DSP'de ittifak çatlağı... "Gök kubbeyi DSP'liler başınıza yıkar"

Demokratik Sol Parti (DSP) Tokat eski il başkanı ve Genel Başkan Adayı Hüseyin Alpay, partisinin HDP ile ittifak yapabileceği yönünde açıklama yapan Genel Başkan Önder Aksakal'ı, "Gök kubbeyi DSP'liler başınıza yıkar" sözleriyle uyardı. Aksakal ise “Biz seçimlere tek parti olarak gireceğimizi daha önce zaten açıklamıştık. Fakat bu ironiyi yapmak durumundayız tabii” dedi.

Yayınlanma: 02.03.2018 - 16:16
Abone Ol google-news

<video:935247>

DSP Tokat İl Başkanlığından bir süre önce istifa eden DSP Genel Başkan Adayı Hüseyin Alpay, Genel Başkan Önder Aksakal ve ekibinin partiyi kötü idare etmelerine rağmen yanlış politikalarla süreci devam ettirdiklerini söyledi.

DSP'nin ittifak açıklaması sonucu Genel Başkan Yardımcısı istifa etti

DSP Genel Başkanı Aksakal: Kim daha çok milletvekili verirse o ittifakta yer alırız

"BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA"

Alpay, "İşte bardağı taşıran son damla sayın genel başkanın yaptığı açıklamaydı. O açıklamada genel başkan sanki bir mezat kurmuşçasına 'kim 1 milletvekilliği fazla verirse biz onunla da ittifak yapabiliriz, MHP ile de, AK Parti ile de yapabiliriz.' Daha vahim bir şekilde de 'HDP ile de yapabiliriz' şeklinde ilkesiz bir duruş sergilemiştir. Ne siyasi açıdan, ne toplumsal yaşantı ne de DSP'nin Bülent Ecevit kültürünü yaşatması açısından gayri ahlaki bulduğumuz bir çıkış oldu bu. Genel başkanın son derece ciddiyetsiz ve son derece işi sadece milletvekilliği pazarlığına götürecek bir süreçte böyle bir açıklamayı yapması talihsiz bir açıklamadır. Kaldı ki DSP seçimlere giremiyor. DSP'nin seçimlere girme yeterliliği yok. Siz önce partinizi seçimlere girmeye bir hazırlayın, o raddeye getirin, o hakkı sağlayın, ondan sonra gidin başka partilerle ittifak görüşmelerine başlayın ki o zaman dahi HDP ile ittifak yapamazsınız. Gök kubbeyi DSP'liler başınıza yıkar" şeklinde konuştu.

Bir an önce olağanüstü kurultay yapılması gerektiğini söyleyen Hüseyin Alpay, yapılan bu açıklamadan sonra partinin önemli isimlerinden birisi olan Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Sami Türk'ün istifa ettiğine dikkat çekti.

Alpay, "Ulusal sol çizgisine muhalif olan bu yönetimi, marjinal gruplarla iletişimi dahi düşünen bu yönetim bir an evvel gitmeli ve olağanüstü kurultayı toplayarak partiyi gerçek sahiplerine teslim etmelidirler. Kaldı ki bu yöndeki en büyük tepkiyi de eski Adalet Bakanlarımızdan ve genel başkan yardımcımız, Türk siyasetinin en önemli aktörlerinden Hikmet Sami Türk de büyük tepki göstererek görevinden istifa etmiştir" dedi.

AKSAKAL: İRONİ YAPMIŞTIM

Türk’ün istifasının ardından Genel Başkan Aksakal, RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan ile Bi’ De Bunu Dinle programına konuk oldu.

 KRT’deki programdaki sözlerinin “bütünlük içerisinde” ele alınması gerektiğini ve yeni sistemin partileri ittifaklara zorladığını eleştirmek için bu sözleri söylediğini belirten Aksakal, “Biz seçimlere tek parti olarak gireceğimizi daha önce zaten açıklamıştık. Fakat bu ironiyi yapmak durumundayız tabii” dedi.

 'YARDIMCINIZ DA MI İRONİYİ ANLAMADI?'

 Oğhan, Aksakal’ın “10 milletvekili veren yere gidip orada güdük kalmayız” şeklindeki sözlerinin ironi gibi anlaşılmadığını belirterek, “Genel Başkan Yardımcınız istifa etti, o da mı ironiyi anlamadı” diye sordu. Aksakal ise şu yanıtı verdi:

 “Sayın Hikmet Sami Türk değerli bir bilim adamıdır, bizim partimizin kuruluşundan itibaren partimizde yer almış ve hiçbir zaman başka bir partiye de göz kırpmamış bir siyaset adamdır. Kendisiyle bu konuyu konuştuğumuzda benim televizyon programını izleyip izlemediğini kendisine sordum. ‘İzlemedim’ dedi. ‘Peki neden bu kanıya vardınız’ dedim. ‘Gazeteler böyle yazıyor’ dedi. Şimdi gazetelerin yazdığının peşine düşersek, yani gazetelerin yazdığından bir anlam çıkarmayın, seçim sath-ı mailinde bu tip atraksiyonlar olabilir. Bunu doğal karşılıyorum. Mutlaka kendisi de gelişen süreçte bu tavrın, bu iradesinin çok sağlıklı bir karar olmadığının farkına varacaktır. Bunun üzerinden başka bir mana çıkarmak doğru değil.”

 'CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAZDIM'

 Gündem yaratan sözlerinin, "ittifak pazarlığı yapma pozisyonuna sürüklenen partiler açısından" söylediğinde direterek şöyle devam etti:

 "Yeni sistemde bazı partiler, Büyük Birlik Partisi örneğinde yaşandığı gibi, kendisini parlamentoda temsil ettirmeye yönelik ilişkilerin içerisinde girebilirler. Bizim böyle bir kararımız, böyle bir düşüncemiz olmuş olsa, CHP, Saadet ve İyi Parti gibi kendi cumhurbaşkanı adayımızı çıkaracağımızı açıklamazdık. Önder Aksakal'ın (kendisi) adaylığı için imza toplamaya başladık. Kaldı ki her partiye aynı mesafedeyiz dediysek, mesela CHP'nin daha önce AK Parti ile koalisyonu gündeme gelmişti, bunda bir anormallik var mı?"

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler