CHP’de imza çatlağı

CHP’de ‘imza çatlağı’na yol açan İhsanoğlu’na ‘Sezer modeli’ ile adaylık başvurusu.

Yayınlanma: 27.06.2014 - 21:09
Abone Ol google-news

CHP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla yarın TBMM Başkanlığı’na adaylık başvurusunun yapılması planlanan Ekmeleddin İhsanoğlu’na parlamento dışındaki partiler DSP, BBP ve DP de “deklarasyon” desteği verme kararı aldı. Adaylığı en çok CHP içinde tartışma yaratan İhsanoğlu’na aralarında eski genel başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın da bulunduğu 20 dolayındaki milletvekili ise imza desteği vermeyeceklerini bildirdi. Baykal’ın yakın çevresine de imza vermeyeceğini ilettiği öğrenildi.

CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığına aday gösterme kararı aldığı Ekmeleddin İhsanoğlu’na “destek çatısı” genişliyor. Hem CHP ve MHP liderlerinin hem de İhsanoğlu’nun ziyaret ederek desteğini aldığı BBP, DSP ve DP’nin milletvekillerinin olmaması nedeniyle İhsanoğlu için “deklarasyon” yayınlanması kararlaştırıldı. Söz konusu deklarasyona İhsanoğlu’nu aday gösteren CHP ve MHP liderlerinin de imza koyması planlandı. Böylece İhsanoğlu’nun adaylığı, geçmişte parlamentodaki 6 partinin imzasıyla cumhurbaşkanlığına aday gösterilen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezergibi “büyük uzlaşmanın adayı” olarak sunulacak. İhsanoğlu için AKP’den istifa eden 2 milletvekilinin de bulunduğu bazı bağımsız milletvekilleri de imza desteği vereceklerini açıklamışlardı.

20 vekil imzalamadı

CHP’de İhsanoğlu’nun adaylığına tepki gösteren başta eski genel başkan Deniz Baykal ve ulusalcı kanat olmak üzere bir grup milletvekili imza vermeye yanaşmıyor. İhsanoğlu’na imza vermeyeceğini açıklayan bazı milletvekillerini grup ve parti yöneticileri tek tek arayıp ikna etmeye çalışırken 20 dolayındaki milletvekili imza vermedi. Bunun üzerine grup yönetimi, imza atma süresini “yurtdışında da milletvekilleri olduğu” gerekçesiyle bugüne uzattı. Ancak aralarında eski Genel Başkan Deniz Baykal ve kendisine yakın milletvekilleri Nur Serter, Osman Kaptan, Metin Lütfi Baydar, Yıldıray Sapan, ulusalcı milletvekillerinden Birgül Ayman Güler, Süheyl Batum, Dilek Akagün Yılmaz, Emine Ülker Tarhan, eski genel başkan yardımcıları Adnan Keskin, Gökhan Günaydın, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Mersin Milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ve İsa Gök’ün de aralarında bulunduğu milletvekilleri İhsanoğlu için imza vermedi.

Kerhen imzalayanlar

CHP’de bazı milletvekilleri ise “içlerine sinmemesine” karşın, partinin tartışılmaması için imza verme kararı aldılar. Bu kapsamda ulusalcı kanatta yer alan Tanju Özcan ve Gürkut Acar’ın yanı sıra eski Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile İstanbul Milletvekili Melda Onur da imza desteği verenler arasında yer aldı.

CHP ve MHP, İhsanoğlu’nun adaylık başvurusunu yarın saat 13.00’te yapmayı planlıyor. Başvuru için MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Pazar günü saat 13.00’e Meclis Başkanlığı’ndan randevu aldı. Ancak hem imza sayısının daha da yükseltilebilmesi hem de başvurunun çalışma günü olması nedeniyle pazartesi gününe sarkıtılabileceği belirtiliyor.

Haftaya Soma’da

Adaylık başvrusunun ardından önce Anıtkabir’i ziyaret edip, ardından yurt gezilerine başlayacak olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun programı da yeniden düzenlendi. Buna göre İhsanoğlu ilk olarak 2 Temmuz’da memleketi Yozgat’ı ziyaret edecek. Akşamı doğduğu kentte geçirecek olan İhsanoğlu, ertesi gün Aleviler için kutsal olan Hacıbektaş’a, oradan da Kırşehir’e geçerek ünlü ozan Neşet Ertaş’ın mezarını ziyaret edecek. İhsanoğlu, gelecek hafta sonu da maden faciasının yaşandığı Soma’ya gidecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler