CHP'li Mehmet Tüm: 'Ali'yi sevmek Alevilikse ben Alevi'yim’ demekle bu iş bitmiyor!

Malatya'da, Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri konulmasına ilişkin CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm Meclis'te açıklama yaptı.

Yayınlanma: 23.11.2017 - 15:56
Abone Ol google-news
<video:872217>

Malatya'da, Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri konulmasına ilişkin CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm Meclis'te açıklama yaptı. Basın toplantısında, son günlerde Alevilere yönelik saldırı ve provokasyonların arttığını belirterek hükûmete çağrıda bulundu.

Faşizm yine sokakta... Malatya'da Alevilerin evlerine kırmızı boyayla çarpı işareti

İşte Tüm'ün açıklamasından başlıklar;

 ‘Bu saldırıların arkasında, mezhepçi ve ötekileştirici bir zihniyet bulunmaktadır!’

İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ve Samsun Milletvekili Kemal Zeybek’in de katıldığı basın toplantısında CHP’li Mehmet Tüm, Alevi yurttaşlara yönelik saldırıların, bir mezhebi değil, toplumsal barış ve huzuru hedef aldığını belirterek şunları söyledi:

“AKP iktidarının sürekli dışladığı, ötekileştirdiği ve yok saydığı milyonlarca Alevi yurttaşımız karanlık güçler tarafından tekrar hedef durumuna getirildi. Bu saldırıların arkasında, mezhepçi ve ötekileştirici bir zihniyet bulunmaktadır. AKP iktidarının ayrımcı tutumu, IŞİD zihniyetli birtakım kişilere cesaret vermektedir. Daha önce Elazığ’da, Adıyaman’da, İstanbul Bahçelievler’de, Üsküdar’da ve Adana’da Alevi yurttaşlarımızın kapılarını işaretleyenlerin ortaya çıkarılamaması, Alevilere alenen hakaret eden hocalara, siyasilere ve birtakım kişilere yönelik açılan soruşturmaların neredeyse hiçbirinin soruşturulmaması ve hükûmetin Alevilerin inanç ve ibadet yerini yok sayması, ne yazık ki, bu saldırıları teşvik ediyor.”

‘Ali'yi sevmek Alevilikse ben Alevi'yim’ demekle bu iş bitmiyor!’

Alevi yurttaşların kendilerini güvensiz hissettiklerini ifade eden CHP’li Tüm, konuya ilişkin “Geçtiğimiz gün Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’nde Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları Cemal Gürsel Mahallesi’nde evlerin kapıları ile işaretlendiği ortaya çıktı. Tunceli, Adıyaman, Doğanşehirli vatandaşların yaşadığı bu mahallede halk tedirgin, bu olayın failinin bir an önce bulunmasını istiyor. Ülkemizde bu olaylar karşısında Aleviler sürekli tedirgin bir şekilde yaşamak zorunda kalıyorlar. Aleviler kendilerini güvende hissetmiyorlar. Hükûmet de çözüm konusunda beklenen adımları atmamaktadır. Burada Başbakan, İçişleri Bakanlığı ve emniyet birimlerini acilen göreve çağırıyorum. Malatya’da evlerin kapısını işaretleyen kişileri ve bu alçak saldırıyı azmettirenleri bir an önce ortaya çıkarın. ‘Alevilik, Ali'yi sevmek ise ben Alevi'yim’ demekle bu iş bitmiyor. Önce insanı severek, insana insan olduğu için değer vererek, bu ülkenin tüm yurttaşları dili dini mezhebi ne olura olsun eşit görerek bu sorunları çözebilirsiniz.” dedi.

 ‘Cemevlerine yapılan saldırıları bir delinin saldırısı olarak görmek, işi yokuşa sürmektir!’

Benzer provokasyon girişimlerinin daha önce de yaşandığını vurgulayan CHP’li Tüm, “Daha önce 9 Kasım'da Sultangazi'de, Habipler Cemevi'ne kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırı düzenlenmişti. Bu saldırının faili geçtiğimiz gün yakalandı ve Emniyet’in yaptığı açıklamada, bu saldırının failinin akıl sağlığının bozuk olduğu belirtildi. Cemevlerine yapılan saldırıyı bir delinin saldırısı olarak görmek, işi yokuşa sürmektir. Alevilere yapılan saldırılar politiktir. Cemevlerine saldırılar yapılıyor, Alevilerin kapıları işaretleniyor ve fail bulunamıyor. Fail bulunduğunda da, her ne hikmetse bu kişiler ‘deli veya akıl sağlığı bozuk’ birileri oluyor. Bozuk olan Alevileri yok sayan zihniyetin bizatihi kendisidir.” dedi.

 ‘Aleviler bu oyunlara dün olduğu gibi bugün de asla gelmeyeceklerdir!’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konuşmasını hatırlatan CHP’li Tüm, “Bakan Soylu bu yılın başın yaptığı bir konuşmada ‘Aleviler siyasi hayatta ve devlet hayatında iki dönemde çok rahat etmişlerdir. Birisi rahmetli Adnan Menderes döneminde, ikincisi de Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğu dönemde.’ demişti ama Aleviler hiçbir dönemde bu kadar ayrımcılığa maruz kalmadı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Alevi kimliği nedeniyle miting meydanlarında yuhalatıldı. Gezi şehitlerinin anneleri miting meydanlarına yuhalatıldı. Cemevleri halen ibadethane olarak kabul edilmiyor. Alevilerin çocuklarına zorunlu din dersi dayatılıyor. Ülkemizde cemevleri yıkıldı. Tunceli’de halkın kutsal gördüğü mekanlara HES’ler yapıldı. Cemevlerinden kaldırılan şehit cenazelerine bile ayrımcılık yapıldı. Şimdi saldırılar yine devam ediyor. Birileri eğer Alevi yurttaşlarımız üzerinden gündem belirlemeye çalışıyorsa, Aleviler bu oyunlara dün olduğu gibi bugün de asla gelmeyeceklerdir. Aleviler bu kadar ayrımcılığa rağmen asla kin ve nefretle hareket etmeyeceklerdir. Demokrasiye, insan haklarına, Cumhuriyet’e, Atatürk’e ve eşitliğe ve barışa her zaman sahip çıkacaklardır.” dedi.

Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de Samsun'da bir caddeye “Ebu Suud Efendi Sokak” isminin verilmesini eleştirerek bu yönetim anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.??


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler