Adaylardan şenlikli tanıtım

PM adayları delegelerle iletişim kurmak için ilginç yöntemler kullandılar. Bazıları delegelerin kaldığı otel odalarına tespih bırakırken, bazıları çikolata, bazıları ise kestane şekeri hediye etti.

Yayınlanma: 05.02.2018 - 06:14
Abone Ol google-news

Baykal döneminden beri örgüt, her kurultay öncesinde köklü değişim beklentisine girer. Parti kulisleri “Genel Başkan bu kez PM ve MYK’de büyük değişim yapacakmış” diye çalkalanır. Bu değişim söylentisine kendini inandıran örgüt, ancak genel başkanın anahtar listesini görünce ayılır. Bu kurultay öncesinde de gelenek bozulmadı. Daha ilk kongreleri tamamlanmadan kulislerde “Genel Başkan MYK’yi ve PM’nin yarısını değiştirecekmiş” söylentileri on-line sistemiyle dolaşıma sokuldu. Örgütün kendini inandırdığı bir başka söylenti ise Kılıçdaroğlu’nun PM’ye bu kez çok az milletvekili alacağı ve listenin örgüt temsilcilerinden oluşacağıydı.

37 isim yerini korudu

Örgütün kendi uydurduğu yalanlara kendisini inandırdığı bir kez daha görüldü. Anahtar listeler salona geldiğinde görüldü ki, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun listesinde ufak rötuşlar dışında pek bir değişiklik yok. Bilim ve Kültür Kurulu da dahil toplam 60 üyeden oluşan PM’de 37 isim yerini korudu. Anahtar listede milletvekili sayısı 22. Geçen dönem bu sayı 23’tü. Yani sadece bir milletvekili azalmış. Listedeki milletvekillerinin sadece isimleri değişmiş. Geçen kurultayda Kılıçdaroğlu’nun listesinde olan Zeynep Altıok bu kez genel başkandan kesik yemiş. Yine bir önceki kurultayda genel başkanın listesini delen milletvekili PM üyelerinden sadece Gamze İlgezdi bu kez listeye dahil olmuş.

Umduklarını bulamadılar

İllerin, özellikle İstanbul ve İzmir’indelegeleri de Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde aradığını bulamadı. İl Başkanlarının illerinde yaptığı delege toplantılarında ve ilçe başkanları ile yapılan görüşmelerde belirlenen isimlerin yerine başka isimler listeye dahil olundu. MYK’de köklü değişim bekleyen örgüt, çıkan anahtar listeyi görünce değişim hayalini başka kurultaya sakladı.

Tüm listelerde İlgezdi

Salonda şöyle bir dolaşınca özellikle büyük illerin oy kollanacağı sandıkların önünde tek konuşulan konu MYK’den ve milletvekillerinden kimlerin kesileceğiydi. Muharrem İnce ve Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Niyazi Nefi Kara, Ali Şeker ve Orhan Sarıbal’dan oluşan sol grup da birer anahtar liste çıkardı. İnce’nin listesinde Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olan 4 isim var. Hemen hemen bütün listelerde olan tek isim İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi oldu. Bu dönem PM’de yer alıp Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine giremeyen pek çok isim İnce’nin anahtarında yer buldu kendine. Salondaki hava Kılıçdaroğlu’nun listesinde 10 kadar ismin büyük çizik yiyeceği ve dolayısıyla düşebileceği tahmin ediliyor.

Adayların piar çalışması

PM adaylarının piar çalışması ve delegelerle iletişim kurmada kullandıkları yöntem de evlere şenlikti. Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç delegelerin oteldeki odalarına Erzurum Oltu taşından isimlerinin yazılı olduğu tespihler bırakırken, bazı adaylar çikolata, bazıları kestane şekeri, bazıları ise bloknot ve kalem hediye ettiler. Salondaki en gösterişli ve dikkat çekici propaganda çalışmasını eski Ankaragücü Başkanı Cengiz Topel Yıldırım yaptı. Bu piar çalışmalarının etkisi ne olur bilinmez ama profesyonel delegeler çizdikleri isimlerin listeden düşebilmesi için iddialı ve çok oy olacak isimleri yazdılar.

Bekaroğlu da yer aldı

Mehmet Bekaroğlu’nun bu kez PM’ye aday olmayacağı söylentileri vardı ama genel başkanın anahtar listesinde yine yer aldı. Geçen kurultayda “kadın kotası” ndan PM’ye giren Bekaroğlu’nun bu kez çizik yemeden listeye girebilmesi sürpriz olur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler