Erdoğan'ın hedef göstermesinin ardından gözaltına alınan Boğaziçili öğrencilerden 9'u tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi’nde çıkan olayların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedef göstermesiyle gözaltına alınan 16 öğrenciden 15’i dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda mahkemeye çıkarıldı. 9 öğrenci tutuklanırken 6’sı adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Savcılık mahkemeye sevk yazısında, lokum dağıtanları protesto eden öğrencilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’ni gayri meşru bir güç olarak gösterdiğini iddia etti.

Yayınlanma: 03.04.2018 - 18:37
Abone Ol google-news
<video:953397>

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart’ta Afrin’de şehit düşen askerleri anmak için stant açarak lokum dağıtan öğrencileri protesto ettiği iddiasıyla gözaltına alınan 16 öğrenciden 15’i dün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın protestocu öğrencilere “Okuma hakkı vermeyeceğiz” sözleriyle tepki göstermesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca açılan dosyada emniyetteki işlemleri tamamlanan öğrenciler tutuklanmaları talebiyle mahkemeye gönderildi. Mahkeme, öğrencilerden 9’unun tutuklanmasına, 6’sının ise adli kontrolle serbest bırakılmasına karar verdi. Tutuklanan öğrencilerin isimleri şöyle: Şükran Yaren Tuncer, Zülküf İbrahim Erkul, Esen Deniz Üstündağ, Sevde Öztürk, Kübra Sağır, Berke Aydoğan, Deniz Yılmaz, Agah Suat Atay ve Yusuf Noyan Öztürk.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne yazılan sevk yazısında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin bölgesine yaptığı operasyonun barışı sağlamak için yapıldığı savunularak, “şüphelilerin PKK/KCK/YPG Silahlı Terör Örgütünün genel tavrı ve stratejisi doğrultusunda hareket ettiği” iddiasına yer verildi.

Öğrencilerin, uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkilerini kullanan TSK’yi gayri meşru bir güç olarak gösterdiği savlanan sevk yazısında şu ifadelere yer verildi: “Bölgedeki terör örgütlerinin cebir, şiddet ve tehdit kullanmadığını, mazlum olduklarını uluslararası kamuoyuna sergilemeyi amaçlamaktadırlar. Şüpheliler organik bağ içerisinde bulundukları terör örgütlerini meşrulaştırmaya çalışırken gerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni gerek TSK’yi itibarsızlaştırmak, tepkisel uluslararası kamuoyu oluşturmak, terör örgütleri amacı doğrultusunda toplumda kargaşa yaratmaktır. Terör örgütü propagandasını yaptıkları anlaşılmıştır.”

Aileler üniversitenin sahip çıkmasını istedi

Öğrencilerin aileleri Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın önünde eylem yaptı. Gözaltına alınan öğrencilerden birinin babası olan Mustafa Kök, “Bundan sonraki süreçte üniversiteden talebimiz, çocuklarımıza, şu anda okulda olan ve gözaltında olanlara sahip çıkması yönünde olacak” dedi. Bir başka öğrenci velisi de, “Çocuklarımız ifade ve düşünce özgürlüğünün gereğini yapmışlardır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler