Şırnak Üniversitesi'nde 'kişiye özel' kadro ilanı

CHP’li Barış Yarkadaş “Alınacak kişilerin adını da yazın olsun bitsin!” dedi.

Yayınlanma: 23.10.2017 - 13:51
Abone Ol google-news

Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 11 Ekim 2017 tarihinde ilan edilen 9 ayrı Öğretim Üyesi kadrosunun atanma şartlarında belirtilen kriterler oldukça şaşırtıcı. İlanların kişiye özel hazırlandığını açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Üniversite yönetimi kadrolara alınacak kişilerin bir tek adını yazmamış. Önceden belirlenmiş kişilere kadrolar tahsis edilecek. Görev yapmak isteyen birçok alanında başarılı akademisyen bırakın bu kadrolara yerleşmeyi, başvuru bile yapamayacak” dedi.

Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ilan edilen akademik personel alımı bir skandalı ortaya çıkardı. İlanlara göz atan sıradan bir vatandaş bile kriterlerin kişiye özel hazırlandığını görüyor.

KİŞİYE ÖZEL KADRO

 Şırnak Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 11/10/2017 tarihinde ilan edilen 9 adet Öğretim Üyesi kadrosunun atanma şartlarında belirtilen kriterler oldukça şaşırtıcı. İlanların kişiye özel hazırlandığını açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Üniversite yönetimi kadrolara alınacak kişilerin bir tek adını yazmamış. Önceden belirlenmiş kişilere kadrolar tahsis edilecek. Görev yapmak isteyen birçok alanında başarılı akademisyen bırakın bu kadrolara yerleşmeyi, başvuru bile yapamayacak” dedi.

 LİYAKAT VE EHLİYET TAMAMEN SIFIRLANDI

 Konuyu TBMM gündemine taşıdığını ifade eden CHP’li Yarkadaş, bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:

 “Şırnak Üniversitesi’nin ilanı liyakat ve ehliyet kavramlarının yerle yeksan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 15 Temmuz alçak darbe girişiminden sonra liyakate ve ehliyete devletin tüm kurumlarında özen göstereceğini söyleyen AKP hükümeti bunun tam tersini yapıyor. Kamuda değişen bir şey yok. FETÖ gitti, Menzil geldi.

 Başta üniversiteler olmak üzere kamu kuruluşlarında Menzil tarikatının etkinliği 15 Temmuz’dan sonra büyük miktarda artış göstermiş durumda. Şırnak Üniversitesi örneği ise bu pespayeliğin sadece bir örneği.”

 İLAN KRİTERLERİNE SADECE BELİRLENEN KİŞİLER UYUYOR

 Açıklanan kriterlerin ihtiyaca göre değil kişiye özgü hazırlandığını ve kadrolaşmanın alenice yapıldığını aktaran CHP’li Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Bakın; İlahiyat Fakültesine alınacak iki Yrd.Doç için şu kriterler aranıyor:

 - Arap Dili ve Belagatı Alanında Doktora yapmış olup, İbn Ebi Zemenin ve Tefsiri Konusunda çalışmış olmak

 - Türk İslam Sanatları Alanında Doktora yapmış olup, Osmanlılarda Silsile-nâme Geleneği konusunda çalışma yapmış olmak.

 Mühendislik Fakültesine bir adet Doçent alımı için de şu kriterler aranıyor:

 Doçentlik Şartlarını yerine getirmiş olup, “Lipitler, Proteinler ve Biyoyakıtlar ile ilgili çalışmalar yapmış olmak"

 İlanda Enerji Sistemleri alanında doktora yapmış olup, Doçentlik Şartlarını yerine getirmiş olmak" kriteri yazılması gerekirken, Biyoloji bölümünden lisans ve yüksek lisans mezunu olup doktorasını da Biyoloji bölümünde yapan ve Enerji sistemlerinin S'sinden anlamayan kişiyi doçent yapmak için "Doçentlik Şartlarını yerine getirmiş olup, Lipitler, Proteinler ve Biyoyakıtlar ile ilgili çalışmalar yapmış olmak" kriterini ekleyerek doçent yapmak istedikleri kişinin yaptığı çalışmanın adını yazmışlardır.

 Dikkat edilirse "Yenilenebilir Enerji Sistemleri alanında doktorası olmak" şartı ilanda belirtilmesi gerekirken bu önemli kriter dahi göz ardı edilerek alanla ilgisi olmayan kişiyi Mühendislik gibi önemli bir alanda "Doçent" yapmak istemektedirler.

 Görüldüğü üzere ilandaki başvuru şartlarını taşıyan kişiler ancak önceden belirlenmiş kişiler olacaktır. Bu ilanla Anayasanın 10’ncu ve 70’nci maddeleri ihlal edilmiştir. Bu ilan bir an önce iptal edilmeli ve sorumlular hakkına gereği yapılmalıdır.”?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler