İYİ Parti'nin sosyal medya takipçileri profili ne anlatıyor?

“Eğer sosyal medya seçmen davranışını bir ölçüde yansıtıyorsa, birçok kamuoyu araştırmasının dediğinin aksine, İYİ Parti iktidardan oy devşiremeyecek”

Yayınlanma: 11.11.2017 - 13:41
Abone Ol google-news

İYİ Parti Twitter takipçilerinin ilişkileri ve bu ilişkilere bağlı alt kırılmalar incelendiğinde, bu kitlenin geleneksel olarak AKP’li seçmenle fazla bir benzerlik taşımadığı görülüyor. Asıl benzerlik CHP ve MHP seçmeniyle...

Meral Akşener İYİ Parti'nin oy oranını açıkladı

Bahçeli'nin en çok önem verdiği Belediye Başkanı MHP'den istifa etti

AKP'ye yakın anket şirketi: Değişikliğin nedeni oylardaki düşüş

 İYİ Parti Twitter takipçilerinin ilişkileri ve bu ilişkilere bağlı alt kırılmalar incelendiğinde, bu kitlenin geleneksel olarak AKP’li seçmenle fazla bir benzerlik taşımadığı görülüyor. Nilgün Yılmaz’ın hazırladığı ve blog.genelizleyici.com’da yayımlanan değerlendirmede, “Eğer sosyal medya seçmen davranışını bir ölçüde yansıtıyorsa, birçok kamuoyu araştırmasının dediğinin aksine, İYİ Parti iktidardan oy devşiremeyecek” yorumu yer alıyor.

 Nilgün Yılmaz’ın hazırladığı değerlendirme şöyle:

 Önce olaylı Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanlık seçimleri, arkasından dört flaş ismin ayrılık kararı. Geçtiğimiz yıldan beri, Meral Akşener, Ümit Özdağ, Sinan Ogan ve Koray Aydın’ın başını çektiği, çoğunluğu MHP kadrolarından birçok isim yeni bir partinin sinyallerini veriyordu. Bu süreçte Ogan yoluna MHP ile devam etme kararı alsa da, Meral Akşener liderliğindeki yeni parti yola çıktı bile. Adı İYİ Parti. Bu yeni parti, her ne kadar sembolik düzlemde miliyetçilikten pay kapmaya çalışsa da, programı ve söylemleri ile merkez sağı hedefleyen bir çizgi tutturmuşa benziyor.

 Partinin olası bir seçimden nasıl bir sonuç elde edeceğine dair ise şimdiye kadar birkaç kamuoyu araştırması basına yansıdı. Bunlardan bir kısmı İYİ Parti’nin AKP ve MHP’den ciddi bir oy alacağını, hatta MHP’yi baraj altına itme ihtimali bulunduğunu, bazıları da AKP’nin oyunu koruduğunu söylüyordu. Peki bu araştırmaların söyledikleri ile sosyal medya verilerini kıyasladığımızda ne görüyoruz?

 AKP takipçilerinden İYİ Parti’ye ilgi yok

 İlk önce genel bir kıyas yaptık: İYİ Parti’nin bugün itibariyle mevcut yaklaşık 90 bin Twitter takipçisi içinden seçilen 15 bin gerçek ve sıradan kullanıcının takip ettiği profillere bakarak ortaklıklar aradık. Verilerin çekildiği 3 Kasım itibariyle, bu 15 bin kullanıcının takip ettiği Twitter profilleri AKP tabanını tanıtlamamıza yardım eden değişkenlerle anlamlı bir uyumluluk göstermedi.

 Kullandığımız parametrelerden biri belli medya organlarının takibiydi. Türkiye’de geleneksel olarak alternatif ya da karşıt görüşteki medya organlarını da izlemek yaygın bir davranış değil; bu nedenle bu değişkene güvenebiliyoruz.

 İYİ Parti’nin takipçilerinin izledikleri medya organlarına baktığımızda ilk beş sırada NTV Spor, NTV, BBC Türkçe, CNN Türk ve Sözcü’yü görüyoruz. Bu ilk beşi kabaca her dört İYİ Parti takipçisinden birinin izlediğini söyleyebiliriz. Genel olarak AKP tabanının takip ettiği Yeni Şafak’ın izlenme oranı ise İYİ Parti takipçileri arasında yüzde 4,7’de kalıyor. Bu oran Haber 7 için yüzde 3,3, Akit için ise ancak yüzde 1,7. Yine İYİ Parti takipçisinin en çok izlediği hesaplar arasında, geleneksel olarak AKP tabanını temsil eden muhafazakar sağ seçmenin itibar ettiği bir isme de rastlanmıyor.

 En azından şimdilik, İYİ Parti’nin sosyal medya performansının AKP takipçileri nezdinde bir heyecan yaratmadığını söylemek mümkün.

 Peki İYİ Parti takipçilerinin alt kırılımları nasıl?

 İYİ Parti’yi takip edenler arasından yaptığımız 1000 kullanıcılık diğer örneklemler üzerinden de bir profil çıkarmaya çalıştık. Önümüze dört ana grup çıktı. Bu grafikte gördüğünüz turuncu alan küskün milliyetçileri temsil ediyor. Ortaklıklarına baktığımızda mağdur, politize, anti-Amerikancı, Atatürkçü ve çözüm süreci karşıtı bir profil sergilediklerini görüyoruz. Bu en marjinal milliyetçi grup toplam kitlenin ancak yüzde 5’ini oluşturuyor.

 Mavi renkli grup yine milliyetçi desenler sergilemekle birlikte sola daha yakın: Atatürkçülük, sekülerlik ya da muhalif dindarlık, AKP karşıtlığı, AB yanlılığı, emekten yana tavır ortak noktalar. KHK mağdurları da bu grupta yer alıyor. Oldukça politizeler. Meral Akşener’in merkez hedefini tutturduğu kitle de toplamın yaklaşık yüzde 26’sını oluşturan bu grup.

 Mor renkle gösterilenler ise ilk iki grup kadar politize değil; futbol, teknoloji, tasarım gibi popüler içerikleri daha fazla tüketiyorlar. Yine milliyetçi bir eğilim söz konusu, ancak muhafazakar değiller. Sosyal medyayı sıklıkla gırgır şamata için kullanıyorlar. Yüzde 41 ile en geniş grup bu.

 Yeşil ile gösterdiğimiz son grup ise çoğunlukla 25 yaş altı gençlerden oluşuyor. Belli bir siyasi vizyona dayanmayan milliyetçilik, futbol, Atatürkçülük, geyik muhabbeti ortak noktaları. Mor grubun gençliği gibi duran bu grup da yüzde 28 ile toplamın önemli bir kısmını oluşturuyor.

Bu dört kitlenin izledikleri medya organları ve takip ettikleri hesaplar da çıkarımlarımızı destekler nitelikte.

 Sonuç

Parti kurulduğundan bu yana lider Akşener’in geleneksel olarak AKP’ye yönelen muhafazakar kitleyi çekmek için yaptığı hamleler en azından sosyal medyada teveccüh bulmamış görünüyor. Diğer yandan, HDP hariç, muhalefetten umudunu kesmiş kullanıcıların ise yoğun bir ilgisi var. HDP takipçileriyle ortaklıklar ise yok sayılabilecek kadar az. Bunda partinin milliyetçi duruşu ve Kürt sorununun barışcıl yollarla çözümüne dair net bir politika ortaya koymamış olması kadar, HDP seçmeninin Akşener’in 90’lı yıllardaki içişleri bakanlığı dönemine dair hafızası da etkili olabilir. Nitekim HDP takipçilerinin profillerinde yapılacak basit bir gezintide bu içeriğe sıklıkla rastlamak mümkün.

 Yalnız bu sonuçlar dikkate alınacak olursa, denebilir ki İYİ Parti’nin ayak seslerinden ürkmesi gereken AKP değil; halihazırda muhalefet sıralarının mühim bir kısmını kaplayan CHP ve MHP.

 Diğer yandan bu verilerin kamuya açık hesaplardan çekildiğini, ifade özgürlüğünün büyük bir tartışma konusu olduğu şu günlerde açık verileri sandığın mahremiyetiyle kıyaslarken iki kere düşünmek gerektiğini de göz önünde tutmak gerek.

 Bu inceleme, @iyiparti Twitter hesabının 3 Kasım 2017 tarihi itibariyle 89 bin 592 takipçisinin içindeki açık hesaplardan, profil tanımı ve fotoğrafına sahip, takipçi ve takip eden sayısı 100 ile 1,000 arasında olan, yani gerçek ve sıradan Twitter kullanıcıları olduğunu düşündüğümüz 15 bin 227 hesabın takip ve takip edilme ilişkileri baz alınarak yapılmıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler