Avusturya ile yeni sayfa açma çabası

Dışişleri Bakanı Kneissl İstanbul'da Çavuşoğlu ile buluştu...

Yayınlanma: 25.01.2018 - 21:52
Abone Ol google-news

Türkiye ile Avusturya hattında son iki yıldır diplomatik ve siyasi krizler nedeniyle kopma noktasına gelinen ikili ilişkilerde yumuşama sinyali geldi. Avusturya’da yeni kurulan Sebastian Kurz hükümetinin Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak İstanbul’daydı. Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, Avrupa Birliği (AB) ve NATO gibi kritik konulardaki farklı görüşmelerde ilerleme sağlanamasa da, bozulan ilişkilerin yeniden düzeltilmesi için diplomatik ve kültürel adımlar atılması konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, “Sayın Kneissl, göreve başladığında beni telefonla arayarak ilişkileri düzeltme niyetinde olduğunu söyledi. Esasen bizim de arzumuz budur ve bu nedenle kendilerini davet ettim. Bugün görüşmelerde yeni bir sayfa açmak için gerekenleri konuştuk. İlişkilerimizi normalleştirme konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

‘Suriye için kaygılıyız’

Çavuşoğlu, karşılıklı güven artırıcı bazı adımların atılacağını söyledi. Bu kapsamda, Ankara’nın 2016’da Viyana’yla gerilen ilişkiler üzerine durdurma kararı aldığı Efes Antik Kenti’ndeki Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen arkeolojik çalışmaların yeniden başlatılacağı bilgisini verdi. Öte yandan Çavuşoğlu, iki ülkenin karşılıklı olarak “kültür yılları düzenleneceğini” kaydetti.

Konuşmasına Türkçe “Burada olmaktan mutluyum” diyerek başlayan Avusturyalı Bakan Kneissl ise iki ülke arasında üçüncül tarafların müdahil olmadığı bir iletişim kurulması gerektiğini söyledi. Görüşmede Türkiye’nin Afrin operasyonunun da gündeme geldiğine işaret eden Kneissl, “Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri kaygıyla izlediğimi ifade ettim. Bu konuda farklı görüşlerimiz olsa da, Suriye’de bütün çözümlerin aslında müzakere ile çözüleceği konusunda mutabık kaldığımızı söyleyebilirim” dedi. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki krizin Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri ve NATO üyeliği konusunda yarattığı anlaşmazlıklaraysa değinilmediği öğrenildi.

Çelik’ten Brüksel teması

Ankara’nın AB ilişkileri yeniden canlandırma amacıyla temasları sürüyor. AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, dün Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüştü. İkili görüşmelerde, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra, Zeytin Dalı harekatıyla ilgili konuşulduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler