HDP kongresine jet soruşturma

HDP kongresinde yeniden şekillenen PM’nin bu hafta sonu yapılacak ilk toplantısında MYK üyeleri ve eş genel başkan yardımcılığı görevlerinin belirlenmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 12.02.2018 - 23:41
Abone Ol google-news

HDP’de Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin eş genel başkan seçildiği kongrede partinin en üst yönetim organı olan Parti Meclisi’nde (PM) görev alan isimlerin yaklaşık yarısı değişti. Yeniden şekillenen PM’nin bu hafta içinde Buldan ve Temelli başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirerek Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve eş genel başkan yardımcılığı görevlerinin belirlenmesi bekleniyor. HDP’nin önceki gün gerçekleşen 3. olağan büyük kongresinde Pervin Buldan ve Sezai Temelli Eş Genel Başkan olarak seçilirken, partinin en üst düzey yönetim organı olan PM’deki üyeler de yarı yarıya değişti. Yeni şekillenen PM’de Selahattin Demirtaş dışında tutuklu milletvekili kalmazken, toplamda 13 milletvekili PM’ye girdi.

MYK üyeleri, 100 üyeden oluşan PM üyeleri arasından seçiliyor. Edinilen bilgiye göre yeni eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin başkanlığında bu hafta sonu yapılması beklenen PM toplantısında MYK’de görev alacak isimler belirlenecek. Bu kapsamda eş genel başkan yardımcılığı görevlerinde büyük değişiklikler beklenmiyor. Ancak kongrede yeniden şekillenen PM’de yer almayan isimlerden Osman Baydemir, Aysel Tuğluk, Aycan İrmez, Beycan Taşkıran, Can Memiş, Çilem Küçükkeleş, Murad Mıhçı ve Musa Piroğlu’nun yerine yeni üyelerin geleceği ifade ediliyor. Bu kapsamda bu isimlerin yürüttüğü Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılğı, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı, Gençlik Meclisi Sözcülüğü görevleri ile HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin yürüttüğü Ekonomiden ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı için yeni isimler belirlenecek.

Önder öne çıktı

Buldan’dan boşalan TBMM Başkan Vekilliği’ne kimin geleceği konusunda farklı isimler dile getiriliyor. Edinilen bilgiye göre öne çıkan isim Sırrı Süreyya Önder olurken, Filiz Kerestecioğlu’nun adı da zikrediliyor. TBMM Başkan Vekilliği için hükümet yetkilileri ve bakanlarla diyalog kurabilen bir ismin tercih edilmesi gerektiği dile getiriliyor. TBMM Başkan Vekilliği için en geç bugün ya da yarın bir ismin belirleneceği ifade ediliyor.

Kongreye jet soruşturma

HDP’de Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yeni eş genel başkan olarak seçildiği 3. olağan kongre hakkında jet soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi: “HDP 3. Olağan Büyük Kongrede terör örgütü liderinin posterinin açılması, TSK tarafından terör örgütlerine yönelik olarak uluslararası hukuk çerçevesinde ve meşru bir şekilde icra edilen Zeytin Dalı harekâtının sivil Kürt halkına yönelik gösterilmeye çalışılması ile terör örgütü liderini övücü ve örgüt propagandası niteliğindeki açıklamaları nedeniyle terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve suçu ve suçluyu övme suçlarından dolayı milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır.”

‘Sorunları söylerim’

Cumhuriyet’e açıklama yapan Önder, hakkında soruşturma başlatılmasını “Türkiye’nin geleceğinde, savaşı kışkırtanlar değil, engellemeye çalışanlar, barış uğruna mücadele edenler iyilikle anılacaklardır. Ülkeyi, geleceğimizi ve evlatlarımızı düşünen herkes savaşı günlük kodlarla değil, uzun erimli bir düzlemde ele almakla yükümlüdür. Ben ülkemin geleceğinin sıkıntıda olduğunu düşünen bir vekilsem, bunu söylememe kim mani olabilir?” görüşünü dile getirdi. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı Buldan hakkında ayrıca 2008-2015 yılları arasında yaptığı açıklamalar nedeniyle “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan iddianame hazırladı. İddianamede beş yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen Buldan’ın “PKK/KCK’nin talimatıyla hareket ettiği ve açıklamalarının bunu destekler mahiyette olduğu” belirtildi. Buldan’ın 9 Mart 2008, 21 Mart 2008, 26 Kasım 2008, 29 Ocak 2009, 6 Mart 2009, 27 Eylül 2009, 27 Nisan 2009, 10 Temmuz 2010, 23 Mart 2011 ve 1 Temmuz 2015’teki eylemleri ve açıklamalarının “PKK’nin terör örgütü olmadığı” yönünde anlatımlar içerdiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler