HDP bileşenlerine operasyon... Serpil Kemalbay hakkında gözaltı kararı verildi

Ankara'da, Zeytin Dalı Harekâtı'nı protesto bahanesiyle 'halkı sokağa dökmeye ve çatışma çıkarmaya çalıştıkları' iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilenler arasında HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay'ın da bulunduğu öğrenildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında geçen günlerde gözaltı kararı aldı.

Yayınlanma: 09.02.2018 - 08:19
Abone Ol google-news

<video:922871>

HDP’nin pazar günü Ankara’da gerçekleştirmeyi planladığı kongre öncesinde birçok ilde parti yönetici ve üyelerine yönelik operasyon başlatıldı. Ankara merkezli, İstanbul ve İzmir’de yapılan operasyonda HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay hakkında da gözaltı kararı verilirken, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşeni parti ve kurumların başkanları ve yöneticileri, evlerine düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözaltılara ilişkin “PKK/KCK Üyesi 17 kişi” ifadeleri ile açıklama yapması dikkat çekti. Kemalbay, operasyonlara karşı “Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar ne Kongremizi yapmamızı ne de demokrasi ve barış mücadelemizi engelleyemez” dedi. HDP’nin 11 Şubat’ta Ankara’da gerçekleştirmeyi planladığı 3. Büyük Olağan Kongresi öncesinde son bir haftada başlatılan operasyonun ardından HDP üyeleri dün de güne gözaltılarla başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada, Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, ESP Genel Başkan Vekili ve Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüsü Kezban Konukçu, Sol Yeşil Parti Eş Başkanları Naci Sönmez ve Eylem Tuncaelli ve HDP PM üyesi Orhan Çelebi gözaltına alındı.

Savcılık ‘üye’ ilan etti

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay hakkında da gözaltı kararı verilirken savcılığın operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, gözaltılarla ilgili hiçbir mahkeme kararı olmaksızın ve masumiyet karinesini hiçe sayarak ‘örgüt üyesi’ tanımı yapması dikkat çekti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Afrin operasyonunun gerekçe gösterildiği soruşturma için “Zeytin Dalı operasyonunu protesto bahanesiyle halkı solkağa dökmek ve çatışma çıkarmaya çalışanlar hakkında geniş çaplı soruşturma başlatıldığını daha önceden duyurmuştuk. Bu soruşturma kapsamında PKK/KCK üyesi 17 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, Emniyet ve Jandarma görevlilerimiz tarafından bu sabah itibaren operasyon başlatılmıştır” denildi. Hakkındaki gözaltı kararına ilişkin yazılı açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay, “İktidarın kongremize yönelik engelleme çalışmaları devam ediyor. Hemen her gün ülkenin dört bir yanında parti yöneticilerimize ve üyelerimize yönelik gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu hukuksuz gözaltıları kınıyoruz ve protesto ediyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Kemalbay, “Yöneticilerimiz, üyelerimiz, bileşen partilerimiz, ittifaklarımız, kurum ve kuruluşlarımız Türkiye’nin demokrasi ve barış güçleri, demokratik siyasetin önemli bir parçası ve dinamiği olan HDP’yi sahipsiz bırakmayacaktır. Bu sahiplenmeyi Türkiye kamuoyundan gizlemek için her türlü hukuksuzluğu uygulayan iktidar bilmelidir ki, ülkemizde demokrasi ve barış mücadelesini sürdüren, yüreği eşitlik ve özgürlük için çarpan milyonlar vardır. Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar ne kongremizi yapmamızı ne de demokrasi ve barış mücadelemizi engelleyemez” ifadelerini kullandı.

 ‘Amansız bir gözaltı furyası’

Kongre öncesi gerçekleştirilen operasyonlara tepki gösteren HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Neredeyse gittiğimiz her kuruma ve HDK bileşenlerine amansız bir gözaltı furyası başladı” dedi. Gözaltılara ilişkin net bir sayı verilemediğini söyleyen Önder, “Neredeyse saniye saniye değişen rakamlar söz konusu. Gözaltı rutin prosedürleri de gözetilmiyor. Kriminalize etmeye çalışılarak, hoyratça, her biri kamuoyunda bilinen, kovsalar bile bu ülkeden gitmeyecek olan, ülkenin en saygıdeğer insanları bu muameleye maruz kalıyor” diye konuştu. HDP Genel Merkezi’nde sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve kongreyi kitlesel katılımla yapacaklarını belirten Önder, “Bu kurultay savaşa karşı barışı, zulme karşı özgürlüğü, hoyratlığa karşı vicdanı yükseltmenin dönüm noktası olacak. Salon 20 bin kişilik ama bizim çıkardığımız sonuç bu sayının 30 bine yaklaşacağını gösteriyor. Kongrenin kitlesel ve coşkulu geçmesi, bu şartlar altında bu kurultayı gerçekleştirmek, geleceğe dair umut olacak bir yol haritası etrafında birleşmek, mutabakata varmak gibi bir gündemimiz ve sorumluluğumuz var. Bu anlamda kitlesel katılımı biz önemsiyoruz. Anlaşılan o ki hükümet de önemsiyor” dedi.

Makyaj malzemesi de yok

HDP’li Önder, kongrenin güvenliğine ilişkin “Vilayetle koordinasyonu yürüten ekibimiz var. Devlet güvenlik önlemi alacak ama salonun içinde, yerinde eğitim verdiğimiz gönüllülerimiz, yoldaşlarımız, kardeşlerimiz sorumluluk üstlenecekler” ifadelerini kullanırken, Ankara Valiliği de pazar günü gerçekleştirilecek kongre için bir dizi güvenlik önlemi aldığını duyurdu. Bu kapsamda kapatılan yolları açıklayan valiliğin daha önce diğer siyasi partilerin de kongre düzenlediği Ankara Spor Salonu için HDP’ye yönelik ekstra önlemler alması dikkat çekti. Valilik, “Kongrede emniyet tedbirlerinin etkin bir şekilde alınabilmesi amacıyla Ankara Spor Salonu çevresinde ve oluşturulacak tüm arama noktalarında, kongreye katılmak için gelen şahısların yanlarında bulundurdukları valiz, çanta, makyaj malzemesi, el çantası, kol çantası, spor çantası gibi malzemelerle arama noktalarından geçişlerine izin verilmeyecektir” ifadeleriyle yasakları duyurdu.

‘Aynı cesaretle kongrede olacağız’

HDK bileşenleri, Eşsözcüleri Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve çalışanlarının gözaltına alınmasına tepki göstererek, “Biz bildiğimiz yolda cesaretle gideceğiz. Aynı cesaretle de pazar günü HDP kongresinde olacağız” dediler. Beyoğlu’ndaki HDK ofisinde yapılan toplantı öncesi, salona “Sarayın, muhalefeti terörize etmesine izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Toplantıya HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, HDP İstanbul İl Örgütü, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Yeşiller Sol Parti, 78’liler Girişimi’nin temsilcileri katıldı. HDK MYK Üyesi Metin Kayaoğlu, “Sürek avının vahametine biz de kurban olduk. Türkiye’de ağır bir sindirme politikası var. Siyasi sürek avının hedefi HDP kongresi. Evet, ‘savaşlarda önce gerçekler ölür’ denir. İktidar Afrin savaşıyla, iç ve dış operasyonlarla varlığını idame etmek istiyor. Biz HDK’nin kriminalize edilmesine izin vermeyeceğiz. Yasadışı bir oluşum değiliz” dedi. HDK’nin uzun bir yürüyüş olduğunu ve bu yolda kesintisiz ilerleyeceklerini belirten Kayaoğlu, “Midelerine oturan lokma olmayı sürdüreceğiz. Biz bildiğimiz yolda gideceğiz. Aynı cesaretle pazar günü HDP kongresinde olacağız. Varız, var olacağız” diyerek kongreye katılım çağrısında bulundu. HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ise kongre öncesi böyle bir saldırıyı ‘doğal’ bulduklarını belirterek, “On binlerle duruş sergilemeliyiz” diye konuştu.


Gözaltına alınan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü.

İSTANBUL'DA DEVRİMCİ PARTİ'YE OPERASYON

Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu'nun da Kadıköy'deki evinden gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

İZMİR'DE BASKIN

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit'in, İzmir Menemen'deki evine polis baskını yapıldığı kaydedildi. Operasyonların haftasonu yapılacak HDP kongresi öncesine denk gelmesi dikkat çekti.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler