Kılıçdaroğlu: Evren'le Erdoğan'ın yaptıkları arasında hiçbir fark yok

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 12 Eylül darbesine benzer bir süreç yaşandığını belirterek ‘O dönem sıkıyönetim bildirileri, şimdi KHK yayımlanıyor’ dedi. Daha önceki konuşmalarında, "Asgari ücret en az 2 bin lira olmalıdır" diyen Kılıçdaroğlu, "Biz asgari ücretliye net 2 bin lira vereceğiz. Biz rantçıya değil, üreticiye destek olacağız. Madem yüzde 11 büyüme var asgari ücrette bu rakam nedir?" diyerek tepki gösterdi.

Yayınlanma: 30.12.2017 - 11:55
Abone Ol google-news

Türkiye’nin 12 Eylül darbesinin bir benzerini yaşadığını belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “O yıllarda Kenan Evren ve arkadaşlarının yaptıklarına, bir de şimdi Erdoğan ve arkadaşlarının yaptıklarına bakın, hiçbir farkı yok. Bugün geldiğimiz noktada devlet bir kişinin tekeline teslim edilmiştir. Milletvekilleri, gazeteciler, STK yöneticileri hapisteyse o ülkede demokrasi yoktur” diye konuştu.

Adana’da partisinin kongresinde konuşan Kılıçdaroğlu, OHAL rejiminde kimsenin can ve mal güvenliği kalmadığını belirterek, 2019’da yapılacak seçimlerde herkesin “Türkiye’yi kim çekip kurtarır” diye düşünmesi gerektiğini ifade etti. CHP Genel Başkanı, “Bugün geldiğimiz yer, parti noktasını aştı, Türkiye’nin bekası sorunudur. Bu ülkenin işçisi, emeklisi, esnafı, çiftçisi, herkesin oturup düşünmesi lazım. Bu işin sen ben kavgası yoktur” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından başlıklar şöyle:

'12 Eylül gibi’ 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “12 Eylül darbesinin bir benzerini yaşıyoruz. O yıllarda Kenan Evren ve arkadaşlarının yaptıklarına bir de şimdi Erdoğan ve arkadaşlarının yaptıklarına bakın hiçbir farkı yok. O dönem sıkıyönetim bildirileri yayınlanıyordu, şimdi KHK yayımlanıyor. Bu ülkenin dinamik güçleri var. Bu ülkenin aydınları var. Biz asla ve asla umutsuzluğa kapılmayacağız. Bedel mi ödenecek gerekirse ben o bedeli ödeyeceğim. Bedel ödemekten kaçınmayıp çekinmeyeceğiz. Bu ülkenin insanı baskıdan bıktı. Milletvekilleri, gazeteciler, STK yöneticileri hapisteyse o ülkede demokrasi yoktur. Ülke 20 Temmuz darbe sürecini yaşamaktadır” dedi.

FETÖ ile mücadele yok

CHP Adana il kongresinde konuşan Kılıçdaroğlu, OHAL rejimini eleştirerek “15 Temmuz darbe girişimine hep beraber karşı çıktık. Niye karşı çıktık? Demokrasiyi yok ettikleri için. Şehitlerimize de gazilerimize de çok şey borçluyuz. 20 Temmuz’da OHAL ilan edildi bugün geldiğimiz noktada kimsenin FETÖ ile falan mücadele ettiği yok. Bugün geldiğimiz noktada devlet bir kişinin tek eline teslim edilmiştir. Bugün Türkiye’de kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Ben bunu söylediğimde kıyamet koptu. Eğer bir ülkede suçluyu hâkim değil de siyasi otorite belirlerse o ülkede yargı bağımsızlığı yoktur. Dünyanın bütün demokrasilerinde kimin suçlu olup olmadığına hâkim karar verir. 20 Temmuz sonrası artık Türkiye’de kimin suçlu olup olmadığına önce birileri karar veriyor” diye konuştu.

‘Kavga istemiyorum’

CHP içinde kavga istemediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bir CHP’li çıkar ‘Ben ne olacağım’ derse derhal CHP’den istifa etsin. Memleket hangi halde ben ne olacağım arayışı içindeler. Ben ne olacağım diyenler varsa gitsinler o partiye. Bizim mücadelemiz işçinin mücadelesidir, gazetecinin, hapisteki milletvekillerinin mücadelesidir. Ben ne olacağım, hangi listeye geleceğim? Delege hesabı yapanların partide işi yoktur. Parti içinde asla kavga istemiyorum. Birbirine sırtını dönenlerin hiçbirisi bu partide bir yere gelmeyecektir. Zaten kurultaydan sonra tüzük kurultayı yapacağız. Herkesin her telden konuştuğu değil herkesin Türkiye’nin sorunlarını konuştuğu bir tüzük yapacağız ve herkes aynı dili konuşacak. Parti içinde asla kavga istemiyorum. Birbirine sırtını dönen insanların hiçbirisi bu partide bir yere gelemeyecek” dedi.

'Büyüme yüzde 11 ise bu asgari ücret ne?'

"Asgari ücret net 2 bin lira olsun' dedik. 'Net 2 bin lira olursa asgari ücretli ailemiz borç harç, kıt kanaat geçimini sağlar' dedik. Maden yüzde 11 büyüme var, verdiğin rakam ne o zaman ? Evli 3 çocuk sahibi işçinin eline net 1709 lira geçecek. Ankara'da oturan beylere soruyorum. Siz 1709 lira ile geçinebiliyor musunuz?  Sizler binlerce para alıyorsunuz, asgari ücretliye gelince evli 3 çocuklu aileye 1709 lira ile geçin diyorsunuz. Otobüse binecek para lazım, çocuğunu okula gönderecek para lazım. Ankara'da oturanların vicdanı yok. Asgari ücret 1500 lira olmalı dediğimizde 'Parayı nerden bulacaksın?' dediler.  Sen her türlü lüksü yaşarsın asgari ücretliye gelince parayı nerden bulacaksın diyeceksin. Ağalardan beylerden keseceğim asgari ücretliye net 2 bin lira vereceğim. Sözüm söz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon