İsmail Kahraman yorulmamış

‘Metal yorgunluğu’ söylemiyle belediye ve parti teşkilatında değişikliğe giden AKP, TBMM Başkanlığı için yeniden Kahraman’ı aday gösterdi.

Yayınlanma: 13.11.2017 - 22:57
Abone Ol google-news

TBMM Başkanlığı için aday başvuruları başlarken, CHP, HDP ve MHP’nin ardından AKP’nin adayı da dün belli oldu. AKP, Burhan Kuzu’nun aday olmak için yoğun kulis yürütmesine karşın, bir dönem daha görev yapmak istediği belirtilen mevcut Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı yeniden aday gösterme kararı aldı. TBMM Başkanlığı seçimi dolayısıyla dün başlayan adaylık başvuruları 16 Kasım saat 24.00’e kadar sürecek. CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkâri Milletvekili Selma Irmak ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’ın aday olacağı partileri tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. AKP’nin Meclis Başkanı adayının kim olacağı sorusu düne kadar netlik kazanmadı. AKP içinde önce Burhan Kuzu’nun, hem kendi partisinde hem de MHP’yle görüşerek TBMM Başkanlığı için destek aradığı gündeme gelmişti. Kuzu’nun aday olmaması için parti içinde bazı yöneticilerin kendisiyle görüşme yaptığı da iddia edilmişti. Mevcut TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın da bir dönem daha bu görevi yürütmek istediği ifade ediliyordu. Kahraman geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi de adaylık görüşmesi olarak yorumlanmıştı. AKP’nin adayı dün belli oldu. Kulislerde her ne kadar Kuzu’nun yanı sıra Bekir Bozdağ ve Hayati Yazıcı gibi isimler dillendirilse de AKP’nin Meclis Başkanı adayı İsmail Kahraman oldu.

Kritik toplantı

AKP'nin bugünkü grup toplantısının ardından kapalı bölümde, grup başkanvekilleri, grup yönetim kurulu üyeleri ve Meclis Başkanlık Divanı üyelerini seçiminin yapılacağı da belirtiliyor. Kulislerde Erdoğan’ın Kahraman ile ilgili açıklaması, aslında Kahraman’ın devam etmesini istemediği ancak kendisinin de adaylıkta çok ısrarlı olması üzerine kıramadığı şeklinde yorumlandı. Meclis Başkanlık seçimi 20 Kasım’da yapılacak. AKP’nin daha önce de yaptığı gibi önlem olarak bir tavşan aday çıkarabileceği ancak Kahraman’ın Meclis Başkanı olarak seçileceği belirtiliyor. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367 oy), üçüncü oylamada ise üye tam sayısının salt çoğunluğu (276 oy) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak, dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak. Meclis başkanlığı seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Bu kapsamda seçimlerin 20 Kasım tarihinde yapılması bekleniyor.

'Laiklik anayasada olmamalı' demişti

AKP’nin yeniden aday göstereceği TBMM Başkanı İsmail Kahraman; göreve geldiği 22 Kasım 2015 tarihinden bu yana geçen 2 yıllık süre içerisinde yaptığı bazı açıklamalarla kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Laiklik tartışması: Kahraman, İstanbul’da katıldığı bir programda gündemde yeni anayasa tartışmaları yapıldığı bir süreçte, “Yeni anayasada laiklik olmamalı” dedi. Kahraman’ın bu sözleri üzerine gelen tepkiler nedeniyle AKP sözcülerinden “laiklikle ilgili bir değişikliğin” gündemde olmadığı açıklaması gelmişti.

CHE'ye eşkıya tanımı: Kahraman, Rize’de katıldığı bir etkinlikte de “Che 39 yaşında öldürülen, bizzat kendisinin infazlar yaptığı bir katil kişilik. Bir gerilla. Bolivya’da, Küba’da, Güney Amerika’da faaliyette bulunan bir eşkıya benim liseli gencimin yakasında, göğsünde olamaz” demişti. Türkiye içindeki tepkilerin yanı sıra Küba’dan da Kahraman’ın bu açıklamasına tepki gelmişti.

Atatürk resmi tartışması: 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan tadilat çalışmaları kapsamında TBMM’nin hasar almayan bölümlerine de yeniden düzenlenirken, muhalefet kulisinde yer alan Atatürk resminin kaldırılması tartışmaları beraberinde getirmişti. Muhalefetin tepkisi üzerine muhalefet kulisinden kaldırılan resim TBMM’de başka bir alanda sergilenmeye başlanırken, muhalefet kulisine de ise yeni bir Atatürk fotoğrafı yerleştirildi. Kahraman’ın ulusal gün ve yeni yasama yılı törenlerinde Atatürk’ü anmaması da tepki çeken konuların başında geliyor.

Yeni Meclis binası talebi: Kahraman son olarak 57 yıllık TBMM ana binasının tadilatlara karşın artık ihtiyaçları karşılamadığını belirterek, “Muhakkak ki Gazi Meclisimiz, devletimiz ve misyonumuzla mütenasip güzel bir binaya kavuşmalıdır” açıklamasında bulunmuştu. Muhalefetin tepkisi üzerine geri adım atmak zorunda kalan Kahraman, yeni bir Meclis binası talep etmediğini açıklamak zorunda kalmıştı.

5 vekillik düşürüldü: Kahraman’ın TBMM Başkanı olduğu dönemde parlamento tarihinde ilk kez devamsızlık nedeniyle iki milletvekilliği düşürülürken, aynı şekilde cezası kesinleştiği gerekçesiyle de üç milletvekilliğinin de parlamento üyeliği sona erdirildi.

'TBMM'ye bir 'Temizel' lazım'

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, TBMM Başkanlığı için CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’in adaylık başvurularına ilişkin dilekçelerini, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu’na verdi. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Altay, TBMM’ye bir “Temizel”in gerekli olduğunu söyledi. Altay, TBMM Başkanlığı için CHP’nin kriterlerinin sorulması üzerine, “Millet bu kriterleri koydu. Bu Meclis’i kuranlara saygı ve sadakat önemli bir kriterdir. İsraftan kaçınmak önemli bir kriterdir. Bu Meclisin fonksiyonel olması, yürütmenin tahakkümünden kurtulması önemli bir kriterdir. Yasama, yürütme, yargı kuvvetler ayrılığının işlemesi noktasında en önemli görev Meclis’e düşüyor, bu da önemli bir kriterdir. Bütün bunları düşündüğümüz zaman Temizel lazımdır” karşılığını verdi.

CHP'li Özkoç'tan Kahraman yorumu: Meclis’i yönetmeyi hak etmeyen bir isim

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, AKP’nin TBMM Başkanlığı’na yeniden İsmail Kahraman’ı aday göstermesini eleştirdi. Son günlerde AKP’nin “bir pişmanlık sağanağı altında” olduklarını söyleyen Özkoç, “İstanbul’a ihanet ettik”, “Eğitimde istediğimiz sonuçları alamadık” ifadelerine dikkat çekti. Hataların bedelini bu ülkenin insanlarının ödediğini dile getiren Özkoç, “Siz hiç hesap vermeyecek, bedel ödemeyecek misiniz? Dününkileri konuşuyorsunuz, bugünün pişmanlığını ne zaman dile getireceksiniz? Sorgusuz sualsiz işinden ettiğiniz on binlerce insanın, cezaevlerinde susturmaya çalıştığınız gazetecilerin, akademisyenlerin, açlıkla terbiye etmeye kalktığınız insanlarımızın, bitirdiğiniz adaletin pişmanlığını ne zaman duyacaksınız?” diye sordu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özkoç, Kahraman’ın yeniden Meclis Başkanı adayı olacağına ilişkin soru üzerine “Atatürk’e olan sevginin, cumhuriyete olan saygının karşılığında dürüstçe bir yaklaşım görmüyoruz. Dün söyledikleri her şeyi inkâr edercesine bugün başka bir şey söyleyen, bugün söylediklerini inkâr edip yarın başka bir şey söylemeye hazırlananlara karşı bizim tutumumuz nettir. Sayın Erdoğan’a dünya şüpheci bakıyor. Biz de şüpheyle bakıyoruz. Bugüne kadar Atatürk’e, cumhuriyete karşı söylemleriyle Kahraman, aslında TBMM Başkanlığı’nı yönetmeyi hak etmeyen bir Meclis Başkanı’dır. Bundan sonra da bu şekilde yönetiyor olması ve hâlâ talep ediliyor olması anlaşılır gibi değildir” yanıtı verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler