AKP'nin Meclis Başkan adayı yeniden İsmail Kahraman

AKP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki adayı Meclis Başkanı İsmail Kahraman oldu.

Yayınlanma: 13.11.2017 - 11:42
Abone Ol google-news

<video:865236>

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 26. Yasama Dönemi'nde 22 Kasım 2015'te başlayan görev süresinin 22 Kasım 2017'de sona ermesi dolayısıyla Parlamentoda seçim gerçekleştirilecek.TBMM Başkanlığı seçimi için başvuruları dün başladı. CHP'nin adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel olurken, MHP de İstanbul Milletvekili Celal Adan'ı aday gösterme kararı almıştı. HDP ise halen cezaevinde bulunan Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın Meclis Başkanlığı için aday gösterileceği duyurmuştu. AKP'nin Meclis Başkanlığı adaylığına da İsmail Kahraman'ı yeniden aday gösterdiği öğrenildi. Kahraman TBMM Başkanlığı seçimi için başvurusunu yaptı.

KAHRAMAN AÇIKLAMA YAPTI

İsmail Kahraman, Meclis Başkanlığı adaylığı başvuru dilekçesini TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na verdi. İsmail Kahraman,  bir gazetecinin "Meclis Başkanlığına adaylık konusunda Sayın Erdoğan ile bir istişareniz oldu mu ?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Sayın Erdoğan Rusya'da. Beyanımız dinlediniz. Milletvekillerinin münferit kararı olarak ortaya konuluyor. Zannediyorum  sayın cumhurbaşkanımız da döndüğünde bu mevzuda  desteğini gösterir ama cumhurbaşkanımız partiler üstünlüğüne sahiptir. Bir parti genel  başkanıdır ama  bu tip münferit hadiselerde milletvekillerinin şahsi iradesine ait olan hadiselerde bir müesseriyeti olmaz temennisi olabilir. İnşallah temennisi de destek yönünde olabilir diye düşünüyorum. Yarın siyasi partilere ziyaretlerimi yapacağım. Randevuları istiyorum. Tüm milletvekilerinden destek isteyeceğim."

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

1940 yılında Rize’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İ.Ü. Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Türkiye’deki yüksek öğrenim gençliğini temsil eden Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) 48. dönemde Genel Başkanlık yaptı.

 Kahraman, 1969 yılında İstanbul Taksim Meydanı’nhda solcu öğrencilere saldırarak 2 kişinin ölümü 100’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan ve tarihe “Kanlı Pazar” olarak geçen olayı gerçekleştiren Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) genel başkanlığını yapıyordu.

 29 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfı’nda Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. Halen Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır. 21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın (TGTV) kurucu üyesi olup halen Kurucular Kurulu Başkanıdır. 2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında “40 Vakıf İnsana Vefa” programı kapsamında kendisine “Vakıf İnsan” ödülü verildi. Yalova Üniversitesi tarafından kendisine “Fahri Doktor” unvanı verildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu. İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer almıştır. İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfı’nın Yüksek İstişare Kurulu üyesidir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanıdır.

İş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu. Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.

 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. Dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinde İstanbul Milletvekili olarak yer aldı. Refah Partisi’nde ve Fazilet Partisi’nde grup başkanvekilliği yaptı. TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu.

 1996-1997 yılları arasında 54. Refah-Yol Hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev yaptı. AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığında bulundu.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 22 Kasım 2015 tarihli 2 nci Birleşiminde 26 ncı dönem TBMM Başkanlığına seçildi.

 İsmail Kahraman laiklik ve Cumhuriyet karşıtı söylemleriyle, Atatürk'ün resimlerini Meclis'ten kaldırtmasıyla gündeme gelmişti. 

2 Eylül 2013. Aksiyon dergisi’nde yayınlanan röportajda Kültür Bakanı olduğu 28 Şubat dönemi ağırlıklı konuşuluyor. İsmail Kahraman’a soruluyor “ Darbe olmaz diyor muydunuz?. Bu soruya verdiği yanıt aynen şöyle;

 “Türkiye’de 1444 ile 1918 arasında 474 yılda 17 isyan hareketi oldu. Bir de cumhuriyet dönemi var. 1923’e ihtilal dedik, 1960, 71, 80, sonra postmodern darbe dedik. Bir de açığa çıkmamış olanlar, 1938 ile 2001 yılları arasında 16 tane darbe ve darbe teşebbüsü var. Yani dışarıdan görünenin çok daha ötesinde darbe var Türkiye’de”

<video:865363>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler