AKP'de torba tasarıya eleştiri yağmuru

AKP’li milletvekilleri, partinin kapalı grup toplantısında vergi zamlarını düzenleyen torba tasarıyı eleştiri yağmuruna tuttu. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, içtüzük değişikliğine rağmen TBMM Genel Kurulu’nda toplantı ve karar yeter sayısına zaman zaman ulaşılamadığını belirterek, vekilleri “Bu tablo hoş olmuyor” diyerek uyardı.

Yayınlanma: 01.11.2017 - 06:20
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AKP’nin kapalı grup toplantısında torba tasarıyla ilgili olarak milletvekillerine bilgi verdi. Ağbal’ın sunumunun ardından 20 kadar milletvekili söz alarak soru ve eleştirilerini yöneltti. Mera vasfını yitirmiş yerlerin satışı konusunda bütünşehir uygulaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirten bazı milletvekilleri, “Buraların rayiç bedellerinde artış olduğu için hak sahipleri alamıyor, dışarıdan gelenler alıyor. Bütünşehir uygulaması nedeniyle köylerden mahalleye dönüşen yerlerde elektrik ve su faturalarında büyük artışlar yaşanıyor. Bunlara vatandaş tepki gösteriyor” dedi. Tasarının 2018-2021 yılları arasında emlak vergisi değerinin arsa ve arazi bedelinin 2017 yılına göre en fazla yüzde 50 artırılmasına ilişkin düzenlemesini eleştiren bazı milletvekilleri de, İstanbul’daki 3. köprü çevresindeki arazileri örnek gösterdi.

Toplantıda, “Buralarda metrekare bedeli 2 lira şimdi oldu 20 lira. 5 yıla yönelik böylesi yüzde 50’lik bir sınırlama hem belediyelere hem devlete zarar ettirir. Emlak vergisi rayiç bedel üzerinden alınmalı” görüşü dile getirildi. Toplantıda, tasarının tütünle ilgili maddelerinde yapılan değişiklikleri milletvekillerinin yeterli bulmadığı ‘tütün cezası düşürülmeli’ denildi. Turizmin yoğun olduğu illerin milletvekilleri, tasarının turizm yatırımcılarının kira sürelerini 49 yıla kadar uzatabilmeleri, isterlerse bu süre sonunda o yerleri satın alabilmelerine ilişkin hükme karşı çıktı. Düzenlemeden satışın çıkarılmasını isteyen milletvekilleri, aynı şekilde 5 kilometrelik sahil şeridi oluşturulmasına yönelik çalışmayı da eleştirerek mesafenin 2 kilometreye düşürülmesini istediler. Toplantıda, bir milletvekili geçen günlerde Gümüşhane ve Bayburt’a doğalgaz indirimi yapıldığını anımsatarak, “Neden sadece bu iki kente indirim yapılıyor. Doğu ve Güneydoğu’da cazibe merkezi ilan edilen 23 il var. Bu iller de bu kapsama alınmalı” dedi. Tasarıdaki emniyet ve savunma dışındaki kurumların 10 yaşın üstündeki lojmanlarının satışına ilişkin düzenleme de tartışma konusu oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler