İsmail Kahraman'dan CHP'li Özel’e ‘lüks oda’ davası

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP’li Özel’e, “Meclis’e hakaret ettiği” gerekçesiyle dava açacağını belirtirken, CHP’li TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, Kahraman’a “KHK’ler nedeniyle içtüzük ve anayasa ihlali” yaptığını söyledi.

Yayınlanma: 12.01.2018 - 06:23
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, muhalefet ve iktidarın ortak kullandıkları alanı, kendisine lüks bir makam odasına dönüştürmesine yönelik eleştirisiyle başlayan tartışma, Meclis Başkanlık Divanı toplantısına da damgasını vurdu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP’li Özel’e, “Meclis’e hakaret ettiği” gerekçesiyle dava açacağını belirtirken, CHP’li TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, Kahraman’a “KHK’ler nedeniyle içtüzük ve anayasa ihlali” yaptığını söyledi.

Meclis Başkanlık Divanı toplantısında konuşan TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, CHP’li Özel’in, Başkan Kahraman’ın muhalefet ve iktidarın ortak kullandıkları bu alanı, kavasların giyinme odalarını, darbe gecesi kullanılan sığınağa iniş girişini kapatarak kendisine lüks bir makam odasına dönüştürmesine yönelik eleştirileri üzerine bilgi verdi. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Bahçekapılı, “Mahremine saygı gösterilmediğini” savunurken, CHP’li Meclis Başkanvekili Yaşar Tüzün de Bahçekapılı’yı eleştirdi. Tüzün, Bahçekapılı’ya, “Biz, Meclis Başkanvekilleri, Meclis’i, yasamayı temsil ediyoruz. Bir başkanvekilinin, bir grup başkanvekiline ‘Hadi oradan’ diyerek, ‘uyarı’ cezası vermesi ahlaki ve etik değil” tepkisini gösterdi. Divanda yaşanan tartışmaya Meclis Başkanı Kahraman da dahil oldu. Kahraman, “herkesin Meclis’e saygı duyması gerektiğini” söyleyerek, “Özel’in şahsına ve Meclis’e hakaret ettiği” gerekçesiyle dava açacağını söyledi.

‘KHK’ye gerek yok’

Divan toplantısında, CHP’den Meclis Başkanı’na KHK tepkisi de geldi. TBMM Başkanvekili Tüzün, anayasanın 121. maddesinin son fıkrasını anımsatarak, “olağanüstü KHK’lerde yetki yasasına ihtiyaç olmadığını” söyledi. Tüzün, şunları söyledi: “İçtüzükte KHK’ler, komisyona havale tarihinden 20 gün sonra komisyonda görüşülmemişse muhtemelen Meclis Başkanlığı’nca gündeme doğrudan ön sıraya alınır. Anayasanın 91. maddesine göre yetki kanunları ve bunlara dayanan KHK’ler öncelikle ve ivedilikle görüşülmek durumundadır.” Tüzün, Meclis Başkanı Kahraman’a “çtüzük ve anayasa ihlali yapıyorsunuz” dedi.

Özel: Cepten ödesinler

Öte yandan CHP’li Özel, dün düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu’nun arkasındaki odayla ilgili tartışmalara yönelik soru üzerine, sorunun sadece oda değil “muhalefete saygısızlık ve yok görme” meselesi olduğunu vurguladı. Özel, “Baştan sorsalar iki kere masraf olmazdı. O zaman ilk kararı alanlar bu masrafları cepten ödesinler” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler