Papa'dan Erdoğan’a hediye: Barış meleğini, şeytanı boğarken tasvir eden bir madalyon

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vatikan’da Papa Francesco ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Papa Francesco karşılıklı olarak hediyeler verdiler. Papa’ya, “Biz de sizden dua bekliyoruz” diyen Erdoğan, yaklaşık 11 ay önce İstanbul'da yaptığı konuşmada Vatikan'ı sert sözlerle eleştirmişti.

Yayınlanma: 05.02.2018 - 12:06
Abone Ol google-news

<video:920157>

 


AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus'un davetlisi olarak Vatikan'a gitti. Törenle karşılanan Erdoğan, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüştü. 

PAPA BU SÖZLE KARŞILADI

İtalyanca "Buongiorno" diyen Papa'ya,  Erdoğan da "How are you" sözleriyle karşılık verdi.

"Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim" ifadesini kullanan  Erdoğan'a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Daha sonra  Erdoğan ve Papa Francesco, basın mensupları önünde el sıkışarak, görüşmenin yapıldığı Kütüphane Salonu'na geçti.

Erdoğan'ın ziyareti, 1959'da dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın Vatikan ziyaretinden sonra ilk ve 1960'ta Vatikan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin kurulmasından bu yana tek olma özelliği taşıyor.

Erdoğan, Vatikan ziyaretinin ardından Roma'da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile çalışma yemeğinde bir araya gelecek ve İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile buluşacak.

Görüşmede Türkiye ve İtalya arasında siyasi, ekonomik, savunma sanayi alanlarında ikili işbirliği; Suriye, Irak ve Libya’daki son gelişmeler, Kudüs, terörle ve düzensiz göçle mücadele konularında işbirliği, AB ve Türkiye-AB ilişkileri gibi her iki ülkenin ortak gündeminde yer alan hususlar hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Görüşme sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Papa Franciscus'in TSİ 12.00'de başlayan görüşmesi sona erdi.



Erdoğan, Papa'ya İznik çinisi hediye etti

Erdoğan, Papa'ya eski İstanbul'u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi'nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Papa da Erdoğan’a, üzerinde barış meleğini, şeytanı boğarken tasvir eden bir madalyonu, “Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor” ifadesiyle hediye etti.

Papa ayrıca, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nı 1600’lü yıllarda gösteren bir gravür ile ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkında yayımladığı genelgesi Laudato Si’yi ve Dünya Barış Günü için bu yıl yayımladığı “göçmenler ve mülteciler” temalı mesajı da hediye etti.

"BİZ DE SİZDEN DUA BEKLİYORUZ"

Heyettekilerin salondan çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Papa’yla vedalaştı. Erdoğan çifti bu sırada ellerini kalplerine götürürken, Emine Erdoğan ruhani lidere “Nice to meet you (Sizi tanıdığıma memnun oldum)” dedi.

Salonda bulunan gazeteciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa’ya, “Biz de sizden dua bekliyoruz” dediğini duydu ancak Papa’nın onun öncesinde ne dediği işitilemedi.

Papa’nın, genellikle liderleri uğurlarken “Benim için dua edin” dediği  biliniyor.

Erdoğan, Papa'dan sonra, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile görüştü.

Erdoğan çifti daha sonra Aziz Petrus (San Pietro) Bazilikası’nı ziyaret etti.

Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle kentte olağanüstü güvenlik de önlemleri alındı

Çeşitli kolluk kuvvetlerine mensup 3,500 kişi ve nükleer, biyolojik, kimyasal ve radyolojik tehlikelere karşı uzman olan NBCR timleri de görev yaptı.

Şehirde "yeşil bölge" ilan edilirken, Erdoğan’ın temaslar için bulunduğu bölgelerde gösterilere izin verilmedi.

Erdoğan'ı 3500 güvenlik koruyacak

Polis yetkilileri, Erdoğan’ı ve beraberindeki heyeti korumak için alınan bu tedbirlerin, Avrupa Birliği’nin (AB) kurucu anlaşması kabul edilen Roma Anlaşması'nın 60. yıl dönümünü münasebetiyle geçen Mayıs ayında bu kente gelen AB üyesi ülke liderleri ve AB kurumlarının başkanları için alınanlarla benzer olduğunu açıkladı. 27 lider ve üç kurumun başkanları, Vatikan’da Papa tarafından da kabul edilmişti.

1960’ta, “Türk Papa” olarak anılan 23. Jean döneminde kurulan diplomatik ilişkilerin ardından Türkiye’yi dört Katolik Kilisesi lideri ziyaret etmiş, Papa Francesco da 2014’te Türkiye’yi ziyaret etmişti.

Diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinden önce, 1955’te dönemin başbakanı Adnan Menderes’in, 1959’da Cumhurbaşkanı Celâl Bayar’ın, diplomatik ilişkilerin ardından da 1988 yılında Başbakan Turgut Özal’ın gelerek dönemin papaları ile “özel” olarak görüşmüştü.

<video:920283>

Erdoğan, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile bir araya geldi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vatikan'da Apostolik Sarayı'nda Papa Francis ile gerçekleştirdiği baş başa görüşmenin ardından Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin'le buluştu.

Erdoğan, Vatikan ziyaretinin ardından İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de ikili görüşmede bulunacak.

Burada gerçekleştirilecek heyetlerarası çalışma yemeğinin ardından Erdoğan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile bir araya gelecek.

Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, AB Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve eşi Emine Erdoğan eşlik ediyor.

Vatikan'dan açıklama

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Papa Francesco’nun bu sabah yaptığı ikili görüşmeye ilişkin Vatikan Şehir Devleti’nden resmi açıklama yapıldı.

Vatikan Basın Ofisi’nin açıklamasında, “samimi” bir ortamda geçtiği belirtilen görüşmede, iki liderin, ikili görüşmelerinde, "Türkiye’nin durumu ve bu ülkedeki Katolik azınlığın koşulları ve çok sayıda sığınmacıyı ağırlaması ve bunun getirdiği zorluklar"ın ele alındığı vurgulandı.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin de liderlerin konuştuğu konular arasında yer aldığına işaret edilen açıklamada, "özellikle Kudüs üzerinde durulduğu, barışı desteklemenin ve insan haklarına saygı duyarak ve uluslararası meşruiyet çerçevesinde diyalog ve müzakere ile bölgede istikrarın sağlanması gerektiğinin altının çizildiği" de belirtildi.

Erdoğan, Papa’nın ardından Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ve Vatikan Dışilişkiler Sekreteri Monsenyör Paul Richard Gallagher ile de görüştü.

<video:920467>

11 AY ÖNCE SERT SÖZLERLE ELEŞTİRMİŞTİ: PAPA AB ÜYESİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Nisan referandumundan önce 26 Mart 2017 tarihinde İstanbul'da yaptığı konuşmada Papa'yı şu sözlerle eleştirmişti.

 “Bunlar dürüst değil. Şimdi Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Vatikan’da bir araya geldiler. Bu gelişmeler bir şeyi çağrıştırıyor; hayırdır, Vatikan’da niye bir araya geldiniz, Papa’nın huzurunda niye bir araya geldiniz. Papa ne zamandan beri Avrupa Birliği üyesi oldu? Haçlı ittifakı kendini eninde sonunda gösterdi. Bize bugüne kadar ne dediler? ‘İkide bir, bize böyle diyorsunuz ama böyle bir şey yok’. Evet, siz Türkiye’yi Müslüman olduğu için içeri almıyorsunuz. Ben bunları konuştum ya, yarın seyredin.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler