HDP tutuklu vekillerden birini aday gösterecek

TBMM Başkanlığı için bir hafta sonra aday belirleme süreci başlıyor. Tutuklu milletvekillerine dikkat çekmek isteyen HDP’de farklı isimler dile getiriliyor.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 02:14
Abone Ol google-news

TBMM Başkanlığı adaylık sürecinin resmen başlamasına bir hafta gibi kısa bir süre kalırken; HDP kulislerinde partinin aday göstereceği ismin tutuklu bir milletvekili olabileceği dile getiriliyor. Parti içinde tutuklu bir milletvekilinin aday gösterilerek, mevcut TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın tutuklu milletvekilleri konusunda hiçbir adım atmaması ve bir yılı aşkın süredir milletvekillerinin tutukluluğuna dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Erken seçim olmaması halinde 2019’da yapılacak genel seçime kadar TBMM Başkanlığı’nı yürütecek isim için önümüzdeki hafta adaylık süreci başlayacak. TBMM Başkanlığı için tüm partilerde aday gösterilecek isimlere ilişkin çeşitli kulisler tartışılırken, HDP’nin aday göstereceği isim konusunda parti içinde bazı görüşler ağırlık kazandı.

Edinilen bilgiye göre HDP’de, TBMM Başkanlığı için tutuklu bir milletvekilinin aday gösterilmesi eğilimi öne çıktı. HDP kulislerinde TBMM Başkanlığı için tutuklu bir milletvekilinin aday gösterilmesiyle mevcut TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın tutuklu milletvekilleri konusunda bugüne kadar hiçbir adım atmamasına dikkat çekileceği ifade ediliyor. Tutuklu bir milletvekilinin aday olmasıyla parlamentonun 9 HDP’li, 1 CHP’li olmak üzere 10 üyesinin tutuklu olduğuna da vurgu yapılması amaçlanıyor.

Demirel ya da Baluken

HDP’nin şu an Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’la birlikte 9 milletvekili tutuklu bulunuyor. Bu kapsamda HDP içinde TBMM Başkanlığı için aday gösterilecek isimler arasında kadın aday olması durumunda HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel’in ismi dillendiriliyor. HDP’nin aday olarak HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’i de aday gösterebileceği ifade ediliyor.

‘Beka sorunu Erdoğan’ın’

HDP’nin Diyarbakır İl Kongresi dün DBP İl Başkanlığı Vedat Aydın Konferans Salonu’nda yapıldı. Kongrede tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ’ın mesajları okundu. Yüksekdağ mesajında,“Eşitlik, özgürlük ve barışı mutlaka birlikte getireceğiz. Bizler bu koyu karanlığın içinde direnerek kazanacağımızı çok iyi biliyoruz. Dimdik ayaktayız ve ayakta durmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Demirtaş ise mesajında, “Bu gemi limana götürülecek. Tek birimiz kalsa bile, o kişi bu partiyi başarıya götürecek kararlılığa sahiptir” ifadelerini kullandı.

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Bakanı Serpil Kemalbay, ekonominin çöktüğünü belirterek şunları söyledi: “Doğmamış çocukları borçlandıran bir sistem uyguluyorsunuz. Bununla ayakta kalan bir ülke inşa ettiniz. Türkiye’nin büyüdüğünden bahsediyorsunuz. Türkiye büyüyorsa o zaman bu ülkenin gençleri niye işsiz diye sormazlar mı? Açlık sınırı 2 bin lira olmuş bu nasıl ekonomik büyümedir? AKP-Saray iktidarı iflas etmiş durumda. Krizi erteleyerek ayakta duruyor. Bu tablonun görünmemesi için avazı çıktığı kadar devletin beka sorunu var diye bağırıyor. Tüm bunlar AKP’nin kendi bekası için ortaya attığı çığlıklardır. Türkiye’nin beka sorunu yok, Erdoğan’ın beka sorunu var. Kendi suçlarının hesabını vermemek için, o iktidarda kalmak için bütün bu yalanları söylüyor ve bu şiddet ortamını körüklüyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler