HDP'li Bilgen: Çocuklarınız gemisine başka ülke bayrağı çekiyorsa vatanseverlik yapmayacaksınız

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada "İçeride vatan millet Sakarya hamaseti yaparken, çocuklarınız 3 kuruş vergi ödememek için başka ülkelerin bayraklarını çekiyorsa, kimseye vatanseverlik yapmayacaksınız" dedi.

Yayınlanma: 14.11.2017 - 12:26
Abone Ol google-news

 

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in konuşmasından satır başları:

Depremde bile insani tutum sergileyemeyenler, dillerindeki faşizmi deşifre edenler, insanlıktan nasibini almayan numunelerdir. Bu acıya karşı dayanışma göstermekten başka hiçbir tavır kabul edilemez.

İsmail Kahraman bir nezaket göstererek partilerin genel başkanlarıyla görüşme yapacağını söylemiş. Sn Kahraman unutmuş olabilir, bizim eşbaşkanlarımız cezaevinde. Ama yine de ziyaret ermek istiyorsa adres bellidir. Tabii ki bizim de sembolik de olsa bir Meclis Başkanı adayımız olacak. Tutuklu vekilimiz Selma Irmak bizim Meclis Başkanı adayımızdır.

Başbakan, ABD’de söyleyemediklerini şimdi söyledi. IŞİD'le mücadele için Rakka’ya TIR sevk ediliyormuş. Umarız bir açıklama yapılır. Ama Konya Belediyesi’nin Rakka’da bulunan iş makinesiyle ilgili açıklamayı kendisi mi yapar yoksa eski başbakan mı bilmiyoruz.

Başbakan ABD ile görüşmesinde "nereye çağırdıysanız gittik ve sormadık" diyor. Evet bunun farkındayız. Amerika'nın bir dediğini iki etmiyorsunuz ama muhalifler bir yabancıyla oturunca gazeteleriniz komplo teorileri kuruyor.

ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER 

Bir ülkenin başbakanı bir ziyaret sonrası ortadan kayboluyor. Daha sonra başka ülkede açıklama yapıyor, ülkeye döneceğini söyleyip şart koşuyor. Böyle bir durumda halklar kendi sorunlarını çözebilir mi? Ortadoğu'da saraylarını korumak için etnik ve mezhep savaşı çıkaranlar yaşananların sorumlusudur. Halkların eşit, birlikte yaşaması için Öcalan tecrittedir. Bu tablo Türkiye'nin iç barışıyla ilgili değil sadece. Konfederal sistemin duyulmasının engellenmeye çalışılmasıdır bu tecrit.

Erdoğan Soçi ziyareti öncesi açıklama yaptı, 'Dünyayı ahmak yerine koymayın' dedi. 4 saat sonra Putin'le basın açıklaması sırasında tutum tam tersine döndü. Türkiye'nin dış politikası aylarla günlerle değil, saatlerle değişiyor artık.

"Türkiye'nin neden dışarıda başı dik değil?"

Türkiye'nin neden dışarıda başı dik değil? Ülkelerin yumuşak karınlarından birisi yolsuzluk konusudur. Yolsuzluk demokratikleşmeyle doğrudan ilgilidir. Dünyada şeffaflık demokratikleşmeden ayrılmaz. Yolsuzluklarla mücadele darbelerle mücadeleden ayrılamaz. Türkiye kızarmaz yüzlü siyasetçilere teslim olmuş durumda. Bizde Malta konusu gündeme geldiğinde, değil istifa özür bile olmuyor. Başbakan araştırma olsun diyor, araştırma önergesi teklifi AKP'nin oylarıyla reddediliyor. Ekranlarda hamaset yapmak kolay. Reza Zarrab davası da bundan farksızdır.

PARADİSE PAPERS BELGELERİ

İsveç Maliye Bakanı devlet bütçesinden çikolata aldığı için istifa ediyor, Paradise Belgeleri ortaya çıktığında Türkiye'de bırakın istifayı, özür dileme erdemini bile gösteren var mı?

İçeride vatan millet Sakarya hamaseti yaparken, çocuklarınız 3 kuruş vergi ödememek için başka ülkelerin bayraklarını çekiyorsa, kimseye vatanseverlik yapmayacaksınız.

Paradise Belgeleri konusunda muhalefetin suskunluğu da son derece manidar. Bizim hiçbir ülkede off shore hesabımız olmadığı için galiba rahat konuşuyoruz.

2006'da Bakanlar Kurulu bir liste yayınlama kararı veriyor. Listede ismi geçen offshore şirketleri için vergi düzenlemesi yapıyor. Bakanlar, kabineler değişti ama şirketler hala belirlenemedi. Şirketler ortada yok ama tütün üreticileri daha fazla vergi versin diye torba yasada düzenleme yapıyorlar. Bu adım uluslararası tröstlere ülkeyi teslim etme girişimidir.

EKMEK FİYATLARI 

Ekmeğin fiyatını artırmıyorlar, gramajını düşürüyor. Siz bir ekmek alıyor olabilirsiniz ama çocuğunuzun kursağına giden lokma küçülüyor. Bunun adı israfla mücadele olamaz. 2 hafta önce sarayın harcamalarını aktarmıştık. Bazıları itibardan tasarruf olmaz diyor. Halk yoksullukla mücadele ederken Cumhurbaşkanı harcamalarla itibar yapıyor.

Türkiye dar gelirli için bir vergi cehennemidir. Türkiye'de vergilerin yüzde 65'i dolaylı vergidir. Maliye okuyanlar bilir; dolaylı vergiler çok yüksekse vergi adaletsizliği vardır, vergi kaçırma vardır.
2 bin lira maaşın yüzde 20'si vergiye kesiliyor. 5,5 lira yakıtın 3 lirası vergiye gidiyor. Bu açıdan Türkiye listede ilk sırada. Bu vergiler nereye gidiyor? Tabi Cumhurbaşkanlığı Sarayı var ama bir de faiz lobileri var. Türkiye ekonomisinde vergilerin yüzde 11,3'ü faize gidiyor. Vergiler faize giderken taşeron sorunu bir türlü çözülemiyor. Yine binlerce sağlık çalışanının atamaları yapıldığı halde işe başlatılmıyor. Bu nedenle doktorlar fazla mesailere zorunlu tutuluyor. Bu intiharlara neden oluyor.

SEÇİM BARAJI TARTIŞMASI

HDP kurulduğunda seçim barajına ilişkin ne söylüyorsa bugün de onu söylüyor. Kime fayda sağlayacağına bakmaksızın baraja karşıyız. Baraj milletin iradesi sandığa yansımasın diye uydurulmuş bir sistemdir. Ancak şunu söyleyelim bugüne kadar seçim sistemi kimseyi kurtarmadı, AKP'yi de kurtarmayacak. Türkiye'de seçim sistemi tartışması iyi niyetli yürütülmüyor.

TUTUKLU VEKİLLER
AYM evrensel hukuka uygun davranmayı göze alamıyorsa, kendi kararına riayet etsin. Aksi halde dün dündür bugün bugündür anlayışının mahkemelere yansımasıyla da yüz yüze kalacağız. Mesele sadece tutukluluk değildir. Sorun anayasaya darbe yapılmasıdır. Yargıyla ilgili bir başka günden Suruç davası. Suruç'ta 33 genç Rojava'yla dayanışma için oyuncaklarla yola çıkmıştı. Basın açıklaması sırasında hayatlarını kaybettiler. Geçen zamana rağmen davanın seyri değişmedi. Geçtiğimiz duruşmada sanığın duruşma salonuna getirilmesi yönünde karar verildi. Heyet değişti, avukatlar tutuklandı, duruşmaya SEGBİS'le bağlanan sanık heyeti fırçaladı. Mahkeme heyeti mahkemeye gelip gelmemek sanığın tercihi diyor. Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için sanığın tercihi söz konusu değildir diyorlar. Bu nasıl bir tutum?

Pek çok avukat tutuklandı, savunma hakkı engellendi. Son isim ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı idi. Umarız bu zor günler avukatlar, gazeteciler ve vekiller için geçecek. Baskılar sadece duruşma salonlarında değil. Birileri gerektiğinde yargıya talimat verirken; tepki çeken kararlar karşısında yargı bağımsızlığı ilkesinin ardına sığınıyorladı. 10 yaşındaki bir çocuk istismara uğradı ve 90 yıl hapisle yargılanan sanık tahliye edildi.

BASKILARINIZ KARŞISINDA YILMAYACAĞIZ
Dün akşam ilçe binamız kurşunlandı. Hangi yönteme başvurursanız vurun, biz bu yoldan vazgeçmeyeceğiz. Sizden önceki iktidarlar da bu yöntemlere tenezzül etti. Son 2 yılda 11 bin partilimiz tutuklandı. Önceki iktidarlar bu adımların nasıl kar etmediğini öğrendiyse, bu iktidar da öğrenecek.

EĞİTİM SİSTEMİ

Türkiye'de eğitim sistemi yok. Çünkü bir sistem planlamaya dayanır. Bu açıdan biz bu konuyu sistem olarak tartışmıyoruz. Çünkü birisi akşam televizyonda konuşuyor, sorumluları sabah yeni bir şey arayışına giriyor. Dış politikada nasıl tutarlılık yoksa, eğitimde de yok. Bu değişikliği savunmak için sınav stresi öne sürülüyor. Öğrenci ve velilerin tek stresi sizsiniz. Sürekli değişen sınav sistemi stresin kaynağıdır.

Şırnak'ta okul panosuna 'Kürtçe konuşmayacağım' diye yazılıyor. Vali çocuklar Kürtçe çok küfürlü konuşuyor bu yüzden yazı panoya asıldı diyor. Peki çocuklar Türkçe küfür ettiklerinde, Türkçe'yide mi yasaklayacaksınız?

"Doğurganlık üzerinden siyaset darbecilerin eski bir alışkanlığıdır"

Erdoğan geçen gün muhafazakar kadınlara çok çocuk yapın diyor. Örgüt çok yapıyor, diyor. Bu neresinden bakarsanız ayrımcı, tekfirci bir anlayıştır. Onlar için bölgede öldürülen çocukların hiç bir önemi yok. Nüfus planlaması onlar için güvenlik meselesi olabilir. Osmanlı'dan Cumhuriyetin ilk yıllarına, 28 Şubat'a kadar bilindik yöntemler bunlar. Doğurganlık üzerinden siyaset darbecilerin eski bir alışkanlığıdır.

Yarın Seyit Rıza'nın idam edilişinin yıl dönümü. Seyit Rıza yaşı küçültülerek idam edildi. Benden önce idam etmeyin dediği oğlu da yaşı büyültülerek idam edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler