HDP'de Hasip Kaplan tartışması: Etnik kimlik avantaj sağlamaz

Eski HDP’li vekil Kaplan’ın “Demirtaş’ın yerine bir Türk göz dikmesin” çıkışı Kürt siyasi hareketinin farklı kurumlarında tartışma başlattı.

Yayınlanma: 10.01.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın partisinin kongresinde aday olmayacağını açıklamasının ardından eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan’ın Twitter’dan “Demirtaş’ın yerine bir Türk göz dikmesin, eş başkan bir Kürt olacak” çıkışını HDP; ırkçı bulup kınarken Demokratik Toplum Kongresi (DTK) açıklamanın demokratik bir hak olduğu ve siyasi linci doğru bulmadıklarını bildirdi. Art arda yapılan açıklamaların ardından Kaplan dün sabah saatlerinde yine sosyal medya üzerinden istifa ettiğini duyurdu ve açıklamalarının arkasında olduğunu ifade etti. Edinilen bilgiye göre parti üyesi Kaplan için HDP’de disiplin sürecinin işletilmesi yönünde karar alındı. Ancak Kaplan’ın istifa açıklamasının ardından disiplin süreci işletilmedi.

Kürt siyasi haretinin önemli kurumlarından biri olan ve geçen yıllarda özerklik tartışmalarıyla gündeme gelen Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) Kaplan’ın açıklamalarına kısmen destek geldi. DTK’den yapılan açıklamada, “Hasip Kaplan’ın yaptığı açıklamayı demokratik bir hak olarak görmekle birlikte talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda halkımızı, tüm kurumlarımızı ve dostlarımızı yapılan açıklamalar karşısında sağ duyulu davranmaya davet ediyoruz. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanma hakkının yanında siyasi linci de doğru bulmadığımızı belirtmek istiyoruz” denildi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de, siyasette sorunun ön yargılar, ötekileştirme ve kamplaşma siyasetinden kaynaklandığını ifade etti. Aynı zamanda ismi eş başkanlık için de konuluşan Bilgen, şunları dile getirdi: “Sonuçta hiç kimsenin dışlanmadığı, en yoğun mağduriyet yaşayan çevrelerin de siyasette sözünü söyleyebildiği, kimliğinden dolayı bir haksızlığa ve ayrımcılığa uğramadığı bir siyaseti iddia ediyoruz. Ülke yönetiminde neyi savunuyorsak parti yönetiminde de aynı ilkesel tutum içerisinde olmamız gerekiyor” dedi.

Önder'den sert yanıt

Kaplan’ın “Sırrı gitsin film çeksin” sözlerine Sırrı Süreyya Önder’den sert yanıt geldi. Önder şunları dile getirdi: “Ben eş genel başkanlığa aday ya da talip değilim. Kuruluşundan bu yana, yoldaşlarım bu onurlu göreve defalarca beni önerdiler. Ben de her seferinde benden daha yetkin, benden daha layık en az onlarca yoldaşımı önerdim. Bugün de böyle düşünüyorum. Bu partinin bir sıra neferiyim. Milletvekiliyken de film çekerken de bu ‘sıra neferi’ olma duygum hep devam edecektir. İlkel milliyetçilik yani ırkçılık hastalıklı bir duygudur. Bazen Hasip örneğinde görüldüğü gibi insanı insanlığından eder. Hasip zihniyeti, ancak tükürülecek değersizliktedir. İçinde zerre utanma duygusu olan birisi onların aziz hatırasından biraz olsa utanır, utanmalıdır.

Kerestecioğlu: Hala bizleriz

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Kaplan'ın sözleri için şu açıklamayı yaptı: "Ama gerçekten hani o en başta söylediğimiz "Bizler" var ya, biz oyuz yani, hala bizleriz. Dolayısıyla burası halkların kardeşliğinin partisidir. Burası her rengin, her kimlikten, her inançtan insanın partisidir ve o nedenle o sözler bizi karşılamıyor, hiçbir şekilde karşılamıyor, hiçbir şekilde bizim düşüncelerimizi yansıtmıyor. Bunu da zaten partimiz açıklamasıyla ifade etti. Buna eklenecek çok fazla bir söz yok. Bir de tabii ki burası mevki partisi de değildir. ‘Buralara gelelim, bu mevkiye gelelim’ diye uğraş vermiyoruz. Özgürlük, eşitlik, barış için uğraş veriyoruz. Bundan sonra da öyle yapmaya devam edeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon