Köşk anketinde en uçuk rakamlar

GENAR Araştırma Şirketi'nin anketine göre Başbakan Erdoğan'ın oy oranı yüzde 55.2. Çatı adayı benimseyemeyen CHP ve MHP tabanından ise BDP'ye oy gidiyor.

Yayınlanma: 09.07.2014 - 11:24
Abone Ol google-news

10 Ağustos’ta ilk turu gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarıyla ilgili Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş’tan çarpıcı değerlendirmeler geldi. Aktaş, "Bugün CHP’den ciddi olarak BDP’ye oy gidiyor. Sınırlı olarak yüzde yarımlık MHP oyu BDP’ye gidiyor.” dedi.

Yaptıkları araştırmalarda Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oyunun yüzde 49.5 olduğunu belirten Aktaş, "AK Parti’ye, MHP’den yüzde 20 oy kayışı da olacak" dedi. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oy oranının yüzde 35 civarında olduğunu belirten Aktaş, Demirtaş’ın da CHP’den kayacak oylarla yüzde 9’u bulacağını söyledi.

Genar Başkanı İhsan Aktaş, seçmen davranışlarını şöyle değerlendirdi:

İLK TURDA YÜZDE 55.2 İLE SEÇİLİR

"Hangi partinin daha şanslı olduğunu söylemek için parti tabanına bakmak lazım. Bugün seçim olsa AK Parti’nin oyu yüzde 49.5. BDP’nin oyu 6.5-7 bandında. Saadet ise yüzde 3 civarında görünüyor. Çatı aday iki partinin adayı aslında. Saadet’ten sonraki 20 partinin toplam oyu yüzde 1.5 ediyor. Geriye MHP’nin 14 ile CHP’nin 26’sı kalıyor. Hata payı ile yüzde 41’lik oy var. Her parti tabanı kemik oyunu verirse, doğrudan zaten yüzde 50 bandına yakın Ak Parti oyu var. Fakat muhalefet partileri kendi oyunu alamıyorlar. Siyasette öyledir. Bizim araştırmamızda Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oyu yüzde 35,8’e kadar düşüyor. Üst üste koyduğumuzda yüzde 41 olan oylar; tek adaya gelince 35.8 oluyor. Demirtaş’ın oyu yüzde 9’a çıkıyor. Başbakan’ın oyu yüzde 55.2’ye kadar yükseliyor. Kendisi ilk turda seçilecektir. Bu bir aylık durumu gösteriyor."

ERDOĞAN, CHP'DEN YÜZDE 7 ALACAK

MHP seçmeninin 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu’ndaki gibi davranacağını ve AK Parti’den yana tavır koyacağını belirten Aktaş, “30 Mart’ta Paralel Yapı’nın darbe girişimi bile sokağın fikrini değiştirmedi yüzde 46 ile başladı yüzde 45 ile bitti. Ama referandumda Ak Parti ‘Evet’ dedi, CHP ile MHP ‘Hayır’ diyordu. MHP’lilerin yüzde 25’i ‘Evet’ oyu vermişti. CHP’lilerin de yüzde 10’u ‘Evet’ demişti. AK Parti’den de yüzde 2-3’lük ‘Hayır’ diyen vardı. Bu seçim referanduma yakın duruyor, MHP’lilerin yüzde 20’si, CHP’lilerin de yüzde 6.5-7’si Ak Parti adayı Başbakan Erdoğan’a oy verecekler” diye konuştu.

MHP’DEN BDP'YE OY GİDECEK

Vatandaşa "Adayların hangisini daha yerli buluyorsunuz" diye sorduklarını belirten İhsan Aktaş, “Başbakan, daha yerli ve milli bir aday olarak ön plana çıkıyor. Araştırma bile yapmasanız, burada bir sonuç çıkıyor. BDP’nin özellikle yarışta olması, çatı mevzusunu ortadan kaldırıyor. İki adayın oyu yüzde 49-50 olsa bir yarış olurdu. Ama Demirtaş’ın varlığı bunu mümkün kılmıyor. Demirtaş aday olmasaydı, daha solcu, laik karakterli Kürtler İhsanoğlu’nu, daha dindar Kürtler Başbakan Erdoğan’ı tutar. Bugün CHP’den ciddi olarak BDP’ye oy gidiyor. Sınırlı olarak yüzde yarımlık MHP oyu BDP’ye gidiyor” dedi.

CHP DAHA ÇOK BENİMSEDİ

"MHP’lilerin Ekmeleddin İhsanoğlu’nu CHP’lilerden daha çok benimseyeceğini düşünmüştük, ama tersi oldu" diyen GENAR’ın patronu İhsan Aktaş, “MHPliler bir başka aday olsa, onu daha çok benimserdiler. Mesela Devlet Bahçeli aday olsa, oylarını kemik olarak verirlerdi. Ama CHP’lilerin bu noktada İhsanoğlu’na daha çok oy vereceği görülüyor. Yani İhsanoğlu, tam olarak çatı aday olamayacak.” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler