CHP'li Nihat Yeşil: Sandık çevresindeki "Trol şikayetçilere" dikkat etmek gerek

"Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’den Adalet Bakanına sözlü olarak yönelttiği “sabaha karşı” soruları…"

Yayınlanma: 22.03.2018 - 11:09
Abone Ol google-news

CHP' li Ankara Milletvekili Nihat Yeşil'in, Seçim ve sandık güvenliği ile ilgili endişeleri şöyle:

CHP'li Levent Gök: Son hakim atamalarının 2019 seçimleri ile ilgisi var

 “Sandık kurullarının seçim zarflarını kasten yahut ihmal suretiyle imzalamaması veya unutması, mevcut seçim mevzuatında görevin ihmali anlamına gelmektedir. Dolayısıyla da ilgili değişikliğin rutin bir vakaymış gibi kanunlaştırılması, YSK filigransız zarflarında geçerli olması demek, kanuna uygun olmakla birlikte özünde kanunun ruhuna aykırı ve şüpheli durumların oluşmasına sebebiyet vereceği gibi, 16 Nisan 2016 Anayasa değişikliği referandum seçimlerinde, 298 Sayılı Kanun’un 98’inci maddesindeki amir hükme rağmen YSK’nın içtihat yaratmasında olduğu gibi yaşanan benzer gayri ahlaki ve hukukun üstünlüğünü çiğneyen olayları tekrar gündeme getirecektir.

 Art niyetli kişilerin, sözde “sorun” varmış gibi kolluk kuvvetlerini çağırarak, alanın tamamen boşalttırılması durumunda kontrolsüz kalan ve aleniyet unsurunun çiğnendiği bir sürede, sandık güvenliği sağlanamayacağı için tereddütlü durumlar oluşacak ve açık olmak yerine şaibeli ve "bol şikayetli" bir seçim yaşanabilir.

 Mevcut yürürlükte sandık kurulu başkanlarının partili temsilciler arasından kur’a yolu ile belirlenen sistem, salt kamu görevlileri arasından belirlenmesine yönelik geliştirilen öneride ise siyasi iktidara yakın kamu görevlilerinin seçilmesi ihtimali doğmaktadır. Bu husus da seçim güvenine ve güvenliğine gölge düşürecektir.

 Seyyar sandık uygulamasında kontrol sağlanması güçtür. Bu konuda suistimaller yaşanabilir. Binaların giriş katlarına yerleştirilecek “engelli ve yaşlı” seçim sandığı ile sorun çözülür. “Gereklilik” halinde Aynı binada oturan seçmenlerin farklı sandıklara dağıtılması ile ilgili kriterler ise muğlaktır.

Diğer bir husus; oy verme kabinlerinin fiziksel özellikleri tanımlanmamıştır. Oy pusulalarının cep telefonları ile görüntüsünün alınmamasına yönelik bir düzenleme ve seçmenin kimliğini belirlemede zorluk yaşatacak, kılık kıyafet tanımlaması yapılmamış, bu hususla ilgili düzenleme yapılmaktan ısrarla imtina edilmektedir.

Bu haliyle; Mevcut düzenlemenin Demokrasiye “güven”, seçim “güvenliğinden” geçer ilkesini zedeleyici düzenlemeler içerdiğini, içerme ihtimali olduğunu düşünüyor musunuz? diye ilgili Bakana endişelerini dile getirdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler