Yürüyüşe ödül adaylığı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan İstanbul’a 25 gün süren Adalet Yürüyüşü nedeniyle daha önce Bill Clinton ve Nelson Mandela’ya da verilen Demokrasi Ödülü’ne aday gösterildi. Kılıçdaroğlu’nu ödüle aday gösteren Uluslararası Siyasi Danışmanlar Birliği (IAPC), 50 yıldır faaliyet gösteriyor ve 1982’den bu yana her yıl ödül veriyor. Ödül, kasım ortasında açıklanacak.

Yayınlanma: 11.11.2017 - 14:51
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde Ankara’dan İstanbul’a 25 gün süren Adalet Yürüyüşü 4 ay önce bitti ama etkisi sürüyor. Hakkında onlarca kitap yazılan Adalet Yürüyüşü, uluslararası bir ödül de getirdi. Kılıçdaroğlu, daha önce ABD Başkanı Bill Clinton ve Güney Afrika lideri Nelson Mandela’ya da verilen Demokrasi Ödülü’ne aday gösterildi

Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 14 Haziran’da tutuklanmasına karşı Adalet Yürüyüşü’nü 15 Haziran’da Ankara’dan başlatmıştı. CHP’lilerle başlayıp, 16 Nisan referandumunda hayır diyen çevrelerin de katılımıyla genişleyerek 24 gün süren Yürüyüş, 9 Temmuz’da Maltepe mitingiyle sona ermişti.

Yürüyüşün etkisi

“Hak, hukuk, adalet” sloganıyla gerçekleştirilen Adalet Yürüyüşü, bittiği günden beri tartışılıyor. İlk tartışma, Maltepe mitingine katılanların sayısında yaşandı. İktidar, 175 bin kişinin katıldığını, CHP ve bağımsız gözlemciler ise milyonun üzerinde katılım olduğunu savundu. Daha sonra CHP açısından, “Adalet Yürüyüşü ile çıta çok yükseldi. Artık daha alt düzeyde hiçbir eylem tabanı tatmin etmez” analizleri yapıldı. Adalet Yürüyüşü, çok sayıda kitabın konusu oldu. Bizzat yürüyüşü anlatan onlarca kitap yazıldı. Neredeyse Adalet Yürüyüşü Edebiyatı denecek sayıda kitap, vitrinlerde yerini aldı. Halen hem CHP’liler hem de gazeteciler ve akademisyenler arasında çok sayıda Adalet Yürüyüşü kitabı hazırlıkları sürüyor.

Uluslararası ilgi

Adalet Yürüyüşü, içerideki popülerliğiyle sınırlı kalmadı. Yürüyüş, daha devam ederken Avrupa’da ve dünyada ilgi uyandırdı. Çok sayıda uluslararası medya kuruluşu yürüyüşü an an izlerken, Kılıçdaroğlu ile de yüzlerce söyleşi yapıldı ve yayımlandı.

Yürüyüşe dış ilgi medya ile sınırlı kalmadı. Son olarak Adalet Yürüyüşü, uluslararası bir ödülün adaylığını da getirdi. Uluslararası Siyasi Danışmanlar Birliği IAPC (International Association of Political Consultants), Kılıçdaroğlu’nu, Adalet Yürüyüşü nedeniyle bu yılın Demokrasi Ödülüne aday gösterdi. Kılıçdaroğlu’nu ödüle aday gösteren kuruluşun, dünyanın her ülkesinden katılımcıları bulunuyor ve 50 yıldır faaliyet gösteriyor. Kuruluş, 1982 yılından bu yana da her yıl Demokrasi Ödülü veriyor.

Kuruluşun ödül verdiği isimler arasında önemli siyasi liderler bulunuyor. Demokrasi Ödülünü daha öceki yıllarda alanlar arasında Lech Walesa, Willy Brandt, Margaret Thatcher, Mikhail Gorbaçov, Vaclav Havel, Hans-Dietrich Genscher, Nelson Mandela, Jimmy Carter, İzak Rabin, Dr. Şirin Ebadi, Viktor Yushchenko, Bill Clinton ve Dr. Mir Hüseyin Musavi ile başka siyasi liderler de yer alıyor. 2017 yılı IAPC Demokrasi Ödülü, 9- 12 Kasım tarihleri arasında İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen IAPC 50. Dünya Konferansı’nın ardından sahibini bulacak.

Kılıçdaroğlu ile birlikte bu yılki Demokrasi Ödülü’ne Kenya Adalet Yüksek Mahkemesi Başkanı David Maraga ile yine Kenya’da senatör adayı Suzanne Silantoi Lengewa da aday gösterildiler.

Demokrasiye katkı

Ödülün verilme nedeni, Adalet Yürüyüşü’- nün nasıl anlamlandırıldığını ortaya koyuyor. Ödül, her yıl dünyanın herhangi bir ülkesinde “demokrasiyi teşvik eden demokratik düşüncenin yayılmasına katkı sağlayan” veya “cesaretle demokratik değerlerin ve süreçlerin gelişimine katkıda bulunan” kişi ya da kurumlara veriliyor. Ödülün Kılıçdaroğlu’na verilmesi durumunda bizde hala etkisi tartışılan Adalet Yürüyüşü, uluslararası ilk ödülünü almış olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler