Önce Canpolat, sonra Kaftancıoğlu kazandı

Sonuçları yanlış anlayan Canpolat taraftarları erken sevinç yaşadı.

Yayınlanma: 14.01.2018 - 23:01
Abone Ol google-news

 

CHP İstanbul İl Kongresi’nin sonuçları önceki gece gece yarısı alınabildi. Sandık sayımları yapılırken bir anda salonda bir alkış ve slogan tufanı başladı. Oy sayım işleminin yapıldığı alanı çe

vreleyen Canpolat taraftarları “bitti bu iş, aldık, kazandık” diye birbirlerine sarılmaya başlayınca Kaftancıoğlu taraftarlarından bazıları boyunları önde salonu terketmeye başladılar.

Tribünlerden de “Başkan Canpolat” tezahüratları yükselmeye başladı. “Başkanı salona getirin” diye bağrışmalar üzerine Cemal Canpolat, salonun kapısından tebrikleri kabul ede ede içeri girdi. Ancak bir süre sonra oylar yeniden toplandı ve bu kez Kaftancıoğlu tarafı sevinçle birbirlerine sarılmaya başladı. Tribünlerden bu kez de “Başkan Kaftancıoğlu” sloganları atılmaya başlandı. Divan sonunda seçim sonucunu açıkladı ve bu kafa karışıklığı da giderilmiş oldu. Seçimin galibi 7 oy farkla Canan Kaftancıoğlu olmuştu. İlk karışıklık meğer Kaftancıoğlu’nun aldığı 321 oyu yanlış görerek kendilerinin sanan Canpolatçı izleyicilerin sevinci nedeniyle olmuş. Bu kez salonu terkeden Kaftancıoğlu taraftarları salona dönerken Canpolat taraftarları salonu terketmeye başlamıştı. Bu durum bize 5 Haziran 1977 akşamını anımsattı. Seçim gecesi CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, seçim sonuçları kesinleşmeden “Şimdiden 226 milletvekilini bulduk. CHP tek başına iktidara geliyor. Henüz alınmayan sonuçlar da geldiğinde 226’nın çok üstünde bir milletvekili sayısına ulaşacağımız anlaşılıyor” demiş ve Türkiye’nin bütün illerinde CHP’liler sokağa dökülmüştü. Sabah uyanıldığında ve kesin sonuçlar geldiğinde CHP’nin milletvekili sayısının 217’de kaldığı görülmüştü.

Önceki günkü il kongresi öncekilere göre daha olgun ve düzeyli bir havada gerçekleşti. Yumruklu kavga resmi çekeriz diye elleri deklanşörde bekleyen foto muhabirlerine malzeme çıkmadı. Bunda Kılıçdaroğlu’nun İzmir il kongresinden sonraki uyarıları da etkili oldu. Bu seçimin sonucunu büyük ölçüde İstanbul’daki ilçe belediyeleri ve milletvekilleri belirledi diyebiliriz. Bir önceki il kongresinde Canpolat doğal delegelerin oy kullandığı sandıkta 29 oy fark atarak rakibi Gökhan Zeybek’i yenmişti. Bu kez de doğal delegelerin oy kullandığı sandıkta Canpolat rakibi Kaftancıoğlu’na 40 oy fark attı. Ancak Kaftancıoğlu özellikle Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece ve Kağıthane delegelerinin oy kullandığı sandıktan Canpolat’a 51 fark atınca ipi göğüslemiş oldu. Adalar, Kartal, Kadıköy, Sarıyer, Maltepe, Bakırköy, Çatalca Belediye Başkanları Canan Kaftancıoğlu’nu desteklerken Ataşehir, Beşiktaş, Silivri, Avcılar ve Şişli Belediye Başkanları Cemal Canpolat’ı destekledi. İstanbul milletvekillerinden Gamze İlgezdi, Engin Altay, Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu Cemal Canpolat’ın yanındaydı. Ali Şeker, Ali Özcan, İlhan Cihaner, Zeynel Emre, Gülay Yedekçi, Oğuz Kaan Salıcı, Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel, Erdoğan Toprak ise Canan Kaftancıoğlu’ndan yana saf tuttu.

Sonuçta CHP İstanbul İl Başkanlığı’na ilk kez bir kadın başkan seçim sonucunda göreve gelmiş oldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler