Kudüs bildirisinde AKP, ‘Suriye’ hatasını kabul etti

Bildiride yer alan ifadenin, Suriye’deki iç savaşa yaklaşımında büyük hataları bulunan AKP’nin, 6 yılın ardından hatasının farkına varması olarak yorumlanabileceği bildirildi.

Yayınlanma: 15.12.2017 - 06:17
Abone Ol google-news

TBMM’de parti gruplarının dünya devletlerine Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak tanınmasına yönelik çağrı yapılan ortak bildirisinde yer alan, “Suriye’de yıllardır süren savaşın sonuna yaklaştığımız bu dönemde bu kararın alınması sorumsuzluktur” cümlesinin bildiriye CHP’nin isteği doğrultunda son dakikada eklendiği öğrenildi. CHP kaynakları, ilgili cümlenin Suriye’deki iç savaşın başlaması ve bu noktaya gelmesinde büyük hataları bulunan AKP Hükümeti’nin, 6 yılın ardından hatasının farkında olduğu biçiminde yorumlanabileceğini belirtiyor.

Meclis’te üç partinin uzlaşarak, Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti ilan edilmesine yönelik dünya devletlerine çağrı yapılan ortak bildiri, CHP’nin girişimleriyle hazırlandı. CHP MYK’de alınan kararı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bugün yapılmakta olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) toplantısına güç vermek ve öneride bulunmak üzere, Amerika’nın İsrail üzerinde büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına karşı, Filistin’in başkentinin Doğu Kudüs olduğu ve büyükelçiliklerin orada açılmasıyla ilgili bir tavsiye kararının İİT toplantısına iletilmek üzere TBMM’den alınmasını teklif ediyoruz” diyerek Meclis Genel Kurulu’na sunmuştu. Teklifin ardından TBMM’de grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcileri ortak bir bildiri için çalışmalara başlamış, HDP, 4 partinin mutabakatının olduğu taslak bildirinin çalışmalarından, HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’e verilen ceza nedeniyle çekilmişti. Edinilen bilgiye göre, CHP’li Özel’in talebi doğrultusunda metne, “Suriye’de yıllardır süren savaşın sonuna yaklaştığımız bu dönemde bu kararın alınması sorumsuzluktur” ifadesi eklendi. Özel’in talebi doğrultusunda Suriye’deki savaşa dikkat çeken cümlenin metne girmesine ilişkin AKP yetkililerinin kısa süreli müzakere ettiği ve ardından ilgili cümlenin metne eklendiği öğrenildi. CHP kaynakları, imzalanan ortak bildiride Suriye ile ilgili bu vurgunun yapılmış olmasını, Suriye’deki iç savaşın başlaması ve bu noktaya gelmesinde büyük hataları bulunan AKP hükümetinin, 6 yılın ardından hatasının farkında olduğu biçiminde yorumlanabileceğini belirtiyor.

Bakan sinyal vermişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir televizyondaki konuşmasında, “Bizim hedefimiz, şu anda ilişkilerimiz kopuk olsa da rejim olmaz. Şu andaki tehdit terör örgütünden geliyor” demiş ve hükümetin Esad rejimine yönelik katı tutumuyla ilgili değişimin sinyalini vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler