‘Siyaseti rehin aldınız’

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasına yüz binlerce kişi katıldı.

Yayınlanma: 21.03.2018 - 19:44
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da Nevruz yüzbinlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu ülkede barış yanlılarını rehin alarak cezaevine koydunuz, bu ülkede demokratik siyaset yapanları rehini aldınız. Bu ülkeyi savaşla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi inkarla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi gözaltılar ve tutuklamalarla yönetemezsiniz” dedi. Diyarbakır’da haftalardır süren hazırlıkların ardından dün Nevruz coşkuyla kutlandı. Merkez Bağlar ilçeside Nevruz Parkı’ndaki kutlamaları nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Alanda ve kanalizasyon hatlarında dalgıç ekipler tarafından arama yapıldı. Terör örgütü PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine slogan atıldığında tertip komitesi uyarılarak platformdan müzik sesi yükseltildi ve slogan seslerinin bastırıldı. Kutlamada bir konuşma yapan HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan, “Bugün Afrin’de Devrimci Kawa’yı bir beton yığınından ibaret görenler şunu bilmeli ki, bu meydanda toplanan herkes birer Demirci Kawa’dır. Oraya girenler halkı sürgün edenler bilmeli ki; Afrin halkı burada yaşaya halkın kardeşidir. Afrin bir barış kentiydi. Savaşın yaşanmadığı, Kürtlerin, Ermenilerin, Arapların ve Türkmenlerin birlikte kardeşçe yaşadığı bir yerdi. Bu saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Buradan tüm Afrin halkını selamlıyoruz” dedi. “Bu ülkede barış yanlılarını rehin alarak cezaevine koydunuz, bu ülkede demokratik siyaset yapanları rehini aldınız” diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi burada olması gereken partimizin genel başkanlığını yapan sevgili Selahattin Demirtaş’ı, sevgili Figen Yüksekdağ’ı rehin aldınız cezaevine koydunuz. Bu ilin milletvekillerini, sevgili İdris Baluken’i, Çağlar Demirel’i rehin aldınız, cezaevine koydunuz. Bizim irademizdir dediğimiz, bu ilin yüzde 70’inin yüzde 80’inin oy vererek seçtiği belediye başkanını, sevgili Gültan Kışanak’ı rehin aldınız cezaevine koydunuz. Bizler, tekçiliğe karşı çoğulculuğu, zulme karşı direnişi, esarete karşı özgürlüğü esas alan bir anlayışla, tüm arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz. Bu ülkeyi savaşla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi inkarla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi gözaltılar ve tutuklamalarla yönetemezsiniz.”

Kısa süreli arbede

Buldan’ın konuşmasının ardından yüzlerce kişi güvenlik bariyerlerinin üzerinden atlayarak protokolün bulunduğu bölüme geçti. Abdullah Öcalan lehine slogan atarak bariyerleri aşan bazı kişiler platforma çıkınca kısa süreli gerginlik yaşandı. Platforma gelen emniyet müdür yardımcısının olaya müdahalesi sırasında da kısa süreli arbede yaşandı. Platforma gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Türk, platforma çıkanları ikna ettikten sonra konuşmaya başladı. Ahmet Türk’ün konuşmasının ardından nevruz etkinlikleri sona erdi.

Gazetecilere gözaltı

Nevruz kutlamaları sırasınd yerel yayınlanan Yenigün gazetesi muhabiri Mehmet Uğur Çakıl ile Tigris Haber Gazetesi Muhabiri Arif Bulut gözaltına alındı. Ters kelepçe takılarak gözaltına alınan gazeteciler emniyet müdürlüğüne götürüldü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler