‘Milli ittifak’a karşı demokrasi

2019’da AKP ve MHP’nin ‘Milli’ adını vermeyi düşündüğü ittifakla hayır blokunun ikinci turda ‘Demokrasi’ için oluşturacağı ittifak yarışacak.

Yayınlanma: 17.01.2018 - 22:22
Abone Ol google-news

 

AKP ile MHP’nin oluşturduğu komisyonun bugünkü toplantısıyla ittifak süreci start alırken, erken ya da 2019’da yapılacak seçimlerin, “milli” ve “demokrasi” adıyla iki blokun yarışına sahne olacağının işaretleri de görülmeye başlandı. AKP-MHP ortak komisyonları, öncelikle uyum yasaları olmak üzere seçim ittifakını yasallaştıracak formüller için masaya bugün oturacak. AKP MHP ittifakının fotoğrafının da verileceği ortak komisyon çalışması başlarken, ittifaklar çerçevesinde seçimlere gidilen sürece ilişkin kulislerde öne çıkan başlıklar şöyle:

-Milli ittifak: Son şekil süreç içinde netleşecek olsa da AKP ile MHP arasında ittifak için artık söz kesilmiş durumda. MHP lideri Devlet Bahçeli, ittifakın oy pusulasına nasıl yazılacağına kadar tüm şekli detayları da daha önce açıkladı. Bahçeli, oy pusulasına hem AKP’nin hem MHP’nin isimlerinin yazılacağı bir ittifak modeli istiyor. Bahçeli, parti isimlerinin üzerine de her iki partiye de oylarını veren seçmenin ittifaka da oy vermesi için çatı bir isim öneriyor.

-Bahçeli de sıcak: Bahçeli, başlangıçta bunu ‘cumhur’ ittifakı olarak ifade etti. Ancak, MHP ile prensip olarak anlaşan AKP’den, ittifakın ismi için ‘milli’ ifadesi geldi. Milli ve yerli ifadelerini Bahçeli’nin de son açıklamalarında benimsemesi nedeniyle ittifak için ‘milli’ ismine daha fazla olasılık tanınıyor.

-Pusula mı duyuru mu: Bahçeli’nin oy pusulası için formülü net ama AKP’nin ittifaka hazır olmasına karşın henüz şekil konusunda kararı bulunmuyor. AKP’de, Bahçeli’nin net olarak istediği ittifakın oy pusulasına yazılması konusunda farklı görüşler dile getiriliyor. Bahçeli’nin istediği gibi oy pusulasına açık açık yazılması gerektiğini savunan AKP’liler olduğu gibi pusulalara yazılmadan ittifak yapılmasını isteyenler de var.

-Pusulaya yazmayalım: Bu görüşteki AKP’liler, ittifakın oy pusulasına yazılmayıp sadece seçim sürecinde ilan edilmesinin yeterli olduğunu savunuyor. Bununla AKP ile MHP’nin özdeş hale gelmesi nedeniyle seçmenin rahatsız olup kaçmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Formül, oy pusulasındaki ittifakın bazı seçmen gruplarının oy vermeme olasılığından duyulan kaygının bir ifadesi olarak seslendiriliyor. Bu formülün kabul edilmesi durumunda seçime AKP adıyla girilip bir baraj sorununa karşı MHP’nin de AKP listelerinden aday gösterilmesi gündeme gelebilecek. Son kararı liderler verecek.

-Fiili ittifak: 16 Nisan referandumunda hayır blokunu oluşturan muhalefet cephesi (CHP, HDP, İyi Parti, SP) ise bambaşka bir bakış açısı sergiliyor. Bu bloktaki partiler, yasal hale getirse bile seçime bir ittifak içinde girmeyecek. Özellikle cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda bir ittifak değil, tersine her parti kendi kimliğiyle oy pusulalarında yer alacak. Böylece cumhurbaşkanı seçimiyle aynı gün yapılacak parlamento seçiminde tüm partiler aldıkları oy oranında milletvekili Meclis’e göndermiş olacak. Seçimin ikinci tura kalması durumunda her parti Meclis’teki temsilini de sağlamış olacağından, cumhurbaşkanı seçimindeki ittifak gündeme gelecek. Birinci turda her biri adaylarını da göstermiş olan bu partilerin tamamı, hangi partinin adayı ikinci tura kalırsa ona desteğini açıklayacak.

-Demokrasi ittifakı: Muhalefet partileri, seçimlere ‘demokrasi’ kavramını öne çıkararak gidecek. ‘Demokrasi’, ‘milli’ kavramına karşı ya da bu kavramı reddeden bir yaklaşım olarak değil, farklı farklı kesimlerin ortak ihtiyacı olarak seslendirilecek. İlk turda ittifak yapmamalarına karşın parlamenter sistemi geri getirme isteği nedeniyle muhalefet partilerinin arasındaki ortak kavramın demokrasi olacağına vurgu yapılıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler