Polis bu kez bağırıp çağırmadan HDP'li vekillerle muhatap oldu

Özellikle eylemlerde ve basın açıklamalarında HDP'li vekillere karşı sert tutumu ile bilinen güvenlik güçlerinin aksine, Diyarbakır'da basın açıklaması yapacak olan HDP'li Feleknas Uca'ya polis amiri, OHAL nedeniyle sadece vekillerin açıklamasına izin verildiğini söyledi. HDP'li vekilin de polisin açıklama yapılacak alandan uzaklaşmasını istemesi üzerine polisler açıklamayı uzaktan takip etti.

Yayınlanma: 30.10.2017 - 13:49
Abone Ol google-news

<video:855960>

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Sur Platformu, bugün ortaklaşa düzenlemek istedikleri açıklamada, polis sadece Milletvekillerinin açıklama yapabileceğini belirtmesi üzerine, HDP milletvekilleri de polisin açıklamanın yapıldığı yerden uzaklaşmasını istedi.

Astsubaydan HDP'li vekile: Sen benim vekilim değilsin

 Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yıkımlara tepki göstermek amacıyla HDP Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknas Uca, DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve Sur Platformu üyeleri yıkımın sürdüğü Alipaşa Mahallesi'nde basın açıklaması yapmak istedi. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında yapılmak istenilen basın açıklaması öncesinde, Polis yetkilisi, HDP Diyarbabakır Milletvekili Felaknas Uca ile görüştü. Polis yetkilisi, OHAL'i gerekçe göstererek açık alanda sadece milletvekilileri açıklama yapacağını belirtirken, HDP'li Uca ile Yiğitalp ise, polislerin açıklamanın yapılacağı alanda uzaklaşmasını istedi. Bunun üzerine bölgedeki polisler açıklamayı uzaktan takip etti.

"Burada yaşayan 35 bin insan nerede yaşayacak?"

 Sur'daki kentsel dönüşümle ilgili açıklamayı yapan HDP'li Sibel Yiğitalp, 7 bin yıllık bir tarihin yıkıldığına tanık olduklarını dile getirerek, kış koşullarında 35 bin kişinin zorla göç ettirildiğini söyledi. Yiğitalp, "Burada yaşayan binlerce insanı elektirik, suyunu keserek, zorun gücüyle göç ettirilmeye çalışıyor. Burada yıkılan tarihi evlerin taşları nereye götürüldüğü bilinmiyor. Oysaki bunlarda kayıt altına alınması gerekiyor. İnsanların evini bir gece ansızın yıkıp, nerede yaşacaklarını söylemiyorlar. İnsanların buradan gidip gitmeme konusunu hiç sordunuz mu? Buradaki insanlar gitmek istemediklerini defalarca dile getirdiler. Ama siz, zorun gücüyle onları buradan göndermek istiyorsunuz. Burada yaşayan 35 bin insan nerede yaşayacak. İnsan hayatını bu kadar hafife almanın, iradesini bu kadar hafife alma hakkını nerede buluyorsunuz. Bu insanların yaşam, sağlık, eğitim hakkını yok sayarak nasıl bir siyaset yapıyorsunuz" diye konuştu.

 Açıklamanın ardından katımılcılar Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yapılan yıkımları yerinde inceledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler