Kılıçdaroğlu'ndan takıma ekonomi ve diplomasi takviyesi

Kemal Kılıçdaroğlu, PM listesinde “büyük sürprizlere” yer vermezken, 2019 seçimlerini de dikkate alarak, başta ekonomi ve diplomasi olmak üzere alanında uzman isimleri parti yönetimine taşımak istediğinin işaretini verdi.

Yayınlanma: 05.02.2018 - 06:11
Abone Ol google-news

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlık koltuğuna 5. kez oturan Kemal Kılıçdaroğlu PM listesinde “büyük sürprizlere” yer vermezken, 2019 seçimlerini de dikkate alarak, başta ekonomi ve diplomasi olmak üzere alanında uzman isimleri parti yönetimine taşımak istediğinin işaretini verdi.

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde 7 isim PM'ye giremedi... İşte listeyi delen isimler

Adaylardan şenlikli tanıtım

2016’daki Olağan Kurultay’da Parti Meclisi listesini 23 ismin delmesi nedeniyle, Merkez Yönetim Kurulu’nu oluşturma konusunda sıkıntı yaşayan Kılıçdaroğlu’nun, İlhan Cihaner ile birlikte genel merkeze karşı “sol liste” çıkaran İzmir Milletvekili ve eski parti sözcüsü Selin Sayek Böke ile yine bu ekipte yer alan Orhan Sarıbal’ı listesine aldı. Kılıçdaroğlu bunun işaretini kurultay öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada vermiş ve listeyi delen isimler olursa, bunlardan gerekli gördüklerini parti yönetimine alabileceğinin mesajlarını vermişti. Kılıçdaroğlu’nun bu hamleyle, hem 2019 seçimlerinin önemli bir ayağını oluşturacak ekonomi politikaları konusunda Böke’yi devreye sokacağı gibi, parti içinde yeni bir muhalif hareketin önünü kesmiş olacağı ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu, Selin Sayek Böke’nin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı açıklayan Akif Hamzaçebi, geçen kurultayda da listesinde yer alan ancak seçilemeyen Faik Öztrak, mevcut PM’de yer alan Bülent Kuşoğlu, Aykut Erdoğdu, yine geçen kurultayda seçilemeyen Erdoğan Öztoprak gibi ekonomi kökenli ve iş dünyası ile yakın isimleri listesine aldı. Kılıçdaroğlu’nun listesinde dikkat isimlerden birisi de emekli diplomat Ünal Çeviköz oldu. Uzun süredir diplomasiyi Genel Başkan Yardımcısı olan eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’a emanet eden Kılıçdaroğlu, dış politikanın ön plana çıkması ve kimi alanlarda yetersiz kalınmasını da dikkate alarak Çeviköz’ü listesine aldı. Kulislerde Çeviköz’ün MYK’ye de girebileceği konuşuluyor.

Listeyi delenleri de aldı

Kılıçdaroğlu 2016 kurultayında listeyi delerek PM’ye giren isimleri de listesine alarak, “tabanın sesine” de kulak verdi. Bu kapsamda 35. Kurutay’da listeyi delerek PM üyesi olan gazeteci Ali Öztunç, sendikacı/yazar Yaşar Seyman, Böke ile birlikte hareket eden Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, FETÖ kumpası ile ordudan ihraç edilen teğmen Mehmet Ali Çelebi, görevden uzlaştırılan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze İlgezdi bu kez Kılıçdaroğlu’nun listesinden PM’ye aday gösterildi. Kılıçdaroğlu, parti içi tepkileri de dikkate alarak bir dönem PM dışında bıraktığı İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nu yeniden listesine alırken, eski MYK üyesi ve 12 Aralık hareketinin öncülerinden Burhan Şenatalar ise bir kez da Kılıçdaroğlu’nun BKYP listesinden PM’ye aday oldu.

Takımı korudu

Genel başkan seçildikten sonra sürekli “A takımını değiştirmekle” eleştirilen Kılıçdaroğlu’nun mevcut MYK’deki isimlerin büyük bölümünü koruması da dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, mevcut MYK üyeleri Tekin Bingöl, Haluk Koç, Bülent Tezcan, Seyit Torun, Veli Ağbaba, Aykut Erdoğdu, Öztürk Yılmaz, Çetin Osman Budak ve Lale Karabıyık’ı ise PM listesine yeniden aldı.

Kılıçdaroğlu'nun seçilmesinde üç büyükşehir belirleyici oldu... Hangi sandıktan kime oy çıktı?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler