Ne geri adım ne açıklama... Alpay-Altan krizinin ardından AYM ne yapacak?

En üst hukuki merci olan Anayasa Mahkemesi ise yerel mahkemelerin direnişi ve iktidardan gelen suçlamalar karşısındaki suskunluğunu sürdürüyor. Yüksek Mahkeme, yok sayılmaya yanıt vermek yerine Altan, Alpay ve Günay kararlarının Resmi Gazete’de yayımlanma sürecini hızlandırma eğiliminde.

Yayınlanma: 16.01.2018 - 22:33
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararına karşın yerel mahkemelerin Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkındaki tahliye taleplerini reddetmesinin ardından gözler Yüksek Mahkeme’ye çevrildi. Sessizliğini sürdüren AYM’nin, yasal zorunluluk olmamasına karşın gerekçeli kararını Resmi Gazete’de yayımlanma sürecinin hızlandırılacağı belirtilirken kaynaklar, “Mahkeme kararlarıyla konuşur, o nedenle açıklama yapılmaz. Ancak AYM kararları herkesi bağlar, bunun ötesinde yapılacak bir şey yok” diyor.

Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın başvurusunu geçen hafta inceleyen AYM, “hak ihlali” kararı vererek, tutuklu olan Altan ve Alpay’ın “tahliyesi”nin yolunu açmıştı. Ancak iki ismin yargılandığı ilk derece mahkemeleri önce “gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayımlanmadığı” daha sonra da “yeni deliller olduğu” gerekçesiyle tahliye kararını reddetti. Ret kararına itiraz edilen üst mahkemenin de önceki gün yine “Resmi Gazete” bahanesine sığınarak tahliye taleplerini geri çevirmesinin ardından, AYM’nin bundan sonra izleyeceği tutum merak konusu oldu.

Edinilen bilgiye göre, sözkonusu dosyalar hakkında kendisi de “hak ihlali” yönünde oy kullanan AYM Başkanı Zühtü Aslan’ın, bu süreçte alt derece mahkemeler ya da iktidar kesimiyle herhangi bir polemiğe girmeyeceği ifade ediliyor. AYM kaynakları, Aslan’ın genel tavır olarak, alınan kararlar konusundaki eleştirilere yanıt verme durumunda olmadığına dikkat çekerek, “Başkan, göreve geldiği günden bu yana ‘biz kararlarımızla konuşuruz’ anlayışıyla hareket etmiştir. Bu tavır son dosya konusunda da aynen korunuyor” görüşünü dile getiriyor.

AYM’nin Erdem Gül-Can Dündar kararları nedeniyle de hükümetin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sert eleştirilerinin hedefi olduğunu anımsatan kaynaklar, Başkan Aslan’ın bu eleştiriler karşısında, yüksek mahkemenin kuruluş yıldönümleri ve AYM’nin kendi toplantılarında yaptığı açıklamaları anımsatıyor. Kaynaklar, alt derece mahkemelerin AYM kararının gereğini yerine getirmemesinin bir “ilk” olmasına karşın, “AYM kararlarının herkesi bağladığı” yönündeki anayasa kuralının geçerliliğini koruduğuna vurgu yapıyorlar. İlk kez yaşanan bu durum karşısında söz konusu mahkemelerin, “anayasayı ihlal suçu” işlemiş olacağı ve bu yönüyle de bütün sorumluluğun onlara ait olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Strazburg’da gündem

Aslan’ın yakın zamanda kamuoyuna açık bir programı bulunmadığı için bu konuda açıklama yapması beklenmiyor. Ancak Aslan, gelecek hafta AİHM’nin yıl sonu istatistik veri toplantısına katılmak üzere Strazburg’a gidecek. Toplantılarda, AYM’nin son kararı ve yerel mahkemelerin tutumunun gündeme geleceğine dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler