü veriliyor. 2017 yılının Mart'ında en son ihale yapıldı ve özel bir firma işi aldı. Bakan bu ocağın 2013 yılında kapatıldığını açıkladı ancak Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 11 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete ilanıyla ihaleye çıktı.

Kaza varsa bilim ve teknik açıdan kesinlikle ihmal vardır. Ocağın güvenli olmadığı çok açık. Bunun için sadece fotoğraflarına bakmak yeterli. Bırakın burada üretimi bu ocağa hiç yaklaşılamaz. Ocakta su birikintileri, yüksek şevler, kontrolü yapılmayan çalışma alanları var. Her şeyden önemlisi bu ocağın 1km sinde kontrol noktası var. Kömür işletmelerinin kantarından bu kömürler geçiyor. Bölgede çalışan işyerlerine satılıyor. Hatta bu kömürler resmi kurumlara satılıyor. Üretilirken kaçak olup da satılırken nasıl yasal oluyor? Siz milletle dalga mı geçiyorsunuz? Burası 'kaçak' deyip sorumluluktan sıyrılmaya çalışmanız kabul edilemez. Bu ocak kaçak olsa resmi kurum ihale edemez. Türkiye Cumhuriyet’i babanızın çiftliği değildir ya görevinizi düzgün yapın ya da daha fazla ölümlere sebep olmamak için derhal istifa edin.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler