Kulislerde bu ittifak formülleri tartışılıyor

MHP Lideri Bahçeli'nin Erdoğan'a destek açıklamasının ardından AKP ile MHP arasında yapılacak ittifak formülleri tartışılmaya başlandı.

Yayınlanma: 12.01.2018 - 09:28
Abone Ol google-news

AKP ile MHP’nin 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere yönelik seçim ittifakı konusunda formüller tartışılmaya başlandı. AKP’nin hukukçuları, farklı ülkelerde uygulanan seçim ittifaklarını inceliyor. Bu konuda yetki, Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) olacak. İttifakın, seçmenin kafasını karıştırmayacak sade ve anlaşılır olması için çalışma yürütülecek.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre tartışılan ittifak seçeneklerinden biri, MHP Lideri Bahçeli’nin dile getirdiği gibi işbirliğinin oy pusulasında görülmesi şeklinde olabilecek. Pusulada ittifak yapan partiler, üst bir çatı başlıkla yer alacak ve altında partilerin isimleri yazılacak. Partiler tüzel kişiliklerini korurken, hangi partinin kiminle ittifak yaptığı pusulada net şekilde görülecek.

AKP'LİLERE SICAK GELEN FORMÜL

Farklı ülkelerde uygulanan başka bir seçenek ise ittifakın deklare edilmesi, ancak oy pusulasında yer almaması şeklinde olabilecek. Seçimlerden önce partiler kiminle ittifak yapacaklarını kamuoyuna açıklayacaklar. Ancak oy pusulasında bu ittifak görünmeyecek. Her partinin seçmeni kendi partisine oy verecek. Ancak partilerin aldığı oylar, ittifakın toplam oyu olarak işlem görecek. Bu formül, AKP'lilere daha sıcak geliyor. Böylece ittifakın, tabanda oy kaybettirme olasılığının daha aza inebileceği hesabı yapılıyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler