HDP'de hedef toparlayıcı isim... İşte adaylık için ismi geçenler

HDP’nin 11 Şubat’ta gerçekleşecek kongresi için önce kadın, sonra erkek eşbaşkan adayı belirlenecek.

Yayınlanma: 13.01.2018 - 19:53
Abone Ol google-news

HDP’nin 11 Şubat’ta gerçekleşecek kongresine bir aydan daha az bir süre kala, Türkiye genelinde gerçekleşen bölge konferanslarında parti tabanının değerlendirmeleri alınmaya devam ediyor. Bölge konferanslarının yanı sıra parti içindeki kadın hareketinin de toplantıları sürüyor. Edinilen bilgiye göre, eşbaşkanlar belirlenirken önce kadın eşbaşkanın kim olacağı konusunda bir karar alınacak. HDP ve bileşenleri içinde yer alan kadın hareketinin ortak kararıyla belirlenecek kadın eşbaşkanın kim olacağı aynı zamanda erkek eşbaşkanın kim olacağının belirlenmesini de sağlayacak.

Yanıt bulunacak

Kadın eşbaşkanın, Kürt siyasi hareketinden mi yoksa bileşenlerden mi geleceği erkek adayın Kürt siyasi hareketi mi, bileşenlerden mi olacağı sorusuna yanıt verecek. Başka bir deyişle HDP’nin kuruluşundan bu yana eşbaşkanlardan birinin Kürt, birinin Türk olması geleneği kapsamında kadın eşbaşkanın kim olacağı erkek adayın kim olacağında kısmen belirleyici olacak. Öte yandan aday olmayacağını açıklayan Selahattin Demirtaş’ın yerine gelecek ismin hem bölgede hem de batıda karşılığı olan bir isim olması gerektiği de dillendiriliyor. Eşbaşkanın diyaloğa açık, toparlayıcı bir isim olması gerektiği, son dönemde HDP’nin siyaset dışına itilmesine karşı hamleler geliştirebilecek, her koşulda demokratik siyasetten yana tavır alacak bir ismin olması gerektiği ifade ediliyor. Yeni eşbaşkanın özellikle son dönemde yaşanan travmaları giderecek bir yapıda olması gerektiği de kaydediliyor. Hem kadın eşbaşkan hem de erkek eşbaşkanın milletvekili olması da istenirken, bunun olmaması durumunda iki eşbaşkandan birinin muhakkak milletvekili olması gerektiği ifade ediliyor.

Adı geçen isimler

Kadın eş başkan için şu ana kadar mevcut Eş Başkan Serpil Kemalbay’ın yanı sıra bileşenler arasında yer alan SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Milletvekilliği düşürülen Kadın Sözcüsü Besime Konca’nın isimleri dile getiriliyor. Erkek adaylar arasında Osman Baydemir ve Ayhan Bilgen’in isimleri öne çıkıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler