HDP'li vekil Encü ve Roboskililer yargılanıyor: ‘Üzeri kapatılıyor’

Tutuklu HDP Milletvekili Ferhat Encü’nün de aralarında bulunduğu 31 köylünün yargılanmasına devam edildi.

Yayınlanma: 29.12.2017 - 22:50
Abone Ol google-news

Roboski’de 19’u çocuk 34 kişinin bombalanarak öldürülmesinin ardından Gülyazı köyüne taziye için giden dönemin Uludere Kaymakamı Nazif Yavuz’un darp edilmesiyle ilgili tutuklu HDP Milletvekili Ferhat Encü’nün de aralarında bulunduğu 31 köylünün yargılanmasına devam edildi. SEGBİS ile ifade veren HDP’li Encü, önceki gün katliamın 6. yıldönümü olduğunu anımsatarak “Bu katliamın kimler tarafından gerçekleştirildiği, kimlerin sorumlu olduğu tarafımızca bilinmektedir. Ancak sorumlular yargılanmış değillerdir. Yargılanmadıkları gibi dosya kapatılmış, iç hukuk yolları tüketilmiş, hem yargı hem siyasi makamlar tarafından ‘kaza’ oldu, ‘kasıt’ yok denilerek üzeri kapatılmaya çalışılmıştır” dedi. Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, SEGBİS ile savunma yaptı.

Encü, “Dün (önceki gün) bu olayın yıldönümüydü. Bu katliamı gerçekleştirenler ve sorumluluğu olanları bir kez daha lanetlediğimi ifade etmek istiyorum. Yaşamını yitirenleri özlemle anıyorum. Bu katliamın kimler tarafından gerçekleştirildiği, kimlerin sorumlu olduğu tarafımızca bilinmektedir.

Ancak sorumlular yargılanmış değillerdir. Yargılanmadıkları gibi dosya kapatılmış, iç hukuk yolları tüketilmiş, hem yargı hem siyasi makamlar tarafından ‘kaza oldu, kasıt yok’ denilerek üzeri kapatılmaya çalışılmıştır. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum bu olay, o gün gece yaşananlardan bağımsız olarak ele alınırsa çok yazık olur” dedi. Daha iyi savunma yapmak için duruşma salonunda hazır olmak istediğini söyleyen Encü, iki yıldır sadece SEGBİS ile duruşmalara katıldığını belirterek “Hakkımda açılan tüm davalar SEGBİS üzerinden görüldü. Bu yüzyüzelik ilkesinin de ihlali demektir. Bu dava benim açımdan tarihi bir davadır. Benim açımdan basite alınacak bir dava değildir. 6 yıldır ne yaşanmışsa bu dava ile irtibatlıdır. Bu nedenle huzurunuzda savunma yapmak istiyorum” diye konuştu. Bunun üzerine heyet başkanı Encü’ye “Seni buraya çağırırsak burada bekleyemezsin, savunmanı yaptıktan sonra aynı gün arabayla geri dönersin. Burada bekleme şansın yok. Getirilmen can güvenliğin nedeniyle sıkıntılı” dedi.

Encü: Riski göze alıyorum

Encü ise “Olur, bu riski göze alıyorum” diye yanıt verdi. Tekrar konuşan heyet başkanı ise “Şimdiden söyleyeyim. Bir sonraki duruşmaya SEGBİS ile katılman için karar yazacağım” dedi. Encü’nün avukatı Özlem Zıngıl da, müvekkili hükümlü olduğu için vasilik sorunu çıktığını, görüşmek için savcılığa talepte bulunmalarına rağmen, kendilerine izin verilmediğini belirterek, bu nedenle savunma yapmak için hazırlanamadıklarını söyledi. Duruşma savcısı ise sunduğu mütalaasında, Encü’nün duruşmaya getirilmesi yönündeki talebin reddedilmesini isteyerek, davadaki eksik hususların giderilmesini istedi. Mahkeme Encü hakkında SEGBİS ile katılması yönünde karar vererek davayı erteledi.

KESK: Roboski'nin sorumluları ödüllendirildi

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, 19’u çocuk 34 kişinin bombalanarak öldürüldüğü Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle Eğitim Sen 1 No’lu Şube’de basın toplantısı düzenledi. KESK Dönem Sözcüsü Sait Baran, Roboski katliamının üstünün örtülmek istendiğini söyledi. Dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu katliamın sorumlularının Ankara’nın dehlizlerinde kaybolmayacağını, ne pahasına olursa olsun aydınlatılacağını söylediğini anımsatan Baran “Ancak, aradan geçen 6 yıla rağmen, ölümlerin sorumlularının açığa çıkarılmasına ilişkin herhangi bir ilerleme kaydedilmediği gibi olay kapatılmaya çalışılmıştır” dedi. Ailelerin, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapmış oldukları başvurunun 19 ay bekletilmesinden sonra esasa girmeden reddedildiğini kaydeden Baran “Sorumlular, cezalandırılmadığı gibi bir de ödüllendirildiler. Bizler, bu suçun kapatılıp bir dahaki suça zemin hazırlanmasına izin vermeyecek ve toplumsal hafızalardan silinmesine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon