9/8’lik zafer çağrısı

Dünya Romanlar Günü’nde Romanlarla buluşan CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘Siyasete daha çok katılın. Birlikte diktatörleri sandığa gömelim’ dedi.

Yayınlanma: 08.04.2018 - 13:14
Abone Ol google-news

(Fotoğraflar: Kurtuluş Arı)

Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen Dünya Romanlar Günü’nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Roman yurttaşların eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve sosyal hizmetlere ulaşmada sorunlar yaşadığını, bunu çözecek tek partinin de CHP olduğunu söyledi.

5 temel sorun Harbiye’deki Hilton Otel’de gerçekleştirilen etkinlik, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, ABD’de yaşayan oğlunun nikâhından dolayı etkinliğe katılamazken gönderdiği mesaj sinevizyonda salonda bulunanlara izletildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir milletvekili Özcan Purçu’nun da katkılarıyla Roman yurttaşların sorunlarını ele alan 50 sayfalık bir çalışma taslağının hazırlandığını söyledi. Romanların eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve sosyal hizmetlere ulaşım gibi 5 temel sorunu olduğunu ve sorunu nasıl çözeceklerini de ortaya koyduklarını belirtti. Kılıçdaroğlu,“Eğitimde defter, kitap, kalem ve servis dahil tamamen devlet tarafından karşılanacak. Eğitim 12 yıl zorunlu hale getirilecek ve çocuk yaştaki evliliklerin önüne geçilecek. Herkesin aile sigortası olacak ve bankaya giden her kadın kartından en az 800 lira aylık alacak. Yine mahallerde kreş yapılacak ve kadın istihdama katılacak. ‘Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun. Onlar birinci sınıf vatandaş, ben Fatih’ten beri buradayım, hâlâ 3. sınıf vatandaş... Biz ayrımcılık istemiyoruz. Hepimiz al bayrağın altında büyük Türk milletinin bir parçasıyız’ diyeceksiniz” diye konuştu.

 2019 yılında gerçekleştirilecek olan kritik seçimlere değinen ve Roman yurttaşlara siyasete girme çağrısı yapan Kemal Kılıçdaroğlu, “Ya tek adam rejimini kabul edip, konuşmayıp hakkını aramayarak susacaksın. Ya da bu ‘bana iş bulacaksın’ diyerek sorgulayacağın demokrasiyi tercih edeceksin. Ben sizlerin sorunlarına pozitif ayrımcılık yaparak hayatın her alanında tıkanan yolları açacağım. Gelin CHP’ye üye olun ve ön seçimle ister 1, ister 50 milletvekili seçin. Neden Roman bir kadın milletvekili, belediye başkanı ya da muhtar olmasın? Hep birlikte diktatör yönetimleri sandığa gömelim” diye konuştu.

Eşit yurttaşlık için

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da CHP oldukça ayrımcılığın olmayacağını, insan hakları temelinde eşit yurttaşlık olacağını söyledi. Romanlar adına konuşan Zeynep Ural da erken evliliklerin önüne geçilmesini istediğini, başta sokak olmak üzere hayatın her alanında eşit haklara sahip olmak istediklerini belirtti. Etkinliğe CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı belediye başkanları da katıldı

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler