Erdoğan ittifak yasasını onayladı... İkinci paket yolda

İttifak önerisini Meclis’ten geçiren AKP, yeni paketle ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin düzenlemeler yapacak.

Yayınlanma: 15.03.2018 - 22:47
Abone Ol google-news

 

İttifak ve seçim mevzuatında değişiklik öngören yasa önerisini gece yarısı operasyonuyla 17 saatte Meclis’ten geçiren AKP, ikinci uyum paketi için hazırlık yapıyor. AKP, hazırlayacağı taslağı MHP ile kurulan ittifak komisyonuna sunacak. MHP’nin de önerileri dikkate alınarak taslağa son şekli verilecek ve TBMM’ye sevkedilecek. Ancak seçime daha 1.5 yıl olması nedeniyle taslağın TBMM’ye sunuluş sürecinde acele edilmeyeceği kaydediliyor. Paketteki düzenlemelerle ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor.

-Adaylar bağış alabilecek mi?: Mevcut Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası’nda, adaylar seçmenden bağış alabiliyor, bunun için bir hesap oluşturuyor. Hesap YSK tarafından denetleniyor. Parti içinde bir görüşe göre, siyasi partilerin adaylarının zaten Hazine yardımı alındığı için bağış almaması, 100 bin seçmenin imzasıyla aday gösterilecek kişilerin ise bağış alabilmesi öngörülüyor. Ancak bu konuda henüz net bir karar verilmedi.

-Partilerin logosu olacak mı?: Mevcut yasada Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin oy pusulasında yalnızca adayların fotoğrafları ve isimleri yer alıyor. Pusulada siyasi partilerin logosunun olabileceğini söyleyenler olmakla birlikte yalnızca fotoğraf ve isimlerinin bulunması gerektiğini dile getirenler de bulunuyor. MHP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ittifak önerdiği için adayları destekleyen partilerin logosu ve adının aday isimlerinin altında yer alabileceği kaydediliyor.

-Tek adaylık mı?: Anayasa değişikliğinde ‘Cumhurbaşkanı seçileninin milletvekilliği düşer’ hükmü yer alıyor. AKP, bir kişide iki adaylığın birden toplanamayacağını belirterek, bir kişinin hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliğine aday olamayacağını düşünüyor. Bunun için pakete bu konuda düzenleme konulacağı kaydediliyor. Bu yönde bir hüküm getirilmesi durumunda Cumhurbaşkanı adayı olacak siyasi parti liderleri, milletvekili adayı olamayacakları için seçilememeleri durumunda Meclis’te yer alamayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler