Muhtara ‘güç’ sözü

‘Muhtarların belediye meclisinde mutlaka sözü olmalı’ diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, muhtarlıkla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 22.10.2017 - 22:47
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muhtarlar Günü’nde Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin muhtarlıkları şube haline getirmek, hatta kaldırmak isterken CHP’nin güçlendirmeyi hedeflediğini söylediği, “Belediyelerin olduğu yerlerde, muhtarların belediye meclis üyesi gibi karar alma mekanizmalarının içinde yer alması gerekiyor” dediği öğrenildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Muhtarlar Günü” nedeniyle geçen perşembe Muhtarlar Konfederasyonu’nu ziyaret etti. Muhtarlarla basına kapalı gerçekleşen görüşmede Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da hazır bulundu. Muhtarlar, talep ve şikâyetlerini içeren bir dosyayı Kılıçdaroğlu’na sundu.

‘Şube haline getirdiler’

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, muhtarlara muhtarlık kurumunun demokrasinin birinci basamağı olduğunu, CHP’nin muhtarlığı sonuna kadar desteklediğini söyledi. AKP, muhtarlıkları şube haline getirmek, hatta kaldırmak isterken CHP’nin güçlendirmeyi hedeflediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Belediyelerin olduğu yerlerde muhtarların belediye meclis üyesi gibi karar alma mekanizmalarının içinde yer alması gerekiyor. Özellikle kendi mahalleleriyle ilgili imar değişikliği gibi konularda muhtarların görüş ve önerileri alınmalı. Belediye meclisinden karar, söz konusu mahallenin muhtarı mecliste dinlendikten sonra alınmalı” dedi.

‘Muhtarlara yasa şart’

Muhtarların belediye başkanlarının inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, muhtarlıklarda kurumsal yapının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Muhtarlıkla ilgili yasal düzenleme olması, bir “Muhtarlık Yasası” gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, muhtarlıkların elektrik, su gibi giderlerinin karşılanacağı bir bütçe oluşturulmasını destediklerini anlattı. Mahalleyi en iyi tanıyan, hangi evde kimin oturduğunu en iyi bilen kişinin muhtarlar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Muhtarlar hem kamusal güvenlik hem de sorunların çözümünde birinci kişi. Bu nedenle muhtarların yetki ve sorumluluklarıyla birlikte kurumsal yapıları da düzenlenmeli” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler