‘Bir an önce barış’

İstanbul'daki kutlamada barış talepleri dile getirildi.

Yayınlanma: 21.03.2018 - 19:46
Abone Ol google-news

Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı dün İstanbul’da da çoşkuyla kutlandı. Bakırköy Halkpazarı’nda toplanan binlerce kişi hep bir ağızdan “Bir an önce barış” taleplerini haykırdı. Miting alanında görevli avukatlar girişte, 50’yi aşkın kişinin gözaltına alındığını söyledi. Kutlamanın ardından alandan ayrılırken slogan atan bir gruba müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi yaka paça gözaltına aldı. Olağanüstü güvenlik önlemi alan polis miting alanına Afrin’le ilgili pankartları da sokmadı. HDP, HDK ve DTK’nın organize ettiği İstanbul Nevruz’u dün Bakırköy Halk Pazarı’nda binlerce yurttaşın katılımıyla kutlandı. Kutlamalar başlamadan önce polis çevrede olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Bazı noktalara TOMA’lar yerleştirildi. Önceki geceden itibaren bazı yollar barikatlarla trafiğe kapatıldı. Arama noktalarında özel harekat ve çevik kuvvet ekipleri nöbet tuttu. Kutlamaya gelenler 3 ayrı kontrol noktasından aranarak alana alındı. Polis arama noktalarında pankartları ve dövizleri tek tek kontrol etti. Üzerinde “Gecekondulardan Afrin’e işgale hayır”, “Zalim Dehak’lar kaybedecek. Devrimci Kava’lar kazanacak” yazılı pankartları alana almadı. Alanda bulunan avukatların verdiği bilgiye göre 47 kişi sarı, kırmızı, yeşil poşu taktıkları, belirlenen sloganlar dışında slogan attıkları ve çeşitli pankartlar nedeniyle gözaltına alındı.

Diyarbakır’dan canlı yayın

Kutlama alanına kurulan sahneye “Nevruz kutlu olsun” pankartı asılırken, sahnenin yanına kurulan üç barkovizyon ekranda ise Diyarbakır’da eş zamanlı gerçekleşen Nevruz kutlamaları canlı olarak yayınlandı. Kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP Milletvekili Leyla Birlik, HDP İl Eş Başkanları Cengiz Çiçek, Esengül Demir, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP İl Başkan Yardımcıları Murat Akbaş, Güner Kuş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Halkevleri Genel Başkanı Nuri Günay, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP İstanbul Genel Başkanı Sema Barbaros, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, akademisyen Beyza Üstün, Barış Anneleri, Suruç Aileleri, Zindanlarla Dayanışma İnsiyatifi, Devrimci Parti, ile KESK, ESP, Kaldıraç, SYKP, Yeşil Sol Parti, SODAP, ÖDP, gibi kurum ve partilerin temsilcileri katıldı.

Nevruz ateşi yakıldı

Açılış konuşmasının ardından protokol sahneye kurulan bir platform üzerine çıkarak sembolik Nevruz ateşini yaktı. Kurumların ortak metninin Türkçesini EMEP İstanbul Genel Başkanı Sema Barbaros okudu. Barbaros “Nevruz bir efsaneden ibaret değildir. Nevruz halkların kendi geleceklerini, kendi elleriyle kurabileceklerine duydukları inançtır. Seçtiğimiz vekiller gözaltına alınsa da, gerçekleri öğrenmeyelim diye gazeteciler tutuklansa da itirazın, talebin ve eleştirinin sesini yükselteceğiz”dedi.

Cezaevinden mektup

Tutuklu bulunan HDP’li milletvekilleri ise Nevruz Kutlaması’na ortak bir mektup yolladı. Mektupta, “Zalim krallar, sultanlar, diktatörler zamanın karanlığında göçüp giderken; geleceğin aydınlığına yürüyen halklardır. Bugün Kürt halkına karşı düşmanlıkla güç devşirdiğini sananlar bir halkın ölümü ve acısına alkış tutup, sevinç naraları atanlar bilmeli; tarih onları asla affetmeyecek ve gelecek hakkı tanımayacak” denildi. Kutlamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise 2013 yılında Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz etkinliğinde barış sözü verdiklerini söyleyerek, barış için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Nevruz kutlaması müzik gruplarının şarkıları ve halaylar eşliğinde son buldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon