Hilton’da Roman havası

CHP dün İstanbul’da Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen Romanları ağırladı.

Yayınlanma: 08.04.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

(Fotoğraf: Kurtuluş Arı)

CHP dün İstanbul’da Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen Romanları ağırladı. “Dünya Roman Günü” etkinliğine Adıyaman, Ankara, Bursa, Gaziantep, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İzmir, Antalya, Yalova, Manisa, Kilis ve Çanakkale’den gelen Romanlara, İstanbul’un Kuştepe’sinden, Dolapdere’sinden, Mimar Sinan’ından, Küçükbakkalköy’ünden gelen Romanlar da eklendi ve ortaya gökkuşağı gibi rengârenk bir tablo çıktı. Siyahtan başka rengin görülmediği soğuk ve resmi resepsiyonların düzenlendiği Hilton, Hilton olalı böyle bir renk cümbüşü görmemişti. Kimi düğünlerde giydiği janjanlı elbiseleriyle gelmişti, kimi de dallı güllü şalvarlarıyla. Sadece akşam ekstralara ya da fasıl yapacakları mekanlara gidecek olan müzisyenler siyah smokinleriyle gelmişlerdi. Ama onların arasında da pembe ve kırmızı ceketli olanların sayısı hiç de az değildi. Kahkahalarla çınladı Hilton Convention Center’in koridorları. Onların neşesi, etkinliğe gelen herkese bir virüs gibi bulaştı.

Romanlar için bir ilk

Bugüne kadar Romanlarla buluşma adı altında pek çok toplantı yapıldı. Ama ya spor salonlarında toplandılar ya da Beştepe’de. İlk kez beş yıldızlı bir otelin salonunda ağırlandılar. Hem de hiçbir ikram esirgenmeden. Bu güzel organizasyonu yapan Şişli Belediyesi’ni kutlamak gerek. Bu arada Şişli Belediyesi’nin 2016 ve 2017 yılında Avrupa Konseyi Roman Dostu Kent Ödülü’ne layık görüldüğünü de belirtmeden geçmek olmaz. İstanbul’da en çok Roman mahallesi olan ilçe, Şişli. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı etkinlikte partinin Roman Milletvekili Özcan Purçu’ya ilgi büyüktü. Konuşması alkış ve tezahüratlarla sık sık kesildi. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında en çok aile sigortası ve Romanların eğitim sorununu dile getirmesi ilgi çekti. Kılıçdaroğlu, toplantı öncesinde kendisiyle bir araya gelen Roman temsilcilerinin bir Roman Milletvekilini az bulduklarını ve daha çok Roman milletvekilinin CHP’den aday gösterilmesi talebinde bulunduklarını anlatırken, yolu da gösterdi. Romanlar CHP’ye üye olacaklar ve önseçimde kendi adaylarına oy vererek listeye sokacaklardı.

Coştular coşturdular

Toplantının daha açılışı sırasında Şişli Belediyesi’nin Romanlarla ilgili çalışması barkovizyondan izlenince, fonda kullanılan müziğe kendini kaptıran Romanlar sandalyelerinin üzerine çıkarak oynamaya başladı. Salonda Romanlar arasında Ankara ve İzmirliler daha ağırlıktaydı sanki. Kılıçdaroğlu’na Ankara’dan gelen Romanlar sık sık “Ankara seninle gurur duyuyor” diye tezahürat yaptı. İzmirli grup bir ara Karşıyaka Spor Kulübü’nün ünlü “Kaf Kaf Kaf, Sin Sin Sin, Kaf Sin Kaf Sin Kaf” sloganını attı. Konuşmaların ardından İzmir’in Roman semti Tepecik’in Roman Orkestrası sahne aldı. Ne var ki Romanlardan oluşan bu orkestra kendi havaları yerine Mozart’ın “Türk Marşı”ndan başlayıp klasik müzik konseri vermeye kalkınca salon boşaldı. Önümüzdeki yaşlı kadın, “A be çalasın bi Roman avası, iki oynayıp gideyim çiçeklerimi satmaya” diye bağırdı. Orkestra sanki Roman toplantısına değil de klasik müzik dinlemeye gelen bir kitlenin karşısına çıkmıştı. Bir ara kendi düzenlemeleri olan bir parçanın ara bölümlerine serpiştirdikleri Roman havası ile davetliler kendilerini buldu. Kimi oturduğu sandalyenin tepesine, kimisi aradaki boşluklara fırlayarak Roman oyunundaki maharetlerini sergilemeye başladılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler